Podme

Uusi podcast-sarja Tsunami kertoo 20 vuoden takaisen tragedian suomalaisista selviytyjistä ja pelastajista

Jaa

Podme-palvelun kahdeksanosainen podcast-sarja Tsunami käy läpi hetki hetkeltä, kuinka painajaismaisesta luonnokatastrofista selviytyneet suomalaiset auttoivat toinen toisiaan ja todistivat sankaritekoja hädän ja paniikin hetkinä.

Tsunami-podcastin kuva.
Uusi kahdeksanosainen podcast-sarja Tsunami alkaa Podmessa 12. joulukuuta. Sarjan on tuottanut Podmelle palkittu tuotantoyhtiö Gimmeyawallet Productions. Podme

Tänään torstaina 12. joulukuuta Podme-palvelussa alkanut podcast-sarja Tsunami käsittelee aikaa, jona maailma pysähtyi lähes 20 vuotta sitten, tapaninpäivänä 2004. Tuolloin Intian valtameren tsunami, jättimäinen aalto, tappoi noin 230 000 ihmistä Kaakkois-Aasiassa. Thaimaassa ja Sri Lankassa menehtyi yhteensä 179 suomalaista.

Uudessa Podme Original -podcastissa katastofista selviytyneet ja pelastusoperaatioon osallistuneet kertovat oman tarinansa siitä, kun paratiisi muuttui vain hetkessä painajaiseksi.

Sarjassa nousevat esiin hyvin erilaisten ihmisten kokemukset tsunamista. Eräs tarinoista kertoo, miten vain 10-vuotias poika päätyi silmänräpäyksessä uima-allasleikeistään suoraan keskelle eloonjäämistaistelua, toinen kertomus puolestaan avaa pääministerin mielenmaisemaa tilanteesta, jossa varovaisen ammattipoliitikon pitikin olla yhtäkkiä siviilirohkea ja auttaa muita.

Lähes vuoden kestänyt taustatyö

Sarjan on tuottanut yksinoikeudella Podmelle palkittu tuotantoyhtiö Gimmeyawallet Productions. Yhtiön toimitusjohtaja, ohjaajana ja käsikirjoittajana podcastin työryhmässä toiminut Elise Pietarila kertoo, että podcastiin on tehty erittäin laaja taustatyö.

– Haastateltavien kontaktointiin ja taustakeskusteluihin haluttiin todella panostaa ja tämä työ aloitettiin jo heti vuoden 2024 alussa. Kävimme läpi kymmeniä ihmisten tarinoita, joista noin 15 päätyi lopulta kertomaan omansa. Maailma ja kaukaiset maat ovat aina olleet tärkeitä tuotantoyhtiöllemme kaikessa tekemisessämme aina Madventuresin ajoilta asti, joten siinä mielessä taustatyötä on tehty kaikki nämä vuodet, Pietarila avaa.

Podcastin tarinoista paljastuu Pietarilan mukaan se tosiasia, ettei katastrofitilanteissa ole koskaan käytössä minkäänlaista valmista pelikirjaa.

– Silloin kaikki lepää inhimillisyyden varassa. Tämä tosiasia on pysäyttävä ja samaan aikaan ehkä huojentava. Podcast on siis paitsi pala yhteistä historiaamme, myös jännittävä tositarina ja tutkielma inhimillisyydestä.

Esillä suomalaisten vaatimaton rohkeus

20 vuoden takainen tsunami on yksi historian pahimpia luonnonkatastrofeja. Pietarila huomauttaa, että tragediaa on haluttu käsitellä podcastissa hienovaraisesti ja kunnioittavasti.

– Olemme halunneet paitsi kertoa jokaisen selviytyjän ennen kuulemattoman tarinan, myös nostaa jalustalle suomalaisten ihmisten vaatimattoman rohkeuden ja toisista ihmisistä huolta pitämisen perinteen. Pelastajien ja poliitikkojen tarinoiden kautta meille piirtyi kuva suomalaisesta yhteiskunnasta, joka on vioistaan ja virheistään huolimatta toimiva luottamusyhteiskunta, jossa jokaisella on syytä olettaa, että kaikki tekevät parhaansa, Pietarila sanoo ja jatkaa:

– Suomi on maailman mittakaavassa aika poikkeuksellinen maa ja se oli sitä myös 2000-luvun alussa. Meidän tulisi vaalia sitä yhteiskuntaa tällaisina epävarmoina ja haastavina aikoina.

Sarjan kertojana toimii Pihla Viitala. Ydintyöryhmässä ovat toimineet tuottajana ja sisällöntekijänä Nanna Tulikoura, ohjaajana ja käsikirjoittajana Elise Pietarila ja viranomaispuolen osalta Lauri Haukkamaa. Äänisuunnittelusta on vastannut Carbon Audion Karo Broman.

– Gimmeyawalletin työryhmä on tehnyt valtavan työn kerätessään taustamateriaalia. Huolellinen paneutuminen ja kunnioittava suhtautuminen aiheeseen kuuluvat lopputuloksessa. Heidän tekemissään haastatteluissa kuullaan todella ainutlaatuisia ja koskettavia tarinoita, joista käy ilmi, miten suuri rooli yksittäisten ihmisten teoilla on ollut. Erityisen koskettavaa on kuulla, miten ihmiset ovat auttaneet toisiaan hädän hetkellä ja toimineet sankarimaisen epäitsekkäästi, Podme Suomen premium-sisältöjen vastaava tuottaja Mirka Vesala sanoo.

Äänellä suuri voima tarinankerronnassa

Lukuisista TV-, podcast- ja elokuvatuotannoistaankin tunnetun Pietarilan mielestä podcast toimii oivana mediamuotona dokumentille siinäkin mielessä, että haastateltavat ovat pystyneet avaamaan kipeitä tarinoitaan rohkeasti ilman mahdollista painetta kuvaamisesta.

– Näin TV- ja elokuvayhtiön edustajana on ollut ällistyttävää huomata, kuinka paljon ja rohkeasti audiotarinoissa voi kertoa, kun kuva puuttuu. Ja tässä nimenomaisessa tarinassa oli hyvin vapauttavaa, kun kamalien ja järkyttävien kuvien sijaan pystyimmekin äänellä tuomaan tämän hirveän tapahtuman keskiöön sen kokeneiden ihmisten ajatukset. Audiokerronta voi avata silmiä, Pietarila toteaa.

Kahdeksanosaisen Tsunamin ensimmäinen jakso on nyt kuunneltavissa Podme-palvelussa. Podcast-sarjasta julkaistaan uusi jakso joka torstai.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tsunami-podcastin kuva.
Uusi kahdeksanosainen podcast-sarja Tsunami alkaa Podmessa 12. joulukuuta. Sarjan on tuottanut Podmelle palkittu tuotantoyhtiö Gimmeyawallet Productions.
Podme
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Podme on vuonna 2017 perustettu podcast-palvelu, jonka kautta käyttäjät voivat kuunnella Premium-podcasteja kuukausimaksulla ilman mainoksia. Lisäksi palvelun kautta voi kuunnella myös ilmaisia, vapaassa jakelussa olevia podcasteja. Podme toimii tällä hetkellä myös Ruotsissa ja Norjassa. Podme-palvelu on saatavilla selainversiona sekä iOS- ja Android -sovelluksina.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Podme

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye