Joulun lajitteluvinkit – lajittelemalla säästät ja saat hyvän mielen
Joulu tuo mukanaan iloa, juhlaa, lahjoja, herkkuja - ja myös tavallista enemmän jätettä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että kiireen ja juhlahumun keskellä on tärkeää muistaa jätteiden sekä keittiörasvojen lajittelu, jotta materiaalit saadaan tehokkaasti kiertoon, viemärit pysyvät vedossa ja joulunvietosta voidaan tehdä entistä kestävämpää.
Joulupöydän lajitteluvinkit
Myös joulun aikaan jätteet on tärkeää lajitella oikein, jotta ne päätyvät oikeaan osoitteeseen eivätkä kuormita ympäristöä turhaan. Monissa kodeissa jouluruokien valmistus kuuluu olennaisena osana joulunviettoon. Esimerkiksi suosittujen joululaatikoiden alumiinivuoat sekä ruoanlaitossa käytetty folio kuuluvat metallinkeräykseen.
– Alumiinin kierrätys on erittäin hyödyllistä kiertotalouden näkökulmasta. Alumiinin valmistus kierrätetystä alumiinista vie vain noin viisi prosenttia siitä energiamäärästä, mikä kuluisi uuden alumiinin rikastamiseen maaperästä, kommentoi HSY:n erityisasiantuntija Minna Partti.
Jouluherkkujen osalta konvehtirasioiden kartonkiset osat ja konvehtien päällä oleva paperimainen suojalevy kuuluvat kartonginkeräykseen. Rasian muovikääre ja konvehtien muovialusta lajitellaan muovipakkauskeräykseen. Sama pätee myös suklaajoulukalentereihin. Konvehtikääreiden materiaalit vaihtelevat valmistajasta ja karkista riippuen. Jos kääre rapisee, eikä repeä kovin helposti, se kuuluu muovipakkauskeräykseen. Jos taas kääre on paperimainen ja repeää helposti, se lajitellaan kartonginkeräykseen. Helposti repeävä ja taittuva alumiinista tehty kääre lajitellaan metallinkeräykseen.
Joulupöydän kattauksesta paperiset servietit, myös värilliset, voi laittaa biojätteeseen. Sen sijaan märkälujat kuitukankaiset lautasliinat eivät maadu helposti ja siten kuuluvat sekajätteeseen. Jos olet käyttänyt kattauksessa koristeena kuivattuja hedelmiä, voi ne laittaa biojätteeseen. Monien jouluherkkuihin kuuluvat pähkinät, niiden kuoret lajitellaan myös biojätteeseen.
Keittiön rasvojen lajittelu
Joulun herkuttelujen jälkeen on tärkeää huolehtia rasvajätteistä oikein. Nestemäinen rasva laitetaan suljetussa pakkauksessa, esimerkiksi maitotölkissä, sekajäteastiaan. Hyytynyt tai kiinteä rasva, kuten vaikka joulukinkun paistorasva sekä pienet määrät nestemäistä rasvaa kuuluvat biojätteeseen. Rasvaiset paistoastiat kannattaa pyyhkiä talouspaperilla, joka menee biojäteastiaan. Näin rasvajätteet käsitellään ympäristöystävällisesti ja viemärit pysyvät kunnossa eivätkä tukkeudu.
Lajittele lahjapaperit, koristeet ja valot oikein
Lahjapaperit sisältävät usein muovia tai metallinhohtoista pintaa, teippiä tai väriaineita, joten ne eivät kuulu kierrätyspaperiin, vaan sekajätteeseen. Hyödyllinen idea on paketoida lahjoja muuhun kuin uuteen lahjapaperiin. Lahjakassit ovat kätevä tapa paketoida lahjoja, ja ne ovat käyttökelpoisia myös kierrätettynä. Toinen vaihtoehto on säästää ja hyödyntää tämänvuotiset lahjapaperit ensi vuoden lahjoissa.
Rikkoutuneet joulukoristeet, kuten joulukuusen pallot, kimallenauhat tai lasiset kynttilänjalat, lajitellaan sekajätteeseen. Mieti myös, voisiko koristeet korjata ja antaa niille uuden elämän.
– Jos rikkinäisestä joulukoristeesta yli puolet on metallia, se kuuluu lajitella metallinkeräykseen. Mikäli jätteen lajittelu askarruttaa, HSY:n Jäteoppaasta voi tarkistaa lajitteluohjeet lukuisille eri roskille, Partti tarkentaa.
Joulun tunnelmaa voi luoda monin valaistuskeinoin, joista kynttilät ovat yksi suosituimmista vaihtoehdoista. Tuikkukynttilöiden alumiinikuoret lajitellaan metallinkeräykseen, steariini ja kynttilänjämät sekajätteeseen. Myös muoviset lyhty- ja hautakynttilöiden kuoret ovat sekajätettä.
Muiden valojen osalta esimerkiksi rikkoutuneet valosarjat, sähkökyntteliköt ja paristoilla toimivat kynttilät ovat sähkölaiteromua (SER). Voit viedä sähkölaiteromun maksutta Sortti-asemille. Pienet sähkölaitteet, joiden mikään ulkomitta ei ylitä 25 senttimetriä, voit myös palauttaa suurempiin sähkölaitteita myyviin kauppoihin.
Lue lisää
Lisää tietoa joulun ajan lajitteluun löydät kootusti HSY:n joulusivuilta sekä HSY:n Jäteoppaasta.
Yhteyshenkilöt
Partti MinnaErityisasiantuntijaHSY
Puh:040 593 6348minna.partti@hsy.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n vaarallisen jätteen syyskierros saa jatkoa9.12.2024 07:07:00 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjesti syys–lokakuussa kolmatta kertaa erillisen kodin vaarallisen jätteen keräyskierroksen. Tänä vuonna keräysauto kiersi Helsingissä, Espoossa ja Kirkkonummella. Palvelu tavoitti asukkaat hyvin, ja keräysautoon tuotiin yhteensä 14 200 kiloa vaarallista jätettä.
Suunnittelukaudella 2025–2027 HSY toteuttaa kestävää kasvua ja suuria investointeja29.11.2024 11:18:24 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous hyväksyi 29.11.2024 HSY:n toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027. Tavoitteet ja resurssointi perustuvat HSY:n strategiaan 2030, jonka painopisteet ovat ympäristövastuu, työn murros, kestävä talous ja asukaskokemus.
Taloyhtiöt varautuneet heikosti ilmastonmuutoksen riskeihin25.11.2024 08:49:33 EET | Tiedote
Taloyhtiöt muuttuvassa ilmastossa - eli TALVI-hankkeessa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan taloyhtiöt tunnistavat ilmastonmuutoksen vaikutukset rakennuksiin ja asumismukavuuteen kohtalaisesti. Taloyhtiöt eivät kuitenkaan ole varautuneet niihin riittävästi.
HSY:n hallituksen päätökset 15.11.202415.11.2024 10:42:08 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti valita Helsingin kaupunkikehityksen ja raitioteiden ohjelman allianssikumppaneiksi ryhmittymät Wiehe ja Mainio. Hallitus hyväksyi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA) lähetettävät vuonna 2025 sovellettavat tonttien enimmäishinnat. Hintoja käytetään valtion tukemassa asuntotuotannossa. Hallitus päätti seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnoista: - Espoon Kortesmäen vesihuollon rakentamisen hankesuunnitelma hyväksyttiin - Viikinmäen ja Blominmäen jätevedenpuhdistamoille tarvittava metanoli tilataan NovoChem Oy:ltä. Metanolia tarvitaan jäteveden sisältämän typpiravinteen biologiseen käsittelyyn hiilen lähteeksi. - Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biokaasulaitoksen lannoitetuotteen kuljetus, välivarastointi ja hyödyntäminen tilataan Tero Liukas Oy:ltä. Hallitus päätti äänestyksen jälkeen muuttaa 2 § päätösesitystä. Muutetun päätöksen mukaan yhtymäkokoukselle esitetään konserniohje hyväksyttäväksi liitteen 3 m
Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 15.11.202412.11.2024 15:32:30 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 15.11.2024. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa Helsingin kaupunkikehityksen ja raitioteiden ohjelman allianssikumppanien valinnasta. Hallitus päättää myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA) hyväksyttäväksi lähetettävät vuonna 2025 sovellettavat tonttien enimmäishinnat. Hintoja käytetään valtion tukemassa asuntotuotannossa. Hallitus päättää seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnoista: - Espoon Kortesmäen vesihuollon rakentamisen hankesuunnitelma - Viikinmäen ja Blominmäen jätevedenpuhdistamoille tarvittavan metanolin hankinta. Metanolia tarvitaan jäteveden sisältämän typpiravinteen biologiseen käsittelyyn hiilen lähteeksi. - Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biokaasulaitoksen lannoitetuotteen kuljetuksen, välivarastoinnin ja hyödyntämisen hankinta. Ystävällisin terveisin Helsi
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme