Kokoomuksen lakivaliokunnan jäsenet: Lähisuhdeväkivaltaa ei enää sovitella
Eduskunta on hyväksynyt Orpon hallituksen esityksen lähisuhdeväkivallan sovittelun kiellosta. Esitystä käsitelleen lakivaliokunnan kokoomusedustajat Mari Kaunistola, Aleksi Jäntti, Susanne Päivärinta ja Pihla Keto-Huovinen pitävät lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumista osoituksena siitä, että naisiin kohdistuva väkivalta otetaan Suomessa vakavasti. Väkivallan käyttäminen on aina rikos, ja väkivaltaa käyttäneen on kannettava teosta rikosoikeudellinen vastuunsa.

Lähisuhdeväkivalta on vakava ja Suomessakin valitettavan yleinen ongelma. Merkittävä lähisuhdeväkivaltaan liittyvä ongelma on ollut se, että jopa toistuvasta lähisuhdeväkivallasta on voinut selvitä ilman tuomiota rikosten sovittelun kautta. Sovittelun mahdollisuuteen sisältyy myös riski siitä, että lähisuhdeväkivallan uhri painostetaan sovitteluun.
”Rikosasioiden sovittelu on tärkeä työkalu, mutta lähisuhdeväkivaltaan se ei sovellu. Usein uhrin ja tekijän välillä vallitsee valta-asetelma, jossa tekijä voi painostaa uhrin suostumaan sovitteluun. Sovittelussa on mahdotonta täysin selvittää, osallistuuko uhri siihen vapaasta tahdostaan. Lähisuhdeväkivallan sovittelun kiellolla nämä epävarmuudet poistetaan ja asiat ratkaistaan vastaisuudessa aina tuomioistuimessa”, kertoo kansanedustaja Mari Kaunistola.
Lakivaliokunta kuuli valmistelun aikana kattavasti asiantuntijoita. Kuulemisten pohjalta valiokunta ehdotti lakiin muutosta alle 18-vuotiaiden osalta siten, että vastaisuudessakin alaikäisten sukulaisiinsa tai huoltajiinsa kohdistamat lievät pahoinpitelyt voidaan sovitella. Eduskunta hyväksyi valiokunnan ehdotuksen.
”Katsoimme muutoksen perustelluksi, sillä alaikäiset eivät voi tyypillisesti painostaa vanhempiaan tai sukulaisiaan sovitteluun. Halusimme pitää kiinni siitä, että kaiken parisuhteissa tapahtuvan väkivallan kohdalla sovittelu on vastaisuudessa kielletty. Rajauksen ulkopuolelle jää esimerkiksi alaikäisten seurustelusuhteissa tapahtuva väkivalta, eli sitä ei vastaisuudessa sovitella”, kertoo kansanedustaja Aleksi Jäntti.
”Väkivaltaisesti käyttäytyvä lapsi on usein itsekin uhri. Pidän erityisen tärkeänä sitä, ettei lähisuhdeväkivallan sovittelua kielletä silloin, kun alaikäisen lievästi rangaistava teko kohdistuu tämän huoltajaan tai sukulaisiin. Rikosoikeusjärjestelmään joutumisen on osoitettu olevan vahingollista lapsille ja rajoittavan heidän mahdollisuuttaan kasvaa vastuulliseksi aikuiseksi. Siksi tulee tarjota sovittelua, neuvontaa ja terapiapalveluja”, korostaa kansanedustaja Susanne Päivärinta.
Suomi on aiemmin saanut moitteita kansainvälisiltä valvontaelimiltä siitä, että lähisuhdeväkivaltaa on käsitelty sovittelun kautta, mikä on saattanut vähätellä väkivallan vakavuutta. Tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia edistävät järjestöt ovat painokkaasti vaatineet lähisuhdeväkivallan sovittelun kieltämistä.
”Lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopuminen on selkeä viesti naisiin kohdistuvan väkivallan moitittavuudesta. Samanaikaisesti on huolehdittava, että vastaisuudessakin paitsi uhreille, myös väkivallan tekijöille on tarjolla riittäviä tukitoimia ja ohjausta muiden palveluiden piiriin”, päättää kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aleksi JänttiKansanedustaja
Pirkanmaan vaalipiiri
Mari KaunistolaKansanedustaja
Satakunnan vaalipiiri
Pihla Keto-HuovinenKansanedustaja
Uudenmaan vaalipiiri
Susanne PäivärintaKansanedustaja
Uudenmaan vaalipiiri
Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen Kinnari: Hallituksen lakiesitys mahdollistaa suden ja karhun kannanhoidollisen metsästyksen3.4.2025 14:02:03 EEST | Tiedote
Hallituksen odotettu esitys suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamisesta tulee eduskunnan käsittelyyn. Lakiesityksen tavoitteena on luoda selkeät ja oikeudellisesti kestävät edellytykset kannanhoidollisen metsästyksen lupa-arvioinnille. Karhun metsästyksen on tarkoitus alkaa jo syksyllä 2025 ja suden mahdollisimman pian sen jälkeen.
Kokoomuksen Jukkola: Urheilumanipulaatio on estettävä tiukemmalla lainsäädännöllä3.4.2025 13:55:14 EEST | Tiedote
Kokoomuksen kansanedustaja Janne Jukkola on tyytyväinen, että opetus- ja kulttuuriministeriö aloittaa vihdoin valmistelut urheilukilpailujen manipulaation vastaisen sopimuksen ratifioimiseksi. Kun rahapelimarkkinat avautuvat kansainvälisille toimijoille, tuo se mukanaan myös riskejä, erityisesti urheilumanipulaation uhan.
Kokoomuksen Castrén: Opposition välikysymys kuin satumaailmasta, jossa on loputtomasti rahaa ja pätevää henkilöstöä2.4.2025 14:26:16 EEST | Tiedote
Opposition välikysymys sosiaali- ja terveyspalveluista sekä koulutuksesta saa kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Maaret Castrénilta tiukan vastauksen. Hänen mukaansa toimivia peruspalveluita ei voi rakentaa velkavuoren päälle. Suomi ei Castrénin mukaan voi jäädä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehityksessä jälkeen, kun muissa maissa otetaan hurjalla vauhdilla käyttöön uusimpia laitteita, hoitomuotoja ja käytäntöjä sote-ammattilaisten tueksi.
Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Vikman: ”Miinasopimuksesta irtautuminen vahvistaa Suomen turvallisuutta ja puolustuskykyä”1.4.2025 15:23:54 EEST | Tiedote
Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) sanoo, että hallituksen linjaukset käynnistää valmistelut Ottawan sopimuksesta irtaantumiseksi ja puolustusmäärärahojen tason nostosta ovat välttämättömiä Suomen turvallisuudelle.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kopra: ”Investoinnit ja jalkaväkimiinojen käyttöönotto lisäävät merkittävästi Suomen puolustuskykyä"1.4.2025 15:23:51 EEST | Tiedote
Hallitus on tänään ilmoittanut Suomen lähtevän lisäämään puolustusmäärärahoja kohti 3 prosentin tasoa vuoteen 2029 mennessä sekä käynnistävän valmistelut Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) kiittää hallitusta toimista, joilla vastataan muuttuneeseen turvallisuusympäristöön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme