ELY-keskukset

Över 100 finansierade projekt för 27 miljoner euro – betydande kliv framåt för återvinningen av näringsämnen

Dela

Under åren 2016–2024 har det riksomfattande Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen finansierat mer än 100 projekt, som har främjat återvinningen av näringsämnen för jordbrukets bästa. Enligt den färska utredningen om genomslagskraft som programmet har låtit utföra har försöken som finansieringen möjliggjort fört branschen vidare. Utan stöd skulle många projekt inte ha genomförts.

Kädet pitelevät mullan näköistä massaa.
Bild: Adobe Stock

Under de senaste 8 åren har jord- och skogsbruksministeriets Försöksprogram för återvinning av näringsämnen finansierat en brokig mångfald av forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt som främjar återvinning av näringsämnen samt investeringar huvudsakligen för små och medelstora industriföretag. Enligt utredningen om programmets genomslagskraft som beställdes av Naturresurscentret har branschen utvecklats i Finland under programmets genomföringstid, vilket särskilt avspeglas i att finansieringens inriktning har utvecklats. Under programmets första period (2016–2018) låg fokus på små och riskkänsliga försök för att under den nuvarande programperioden från år 2020 övergå till större undersökningar, utveckling av befintlig verksamhet och investeringar.

Med stöd från programmet har företagen med olika metoder utvecklat bland annat återvunna gödselmedel och jordförbättringsmedel av biomassor. För att avskilja näringsämnen har man vid sidan av traditionella metoder såsom rötning och kompostering även tillämpat exempelvis pyrolys och membranfiltrering. Projekten har också utvecklat växtunderlag och torrströ som ersätter torv samt tjänster som stöder återvinning av näringsämnen. De vanligaste råmaterialen i projekten har varit husdjursgödsel, rötrest från biogasanläggningar samt bioavfall och biflöden från livsmedelsindustrin.

- Finansieringen har möjliggjort försök som företagen inte annars skulle ha haft resurser till. Även misslyckade försök är värdefulla, eftersom de styr branschens utveckling i rätt riktning, berättar ledande sakkunnig Sari Luostarinen från Naturresursinstitutet, som har gjort utredningen om genomslagskraft.

Försöken har lett till investeringar runt om i Finland

Under den första programperioden åren 2016–2018 finansierades sammanlagt 38 forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt för 7 miljoner euro. Under innevarande period från och med år 2020 har 65 forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt finansierats för sammanlagt 20 miljoner euro.

Exempelvis Fertilex i Egentliga Finland har fått stöd från programmet för sitt produktutvecklingsarbete kring återvunna gödselmedel samt investeringsfinansiering för returgödselfabriken som framställer hönsgödselbaserad pellets. Biolan har för sin del investerat i en biofiberfabrik med hjälp av finansiering från försöksprogrammet. Fabriken framställer torvfritt torrströ och växtunderlag av biflöden från skogsindustrin och av myrbiomassa.

Projektens finansiering är fördelad på olika håll i Finland, i synnerhet i södra och västra Finland samt i norra Österbotten. Flera projektteman stödde det sedermera uppstartade Skärgårdshavsprogrammet och särskilt i Egentliga Finland har antalet projekt ökat under den andra programperioden.

Fortsatt finansiering tryggar utvecklingen

Trots att programmet har främjat näringsåtervinning betydligt, skulle lösningar som ansluter sig till användningen av återvunna gödselpreparat såsom logistik och spridningslösningar ha fordrat mer uppmärksamhet enligt utredningen. I utredningen rekommenderas att finansiering lik den i försöksprogrammet ska fortsätta för att den uppstartade praktiska framgången för återvinning av näringsämnen inte ska stanna av i brist på långsiktigt stöd.

Följande ansökningsomgång i Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen går ut 31.1.2025. Bidraget ansöks av NTM-centralen i Södra Österbotten. De finansierade forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekten ska genomföras före slutet av år 2025. Bidrag för investeringar som främjar återvinning av näringsämnen som en del av Skärgårdshavsprogrammet finns att sökas åtminstone tills år 2026.

Kontakter

Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen:
Anja Norja
Expert, finansiering av företag
Tfn: 0295 027 587
anja.norja@ely-keskus.fi

Utredning av försöksprogrammets genomslagskraft:
Sari Luostarinen
Ledande expert
Naturresursinstitutet
Tfn: 0295 326 346
sari.luostarinen@luke.fi

Länkar

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande

Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote

Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote

Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye