Tarinoita Ylestä: “Tälle oli sydämissä kysyntää” – näin syntyi Ylen Tuntematon sotilas -lukumaraton
Monet tuntevat teoksen tarinan elokuvien kautta, mutta nyt Ylellä haluttiin nostaa valokeilaan moniääninen alkuperäisteos. Lukumaraton jatkaa elämäänsä Yle Areenassa.
Yle juhlisti Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta ainutlaatuisella 18 tuntia kestäneellä lukutempauksella 5.–6.12.2024. Pyöreitä vuosia täyttäneestä kirjasta tehdyt elokuvat kuuluvat monen itsenäisyyspäivän perinteisiin, mutta tällä kertaa nimenomaan moniääninen alkuperäisteos ja lukeminen haluttiin nostaa valokeilaan.
Striimattu lukumaraton keräsi Yle Areenassa reilusti yli miljoona käynnistystä ja Yle Teemalla se tavoitti Finnpanelin mukaan peräti 1,2 miljoonaa katsojaa.Lähetyksessä oli myös koko sen keston ajan chat, joka keräsi 101 000 uniikkia kävijää ja 12 000 viestiä. Ylen sosiaalisen median tilit täyttyivät nopeasti kiitoksista niin lukijoille kuin tekijöillekin. Yksi kysymys toistui: kuka tämän idean takana on?
Kulttuuritoimittaja ja Tuntematon sotilas -lukumaratonin moottori Minna Joenniemi oli etsinyt muotoa isolle teolle lukemisen puolesta, sillä sille oli selvästi kysyntää. Se löytyi yhdistämällä Tuntematon sotilas ja Ruotsissa hyväksi havaittu lukumaratonin muoto. Idea edistyi kulttuuri- ja asiasisältöjen päällikön Johanna Ahon ja vastaavan tuottajan Laura Vehkojan tuen avulla.
”Ydinideana tempauksessa oli niin sanottujen slow-tv-lukumaratonien tuominen Suomeen”, Joenniemi kertoo.
Joenniemelle valkeni nopeasti ajatus siitä, että joulukuun 3. päivänä 70 vuotta täyttänyt klassikko Tuntematon sotilas tulisi olemaan lähetyksessä luettava kirja.
“Monen eri sukupolven ihmiset tuntevat teoksen tarinan elokuvien kautta, mutta yllättävän moni ei ole lukenut kirjaa tai siitä on jo kauan. Minusta juuri Ylen oli hyvä ohjata ihmiset alkuperäisteoksen luo, koska Ylellä on elokuvien myötä teokseen myös erityinen suhde”, Joenniemi perustelee.
Jokainen lukija toi mukaan oman tarinansa
Alustavan ideoinnin ja konseptisuunnittelun jälkeen Minna Joenniemi sai mukaansa tuottajiksi Yle Teeman elokuvafestivaalia tuottaneen Kati Sinisalon sekä UMK:takin tehneen Sandra Saulon.
Projektiryhmässä ryhdyttiin seuraavaksi miettimään lukijoita. Moni lukija lähti mukaan nimenomaan teoksen takia. Osalle teos oli todella tuttu, toiset lukivat sen nyt ensimmäistä kertaa. Lukijoina nähtiin lopulta kuusikymmentäseitsemän eri-ikäistä suomalaista. Kirja kädessä kameroiden eteen astui esimerkiksi näyttelijöitä, kirjailijoita, urheilijoita, muusikoita sekä sodan ja rauhan kysymysten asiantuntijoita – myös heitä, jotka ovat kokeneet sodan läheltä.
Joenniemi kertoo, että projektin hienous syntyi siitä, että jokaisella lukijalla oli oma tarinansa, jonka he toivat osaksi luentaa.
“Mukaan saatiin ratkaisevia ihmisiä ja siitä se sitten lähti lumipallona etenemään. Moni halusi mukaan kuullessaan, että “sekin ja sekin” on mukana. Niin tärkeä ja hyvä teos se on, Joenniemi kuvailee.
Joenniemi haluaa kiittää siitä lämmöstä, jolla suomalaiset suhtautuivat niin moniin erilaisiin ihmisiin, jotka tulivat yhteen lukemaan Tuntematonta sotilasta.
Näyttelijä Seela Sella päättää Tuntematon sotilas -lukumaratonin - Toista Yle Areenassa
Tuntemattomalle sotilaalle oli kysyntää sydämissä: “En ihan vielä hahmota, minkälainen ilmiö tästä tuli”
Kupla ei ole vielä aivan täysin puhjennut lukumaratonin jälkeenkään. Minna Joenniemi valvoi koko Tuntematon sotilas -lukumaratonin ajan kirjan päättäneen Seela Sellan kanssa.
“En ihan vielä hahmota, että minkälainen ilmiö tästä tuli. Sen havaitsen, että Tuntemattoman sotilaan lukemiselle ei olisi voinut olla parempaa ajoitusta, kun ottaa huomioon maailman tilanteen. Osoittautui, että tälle oli nyt sydämissä kysyntää”, kertoo Joenniemi.
Joenniemi uskoo, että taiteen ja kirjallisuuden tapa herättää tunteita auttaa ymmärtämään ympärillä olevaa maailmaa sekä sen historiaa.
“Ajattelen, että se on empatiaa. Tuntematonta lukiessa karvat nousevat pystyyn, kun miettii, mitä sotia parhaillaankin on meneillään. Näissä sodissa on läsnä ylisukupolvinen trauma, joka meilläkin on kannettavana.Tuntematon sotilas on kauhean tunteikas ja rakkaudellinenkin loppuen siihen myötätuntoon velikultia kohtaan”, Joenniemi toteaa.
Tästä syystä Joenniemi rohkaiseekin taiteen ja kulttuurin tekijöitä ponnistamaan ja uskomaan tekemäänsä. Kulttuurisen moninaisuuden Joenniemi näkee rikkautena.
“Suomen rakastetuimmat televisio-ohjelmat ovat taidepohjaisia, esimerkkinä vaikkapa musiikkiviihdeohjelma Elämäni Biisi. Samalla on todella tärkeää, että on monenlaista kulttuuria: myös ruohonjuuritekemistä tarvitaan ja sitä kautta pienempienkin yleisöjen ohjelmia”, Joenniemi pohtii.
Lukumaraton jatkaa elämäänsä Yle Areenassa
Joenniemen mukaan lukumaratonilla on vielä pitkä elämä edessään.
“Lukumaraton on nyt kirjan lukuihin pilkottuna Yle Areenassa. Moni voi rauhoittua siihen vaikkapa joulunpyhien aikana ja esimerkiksi kouluissa voidaan yhdessä tutustua klassikkoteokseen tätä kautta.”
Tulevasta Joenniemi voi paljastaa tässä vaiheessa sen verran, että jatkoa on toivottu – ja paljon.
Lue artikkeli Ylen verkkosivulla.
Teksti: Niko Huusko, Jenna Antila
Kuvaus: Niko Huusko, Sirke Roisko
Tarinoita Ylestä -sarja taustoittaa ja kertoo Ylen monipuolisista osaajista, ohjelmista, kokeiluista ja työarjesta Ylessä. Lue lisää tarinoita Ylestä!
Linkit
Yle on suomalaisten oma, vuonna 1926 perustettu julkisen palvelun mediayhtiö. Ainutlaatuiseen tehtäväämme kuuluu välittää luotettavaa tietoa, sivistää ja viihdyttää, vahvistaa demokratiaa ja kulttuuria sekä edistää sananvapautta, tasa-arvoa ja yhteenkuuluvuutta. Palvelemme suomalaisia televisiossa, radiossa ja verkossa vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri.
Tilaa Ajankohtaista Ylestä -uutiskirje. Jos et jatkossa halua vastaanottaa Ylen viestinnän lähettämiä tiedotteita, lähetä viesti osoitteeseen yleisradio@yle.fi. Tutustu Ylen viestinnän lähettämien tiedotteiden tietosuojaselosteeseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yleisradio Oy
Sinkut paljaana -sarjan viides tuotantokausi julkaistaan Yle Areenaan 1.1.2025 – katso kauden sinkut12.12.2024 08:00:01 EET | Tiedote
Sinkut paljaana -realitysarjan viides kausi alkaa tammikuussa 2025. Yle Areenassa 1.1. sekä Yle TV2:ssa 6.1. alkaen nähtävällä kaudella etsitään täydellisen suhteen reseptiä.
Vuosi vaihtuu lapsille ja aikuisille Ylen kanavilla11.12.2024 09:05:00 EET | Tiedote
Windows95man, Anssi Kela, Sara Siipola ja Mirella tähdittävät uudenvuodenjuhlaa Kansalaistorilla. Tänä vuonna Ylellä nähdään myös perheiden uusivuosi.
Tarinoita Ylestä: Näin Yle soi ja synnyttää klassikoita10.12.2024 13:31:32 EET | Artikkeli
Ylen käytävillä ja sisällöissä kuulee Sibeliusta, heviä ja lastenlauluja. Suomalainen musiikki on yhteinen maailma, jota Yle on jakanut ja tallentanut kohta sadan vuoden ajan.
Finland’s Contest for New Music UMK 2025: Presenting the hosts SANNI and Jasmin Beloued10.12.2024 08:00:23 EET | Tiedote
The hosts for this season’s Contest for New Music UMK, Finland’s biggest music show, are artist SANNI and Yle Youth News journalist Jasmin Beloued. UMK25 artists will be announced on Wednesday 8 January 2025 in a live broadcast, which can be viewed internationally with English commentary via Yle Areena streaming service.
SANNI och Jasmin Beloued är programledare för Yles Tävling för ny musik 202510.12.2024 08:00:19 EET | Tiedote
Programledarna för Finlands största musikshow, Tävlingen för Ny Musik, är artisten SANNI och Jasmin Beloued, redaktör och programledare på Yles finska nyhetsredaktion för unga. UMK25-artisterna offentliggörs i direktsändning onsdag 8.1.2025, och säsongens vinnare utses under UMK25-evenemanget på Nokia Arena 8.2.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme