Etelämannersopimus edellyttää Suomelta merkittävää tieteellistä tutkimustyötä – FINNARP 2024 -retkikunta valmiina lähtöön
Kuluvalla tutkimuskaudella retkikunta uudistaa Suomen tutkimusasema Aboan infrastruktuuria ja tukee Etelämantereen reuna-alueita tutkivaa kansainvälistä lentomittauskampanjaa.
Suomalainen FINNARP 2024 -retkikunta aloittaa matkansa Etelämantereelle 13. joulukuuta. Retkikunta asuu ja työskentelee Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboalla kahden kuukauden ajan. Retkikunta palaa Suomeen helmikuussa.
Etelämantereella retkikunta kerää automaattisten mittalaitteiden ympäri vuoden tallentamaa tietoa. Aboalla ja sen ympäristössä on muun muassa sääasemia, satelliittiheijastimia, maan ja jään järistyksiä mittaava seismometri ja geodeettisia tutkimuksia tukeva GNSS-asema.
Lisäksi retkikunta uusii Aboalla sen perustamisesta asti eli 30 vuotta palvelleet voimakoneet. Työ on osa Aboan tutkimusinfrastruktuurin energiajärjestelmän uudistamista, mikä varmistaa tutkimustyön jatkumisen tulevaisuudessa ja turvaa pitkien mittausaikasarjojen jatkuvuuden.
”Kun lähdemme paluumatkalle, tutkimusasema Aboa ja sen laitteet ovat sellaisessa kunnossa, että tutkimustyö voi jatkua ja Suomi noudattaa kansainvälisen Etelämanner-sopimuksen vaatimuksia”, kertoo retkikunnan johtaja Mika Kalakoski, joka on työskennellyt Etelämanner-operaatioissa yli 25 vuoden ajan.
Varsinaisen tutkimustyön lisäksi retkikunnan tehtäviin kuuluu Aboan huolto. Tutkimusaseman polttoainevarastot täydennetään yhteistyössä Saksan Neumayer III -tutkimusaseman kanssa tela-ajoneuvokaravaanilla.
Retkikunnan suurimmat haasteet liittyvät olosuhteisiin
Ilmatieteen laitoksella toimiva Suomen Etelämanner-operaatiot FINNARP vastaa tutkimusasema Aboan ylläpidosta ja järjestää Suomen Etelämanner-tutkimusohjelman hankkeiden kenttätyöt.
Tutkimusmatkoja tehdään vuosittain Etelämantereelle noin kahden kuukauden ajan marras- ja helmikuun välisenä aikana, jolloin Etelämantereella on kesä. Lämpötila pysyttelee tällöin 0‒20 pakkasasteen välillä. Etelämantereen kesälle on tyypillistä jatkuva valo ja voimakas auringon säteily sekä voimakkaat lumimyrskyt.
”Moniin asioihin voimme valmistautua ennakkoon, mutta lopulta retkikunnan aikataulun määrittävät sääolosuhteet. Luonnon edessä olemme nöyränä”, Kalakoski korostaa.
Retkikuntaan kuuluu seitsemän henkeä: retkikunnan johtaja, kaksi erikoisuunnittelijaa, tekninen asiantuntija, konemestari, kokki ja lääkäri.
Etelämanner-sopimuksen jäsenenä Suomella on pysyvä tutkimusasema Aboa
Kansainvälisen Etelämanner-sopimuksen jäsenyyden edellytyksenä on merkittävän tutkimustoiminnan toteuttaminen alueella. Suomi toteuttaa tätä ylläpitämällä tutkimusasema Aboaa, joka palvelee jatkuvia ympärivuotisia mittauksia ja alueella vierailevia tutkijoita. Kuluvalla tutkimuskaudella retkikunta tukee kansainvälistä ja monivuotista Etelämantereen reuna-alueita tutkivaa RINGS-lentomittauskampanjaa.
Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa sijaitsee Kuningatar Maudin maalla noin 130 kilometrin päässä rannikolta. Tutkimusasema on rakennettu Etelämantereen kesän 1988‒1989 aikana. Oman tutkimusaseman rakentamisen jälkeen Suomesta on tehty tutkimusmatkoja Etelämantereelle säännöllisesti. Tutkimusaiheet ovat liittyneet muun muassa ilmakehätieteisiin, geologiaan ja geofysiikkaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika Kalakoski, Etelämanner-operaatioiden päällikkö, puh. 050 359 2792, mika.kalakoski@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Voimakas tuuli voi aiheuttaa vahinkoja lähipäivinä – lisää myös maastopalojen nopean leviämisen mahdollisuutta2.4.2025 15:44:26 EEST | Tiedote
Voimakas tuuli aiheuttaa paikoin vahinkoja maan keski- ja pohjoisosissa torstaina ja perjantaina. Lisäksi maasto on kuivaa maan etelä- ja länsiosassa, joten mahdolliset maastopalot leviävät nopeasti tuulisessa säässä.
*** KORJATTU TIEDOTE *** Maaliskuu oli poikkeuksellisen lauha maan eteläosassa1.4.2025 11:45:39 EEST | Tiedote
Myös muualla Suomessa oli tavanomaista lauhempaa. Kuukauden loppuun mennessä maan etelä- ja länsiosassa oli yleisesti lumetonta.
Katupölykausi on käynnissä – ilmanlaatu monin paikoin huono27.3.2025 13:29:31 EET | Tiedote
Katupölyä on noussut ilmoille poutaisen ja kuivan sään myötä.
Puheenvuoro: Kevät tuo mukanaan pölyävät kadut ja maastopalovaaran20.3.2025 14:15:26 EET | Blogi
Ilmaan nouseva pöly heikentää ilmanlaatua erityisesti kaupungeissa. Maastopalovaroitus annetaan tänä vuonna ennätyksellisen varhain.
Uusilla laskentamenetelmillä ekosysteemien hiilitaseita voidaan määrittää tarkemmin19.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Väitöskirjatyössä kehitettiin menetelmiä, joiden avulla hiilidioksidivuomittauksista saadaan laskettua entistä tarkempia arvioita ekosysteemien hiilitaseista ja niiden epävarmuuksista. Työn tuloksilla voidaan parantaa esimerkiksi metsien ja peltojen hiilitasearvioita kansallisissa kasvihuonekaasujen inventaarioissa ja yritysten hiililaskelmissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme