Vattenöversikt för november 2024: Kallare väder, men mycket vatten (Landskapen i Österbotten)
I november blev vattnen kallare och vid slutet av månaden hade de små sjöarna redan fått sitt istäcke. I slutet av månaden kom det in snö- och regnområden över landet och samtidigt blev vädret varmare, vilket ledde till kraftiga översvämningar i sydvästra och södra Finland då vattenföringen och vattenståndet steg. Grundvattennivån är hög och det börjar vara tjäle i marken.
Novemberöversvämningen nådde också de österbottniska landskapen
Också i de södra delarna av de österbottniska landskapen ökade vattenföringen och nådde nivåer som motsvarar vårflöden. I Lappfjärds å vid mätstationen i Perus uppmättes vattenföringen vara ca 151 m3/s, vilket motsvarar vårflödet. Den genomsnittliga vattenföringen i november i Lappfjärds å är cirka 18 m3/s, men i år var den 30 m3/s. I Tjöck å vid mätstationen i Påskmark uppmättes månadens toppflöde 96 m3/s den 26.11. Detta är ungefär 10 m3/s högre än under årets vårflöde i april. Likaså i Närpes å vid mätstationen i Allmänningsforsen var novemberflödet större än i april. I november uppmättes cirka 140 m3/s, medan det i april var cirka 127 m3/s. I Malax å vid Köpingsbro var vattenföringen cirka 51 m3/s, vilket är bara lite lägre än i april i år. I Toby–Laihela å i Karkmo nådde vattenföringen sitt novemberrekord 38 m3/s, vilket är något högre än i april.
I Skatila vid nedre loppet av Kyro älv var uppgick vattenföringen till 361 m3/s, vilket är den högsta vattenföringen som uppmätts i november under stationens mäthistoria. I Ilmajoki nådde vattnet i Kyro älv 15 cm från flödesgränsen och man blev inte tvungen att släppa ut flödesvatten på invallningsområdena. Vattenföringen i november 2024 i Skatila var i genomsnitt 92 m3/s, medan genomsnittet för november månad under åren 1911–2024 är 53 m3/s. I Keppo i nedre loppet av Lappo å var vattenföringen som högst cirka 180 m3/s och i Kaitfors i nedre loppet av Perho å cirka 113 m3/s. I övrigt låg den genomsnittliga vattenföringen i Lappo å och Perho å i november på normala nivåer.
Också i sjöarna steg vattenståndet på grund av nederbörden. I en del konstgjorda sjöar steg vattenståndet så att det låg nära övre gränsen för regleringen, som till exempel i Perho å, där stora mängder flödesvatten leddes till den konstgjorda sjön Patana och sjöns vattenstånd steg allt som allt ca 60 cm. Av de natursjöar som inte regleras i de österbottniska sjöarna ligger exempelvis Lestijärvi för närvarande cirka 15 cm högre än genomsnittet. Av de reglerade natursjöarna steg Kuortaneenjärvi cirka 30 cm över genomsnittet. I Lappajärvi steg vattenståndet så att det var ca 30 cm under målzonen, men det är ändå ca 30 cm lägre än vid samma tidpunkt i fjol.
Näringshalterna typiska, försurningsolägenheter i mindre åar
I november blev vattnen kallare. Vid slutet av månaden hade små och grunda sjöar fått ett istäcke, men de större sjöarna var ännu isfria. Näringshalterna i de större åarna var tämligen typiska för årstiden och vattenföringen. I huvudsak gav halterna uttryck för att vattenkvaliteten försvagats på grund av belastningen. De högsta fosforhalterna uppmättes i Närpes å, medan de högsta kvävehalterna fanns i Kyro älv. Lägst var halterna i Esse å. I de större åarna observerades inga försurningsproblem, utan pH-värdet låg kring 5,9–6,8. I de mindre åarna nära kusten var försurningsolägenheterna kraftigare i enlighet med tidigare mönster. I de här åarna varierade pH-värdet mellan 4,8–5,5. Lägst var pH-värdet i Vörå å. I de försurade åarna låg aluminiumhalterna på skadligt höga nivåer. Vattnet blev också klarare, vilket är ett typiskt fenomen under perioder med försurning. Översvämningarna i slutet av månaden försämrade vattenkvaliteten i området, men i uppföljningen lyckades man inte få tag om konsekvenserna i sin hela omfattning. I Perho å observerades dock i samband med översvämningen att vattnet blev grumligare och fosforhalten ökade. Inga algblomningar observerades längre i området.
Grundvattennivåerna är höga
Grundvattennivån är hög i de österbottniska landskapen. Vid de riksomfattande kontrollstationerna för grundvattenståndet steg nivåerna något i november. Vid kontrollstationen i Bötom ligger grundvattenståndet nästan 100 cm högre än genomsnittet för tidpunkten. Vid kontrollstationen i Laihela ligger grundvattenståndet på nivåer som är typiska för tidpunkten. Vid kontrollstationerna i Alavo och Halso ligger nivåerna ännu cirka 25–50 cm under genomsnittet, men de stiger i sakta mak. Längs kusten från Vasa söderut kan jordmånen ännu delvis vara ofrusen, men längre norrut och mot inlandet är tjälen enligt observationerna 0–10 cm. Om slutet av året förblir varmt och regnigt, kan grundvattenreserven fyllas ytterligare.
Nyckelord
Kontakter
Tilläggsuppgifter från NTM-centralen i Södra Österbotten:
Vattenhushållningsexpert Marko Aalto, tfn 0295 027 971 (reglering och vattenföring)
Specialforskare Anssi Teppo, tfn 0295 027 948 (vattenkvalitet)
Överinspektör Krister Dalhem, tfn 0295 027 671 (grundvattnen)
e-postadresserna bildas enligt modellen fornamn.efternamn@ely-keskus.fi
Länkar
Om oss
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15
0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.
ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.
NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna
Andra språk
Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Pekka Pesonen besökte Seinäjoki (Landskapen i Österbotten)12.12.2024 12:07:16 EET | Pressmeddelande
Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Pekka Pesonen gästade NTM-centralen i Södra Österbotten i form av ett besök i Seinäjoki 10.12.2024. I mötet deltog NTM-centralens överdirektör Timo Saari samt Karoliina Laakkonen-Pöntys, direktör för ansvarsområdet för miljö och naturresurser.
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen vieraili Seinäjoella (Pohjalaismaakunnat)12.12.2024 12:07:16 EET | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen vieraili Seinäjoella 10.12.2024 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vieraana. Tapaamiseen osallistuivat ELY-keskuksen ylijohtaja Timo Saari sekä ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys.
Hur sprider sig flödesvattnen från Tjöck å? (Österbotten)11.12.2024 13:03:57 EET | Pressmeddelande
Karteringen av översvämningshotade områden i nedre loppet av Tjöck å har blivit färdig. Arbetet har gjorts som ett samarbete mellan Kristinestad och NTM-centralen i Södra Österbotten och uppgifterna finns nu tillgängliga i miljöförvaltningens översvämningskarttjänst (www.vesi.fi/tulvakartat) och Lantmäteriverkets karttjänst Paikkatietoikkuna (kartta.paikkatietoikkuna.fi). De utarbetade kartorna beskriver hur översvämningar sprider sig och vilket vattendjupet är vid översvämningar med olika återkomstintervall.
Minne Tiukanjoen tulvavedet leviävät? (Pohjanmaa)11.12.2024 13:03:57 EET | Tiedote
Tiukanjoen eli Teuvanjoen alaosan tulvavaarakartoitus on valmistunut Kristiinankaupungin ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yhteistyönä ja on nyt käytettävissä ympäristöhallinnon tulvakarttapalvelussa (vesi.fi/tulvakartat) tai Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta (kartta.paikkatietoikkuna.fi). Laaditut kartat kertovat tulvan peittävyydestä ja vesisyvyydestä erilaisilla tulvan todennäköisyyksillä.
Ändringar i utbudet av kollektivtrafikens turer mellan Vasa och Seinäjoki fr.o.m. 2.1.202510.12.2024 09:30:00 EET | Pressmeddelande
Från början av nästa år kommer det att göras ändringar i busstrafiken som upphandlats av NTM-centralen i Södra Österbotten. Ändringarna gäller turerna på förbindelseavsnittet Seinäjoki–Storkyro–Vasa. Ändringarna görs efter att VR meddelat att de kommer att återuppta trafiken på morgonturen från Seinäjoki till Vasa. Efter ändringen skulle en del av bussturerna vara överlappande med tågturerna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum