Suomen Punainen Risti SPR

Kontrollera dessa säkerhetsfrågor hemma under julen – med checklistan kan man minska antalet olycksfall, särskilt i äldre personers hem

Dela

Förberedelserna inför julen är ett glädjeämne. Men trots det är julperioden är förknippad med risk för olycksfall, i synnerhet bland äldre personer. Att bo ensam och nedsatt funktionsförmåga är faktorer som särskilt ökar risken för olyckor när man blir äldre. Tillsammans kan man förbättra säkerheten under festförberedelserna. Olycksfallsdagen firas fredagen den 13 december.

Olycksfallsdagen firas fredagen den 13 december. Foto Jaakko Jaskari
Olycksfallsdagen firas fredagen den 13 december. Foto Jaakko Jaskari

En allt större andel av Finlands befolkning består av äldre personer. Samtidigt blir det vanligare att bo ensam. I många hem gör äldre personer alltså julförberedelserna ensam, även om själva högtider kanske firas tillsammans med släktingar och vänner.

– Vanliga förberedelser inför högtidssäsongen är att leta fram juldekorationer som finns på vinden, laga mat och tända ljus. Om funktionsförmågan har försämrats till exempel på grund av åldern är det särskilt viktigt att säkerställa alla kan njuta av julen på ett säkert sätt, säger Anna Ranta, planerare av hälsofrämjande vid Finlands Röda Kors.

Ett sätt att förbättra säkerheten är att göra en så kallad säkerhetspromenad i det egna hemmet eller tillsammans med en äldre närstående hemma hos honom eller henne. Som hjälp kan man använda checklistan för säkerheten i vardagen som skräddarsytts för äldre. Med hjälp av den kan man upptäcka farliga platser i hemmet och förebygga olycksfall på förhand.

Under julen lönar det sig att tillsammans med en äldre närstående kontrollera åtminstone följande:

  • Nästan två av tre eldsvådor i hemmet börjar vid matlagning. En spis och ugn som kan tidsinställas samt en spisvakt gör köket säkrare.
  • Största delen av de eldsvådor som orsakas av stearingljus och utomhuseld får sin början under julen. Stearinljus kan vid behov bytas ut till exempel mot en ljusslinga som med en timer kan tändas och släckas automatiskt.
  • Det lönar sig att kontrollera brandlarmens placering, antal och funktion.
  • Det är bra att säkerställa att lättantändligt material inte förvaras nära till exempel spis eller eldstad.
  • Juldekorationerna ska förvaras så att de nås utan att man måste klättra högt upp. I stället för en skranglig pall lönar det sig att ha en stadig hushållsstege med armstöd hemma.
  • I vinterhalkan är det bra att ha skor med bra fäste också för korta promenader till postlådan.

Hela checklistan finns på adressen: Checklista för säkerhet bland äldre - Kotitapaturma.fi

Tillräcklig funktionsförmåga gör det lättare att agera i en nödsituation

Begränsningar i funktionsförmågan utgör en särskilt stor risk när något händer. För att rädda sig från en eldsvåda är en förutsättning till exempel att människan inser hur allvarlig situationen är och därefter kan släcka branden, rädda sig själv eller till och med rädda andra.

– Därför är upprätthållandet av funktionsförmågan i allra högsta grad upprätthållande av säkerheten, och genom att ingripa i riskerna är det möjligt att underlätta till exempel räddning och larmande av hjälp i nödsituationer. På samhällsnivå är det emellertid viktigt att säkerställa att en människa inte behöver bo ensam när personen inte längre kan hantera vardagen på ett säkert sätt säger Outi Ronkainen, projektledare vid Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

– Personer i alla åldrar mår bra av festförberedelserna. Det bästa sättet att förbättra säkerheten och samtidigt öka julglädjen är att göra förberedelser tillsammans med närstående eller kanske med hela grannskapet, lägger Anna Ranta till.

Kampanjen Olycksfallsdagen firas 9–15.12. Olycksfallsdagen firas alltid kring fredagen den 13. Kampanjen uppmuntrar till att fundera på hur var och en kan minska risker och förebygga olycksfall hemma, på fritiden och i arbetet. Kampanjen ordnas av Nätverk för förebyggande av olycksfall som består av organisationer, myndigheter och privata aktörer. Nätverket koordineras av Finlands Röda Kors.

Mer information om kampanjen Olycksfallsdagen:
Planerare för hälsofrämjande Anna Ranta, Finlands Röda Kors, anna.ranta@redcross.fi, tfn 040 480 6973

Mer information om brandsäkerhet:
Projektledare Outi Ronkainen, Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, outi.ronkainen@spek.fi tfn 040 351 6941

Olycksfallsdagens webbplats (på finska)

Nyckelord

Bilder

Olycksfallsdagen firas fredagen den 13 december. Foto Jaakko Jaskari
Olycksfallsdagen firas fredagen den 13 december. Foto Jaakko Jaskari
Ladda ned bild

Information om utgivaren

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

Andra språk

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

Orkanen i Filippinerna har tvingat nästan en miljon människor att lämna sina hem – Finlands Röda Kors stöder i biståndsarbetet8.11.2024 07:03:00 EET | Pressmeddelande

Finlands Röda Kors beviljar 150 000 euro ur sin katastroffond till biståndsoperationen i Filippinerna, där orkanen Kristine har orsakat omfattande förstörelse. Därtill anvisar Finlands Röda Kors en miljon euro till internationella Röda Korsets katastroffond, med vars stöd nödhjälpen kan sättas igång snabbt i motsvarande situationer på olika håll i världen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye