Monimuotoiset perheet -verkosto

Työehtosopimukset syrjivät osaa lapsen vanhemmista

Jaa

Etävanhemman syrjintä työehtosopimuksissa on tasa-arvohaaste, sillä valtaosa etävanhemmista on miehiä, kirjoittaa Tiina-Emilia Kaunisto Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) sivuilla julkaistussa kirjoituksessa. Kaunisto on Tanen Miesjaoston asiantuntijajäsen.

Työehtosopimuksista on haastavaa löytää oma perhetilanne erityisesti silloin, kun lapsella on useampi kuin yksi koti tai kaksi vanhempaa, osoittaa Monimuotoiset perheet -verkoston selvitys. Miten työehtosopimukset huomioivat perheet?  -selvitys kartoittaa suurimpien alojen sopimusten perheystävällisiä kirjauksia ja niiden käsityksiä perhesuhteista.

Rakenteellista syrjintää ilmenee erityisesti sairaan lapsen hoitovapaaseen liittyvistä kirjauksista, huomauttaa selvityksen tehnyt kehittämispäällikkö Tiina-Emilia Kaunisto. Useimmat työehtosopimukset eivät myönnä etävanhemman puolisolle oikeutta tilapäiseen hoitovapaaseen, vaikka lähivanhemman puolisolla saattaa olla oikeus tähän. 

Näin ollen osa uusperheiden, vuoroasuvien lasten, kumppanuusvanhemmuusperheiden ja sateenkaariperheiden vanhemmista jäävät tilapäisen hoitovapaan ulkopuolelle. Samalla lapsen vuoroasuminen kahdessa kodissa on yleistynyt, ja Kelan mukaan  melkein joka kolmas erillään asuvien vanhempien lapsista vuoroasuu kahdessa kodissa yhtä paljon tai lähes yhtä paljon.

Kaunisto muistuttaa sairaan lapsen palkallisen hoitovapaan historiasta kirjoituksessaan. Kun hoitovapaa neuvoteltiin vuonna 1976, se koski aluksi vain äitejä, ja isät saivat oikeuden vasta 1980-luvulla.

– Perheiden monimuotoisuuden yleistyminen haastaa työehtosopimuksia samalla tavalla kuin naisten työssäkäynti ja isyyden vahvistuminen menneinä vuosikymmeninä, kirjoittaa Monimuotoiset perheet -verkoston työelämän kehittämispäällikkö Tiina-Emilia Kaunisto Tanen sivuilla. 

Nykyisen lainsäädännön mukaan lapsella voi olla vain yksi virallinen kotiosoite vuoroasumistilanteessa. Lapsen kanssa virallisesti samassa kodissa asuva vanhempi määritellään lähivanhemmaksi ja muu vanhempi etävanhemmaksi. 

– Ei ole tasapuolista, että osa vanhemmista jää oikeuden ulkopuolelle. Jos oikeus hoitaa sairasta lasta puuttuu työehtosopimuksessa etävanhemman puolisolta, on se erityisen epäreilua vuoroasuvan lapsen uusperhetilanteessa, Kaunisto painottaa.

Etävanhempaan voi kohdistua myös muuta rakenteellista syrjintää. Monimuotoiset perheet -verkoston ja Miessakit ry:n yhteinen kysely paljastaa, että etävanhemman arkea voivat hankaloittaa esimerkiksi koulukyydin puuttuminen etävanhemman kodista ja vaikeudet saada tietoa lapsen asioista. 

– Syrjintä on sukupuolten välinen tasa-arvohaaste, sillä valtaosa etävanhemmista on miehiä, Kaunisto muistuttaa.

Lue Tiina-Emilia Kauniston kirjoitus Tasa-arvoasioiden neuvottelukunnan verkkosivuilta.

Lue lisää – Miten työehtosopimukset huomioivat perheet?  –  Selvitys suurimpien alojen sopimuksista 2024

Lue lisää – Etävanhemmalle: ”Eikö lapsi voi mennä sairastamaan oikeaan kotiinsa?” (Miessakit ry:n ja Monimuotoiset perheet -verkoston kysely etävanhemmille)
 
Lue lisää - Monimuotoisiin perheisiin kohdistuva syrjintä huomioitava lainsäädännössä (Kauniston kirjoitus STTK:n sivuilla)

Sairaan lapsen tilapäisen hoitovapaan historiaa on käsitelty Tiina-Emilia Kauniston kirjassa Se ei johdu sinusta – Vähättelyn historia työelämässä (Avain 2021).

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Monimuotoiset perheet on kymmenen perhejärjestön yhteistyöverkosto. Järjestöt edustavat eri tavoin normeista poikkeavia perheitä, ja kattavat noin kolmasosan kaikista suomalaisista perheistä. Monimuotoiset perheet -verkosto tekee vaikuttamistyötä politiikan, palveluiden ja työelämän parissa. Verkoston tavoitteena on yhteiskunta, jossa perheet ovat yhdenvertaisia ja jokainen perhe voi olla itsestään ylpeä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto

Perhejärjestöt: Lapsia ei synny vain ydinperheisiin tai parisuhteisiin1.11.2024 10:57:37 EET | Tiedote

Hallitus valmistelee nyt ohjelmansa mukaista väestöpoliittista selontekoa Anna Rotkirchin selvityksen ja suositusten pohjalta. Perhejärjestöt muistuttavat, että lapsitoiveiden toteuttaminen ja lapsiperheellistyminen ovat merkittävästi syntyvyyttä ja hedelmällisyyslukuja laajempi asia. Järjestöjen mukaan yhteiskunnan olisi aika tunnustaa, etteivät lapsiperheellistyminen ja yksi pysyvä parisuhde kulje käsi kädessä.

Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas on uudistunut4.10.2024 09:32:00 EEST | Tiedote

Monimuotoiset perheet -verkosto on päivittänyt Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -oppaansa. Opas tarjoaa tietoa kymmenestä eri perhemallista, monimuotoisten perheiden erityistarpeista sekä vinkkilistoja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ammattilaisten arjen työhön. Päivityksessä lisättiin vinkkejä lasten yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Opasta voi lukea verkossa tai tilata painettuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye