Sääntelystä yrityksille satojen miljoonien hintalappu vuodessa – kemianteollisuuden suhdannenäkymät edelleen heikot, lomautuksia ja irtisanomisia poikkeuksellisen paljon
Liiketoimintaan kohdistuva sääntely aiheuttaa satojen miljoonien vuosittaiset kustannukset, vähentää investointeja Suomeen ja heikentää yritysten kilpailukykyä EU:n ulkopuolisiin toimijoihin nähden, selviää Kemianteollisuus ry:n tuoreimmasta jäsenkyselystä.
Kyselyyn vastanneista yrityksistä peräti 74 prosenttia katsoi, että liiketoimintaan kohdistuva sääntely on este yrityksen kasvulle. Sääntelyn haitoiksi katsottiin muun muassa vaikea ennakoitavuus ja tempoilevuus sekä pitkät lupaprosessit ja päätösten vaikea ennakoitavuus. Joulukuun jäsenkyselyyn vastasi 78 Kemianteollisuuden jäsenyritysten toimitusjohtajaa. Kysely toteutettiin 2.–5.12.2024.
Sääntelystä aiheutuvat kustannukset jäsenyrityksille ovat kyselyn mukaan vuosittain keskimäärin 4,5 prosenttia liikevaihdosta, mikä tarkoittaisi Suomen kemianteollisuudessa satojen miljoonien eurojen kustannuksia. Luku on linjassa Euroopan kemianteollisuuden kattojärjestön Ceficin uunituoreen raportin kanssa (Report for a new European Industrial Competitiveness, 2024, Cefic). Raportin mukaan sääntelystä aiheutuvat kustannukset ovat 3–4 prosenttia EU:n kemianteollisuuden yritysten liikevaihdosta. Suomen kemianteollisuuteen sovellettuna Ceficin arvio tarkoittaisi 495–660 miljoonaa euroa vuositasolla. Varovaisemminkin arvioituna hintalappu olisi satoja miljoonia, sillä kahdenkin prosentin kustannus liikevaihdosta tarkoittaisi 330 miljoonan vuosittaista sääntelylaskua. Euromääräiset arviot eivät sisällä öljynjalostusta.
Kemianteollisuus ry ei peräänkuuluta ympäristöä koskevan sääntelyn purkamista vaan maltillisempaa sääntelyä ja yrityksille aikaa toteuttaa säädöksiä. Merkittävästi kireämpi sääntely on jättänyt yritykset takamatkalle EU:n ulkopuolisiin kilpailijoihin verrattuna.
– Vastausten perusteella puheet siitä, että EU:ssa yritykset säädellään hengiltä, eivät ole tuulesta temmattuja. Kyselyn vastaukset myös kertovat, että sääntely ei ole pienten yritysten ongelma, vaan sen kanssa kamppailevat myös suuret yritykset. Suomessa tulisi ottaa tavoitteeksi toimeenpanna EU-direktiivit unionin vaatimalla minimitasolla ylikireiden tulkintojen sijaan, toteaa Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.
Sääntely uhkaa tappaa myös puhtaan siirtymän Suomessa ja Euroopassa. Kemianteollisuus on selvittänyt yhdessä jäsenyritystensä kanssa, että hiilineutraaliuteen pääseminen Suomessa vuoteen 2045 mennessä edellyttää noin 1,4 miljardin euron vuotuisia investointeja seuraavien 10 vuoden aikana. Nämä investoinnit mahdollistaisivat paitsi hiilineutraaliuden, ne toisivat lisää tuotantoa ja työpaikkoja.
Vastaajista 61 prosenttia sanoi sääntelyn vähentävän investointeja Suomeen. Yritysten vahva viesti on, että nykyinen toimintaympäristö ei tule laukaisemaan suunniteltuja investointeja, jotka tähtäävät hiilineutraaliuteen. Sääntelyä tulisikin järkevöittää, jotta investointipatoumat saadaan laukaistua ja puhtaan siirtymän tavoitteet toteutumaan.
– Ilman teollisia investointeja hiilineutraaliustavoitteet eivät toteudu. Tällä hetkellä Suomessa ollaan tiellä, jossa puhdas siirtymä ei tule ikinä toteutumaan, Aalto sanoo.
Keski-Euroopan kemianteollisuuden tilanne on surkea
Keski-Euroopan ja Saksan kemianteollisuuden tilanne on surkea. Keski-Euroopassa on suljettu useita suuria kemiantehtaita vuosina 2023–2024, EU:n kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden tuotanto on tippunut yli 10 prosenttia kolmessa vuodessa ja Saksassa peräti 20 prosenttia.
Euroopan osuus kemianteollisuuden maailmanmarkkinoista on sulanut vuosien 2008–2023 välillä 20 prosentista 12:een. USA:n tilanne on pysynyt vakaana ja suurin voittaja on Kiina, jonka myynti on lähes kaksinkertaistunut.
Ceficin raportin mukaan EU:n kemianteollisuuden kilpailukykyä nakertavat eniten energian hinta ja sääntely. Sähkön ennustetaan olevan EU:ssa keskipitkällä aikavälillä noin 1,5 kertaa kalliimpaa kuin Yhdysvalloissa tai Kiinassa ja maakaasun 2–3 kertaa kalliimpaa. Sääntelytaakka EU:ssa on kasvanut vuosi vuodelta, ja sen kustannusarvio yrityksille on 3–4 prosenttia niiden liikevaihdosta. EU:n alueella toimivan kemianteollisuuden liikevaihto oli 760 miljardia vuonna 2022, ja liiketoimintaa koskevan sääntelyn kustannukset täten arviolta 23–30 miljardia.
Suhdannenäkymät loppuvuonna jälleen heikentyneet, lomautukset ja irtisanomiset kasvussa
Keski-Euroopan kemianteollisuuden surkea tilanne heijastuu myös Suomeen. Kesällä hieman piristyneet suhdannenäkymät ovat loppuvuonna jälleen heikentyneet. Jäsenkyselyssä 50 prosenttia yrityksistä arvioi tilanteensa huonoksi. Yritysten arviot tilanteesta ovat olleet samantyyppisiä joulukuusta 2023 lähtien.
Vuoden 2023 tammi–lokakuuhun verrattuna kemianteollisuuden yritysten liikevaihto on tippunut 12 prosenttia, ja vuoden 2022 tammi–lokakuuhun nähden 25 prosenttia. Suurin kemianteollisuuden liikevaihtoon vaikuttava tekijä on öljynjalostus.
Peräti 39 prosenttia jäsenyrityksistä kertoo, että lomautuksia on käynnissä tai niitä on tulossa. Irtisanomisia on käynnissä tai tiedossa joka kuudennessa yrityksessä. Luvut ovat selvästi tavanomaista suurempia. Myös EK:n marraskuun suhdannebarometritietojen mukaan poikkeuksellisen moni kemianteollisuuden yritys odottaa henkilöstömäärän supistuvan.
– Suomelle Keski-Euroopan ongelmat eivät lupaa hyvää. Joulukuun 2023 jäsenpulssissa 50 prosenttia jäsenistä raportoi, että jos Keski-Euroopalla menee huonosti, se vaikuttaa negatiivisesti myös heidän omaan tilanteeseensa, muistuttaa ekonomisti Sampo Pehkonen Kemianteollisuus ry:stä.
Yhteyshenkilöt
Mika AaltoToimitusjohtajaKemianteollisuus ry
Puh:+358 50 438 9247mika.aalto@kemianteollisuus.fiMinna Etu-SeppäläJohtaja, työelämäKemianteollisuus ry
Puh:+358 40 778 0182minna.etu-seppala@kemianteollisuus.fiSampo PehkonenEkonomistiKemianteollisuus ry / Työelämä
Puh:+358 40 7634 700sampo.pehkonen@kemianteollisuus.fiTwitter: @Kemianteollisuu - https://twitter.com/Kemianteollisuu Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä. Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa. Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN aloittivat työehtosopimusneuvottelut19.12.2024 12:41:59 EET | Tiedote
Kemianteollisuus ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ovat tänään torstaina 19.12. aloittaneet työehtosopimusneuvottelut ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksesta.
KUTSU: Kemianteollisuuden toimialakatsaus torstaina 12.12. kello 910.12.2024 14:48:40 EET | Kutsu
Kemianteollisuudessa suhdannetilanteen orastava positiivinen kehitys on pysähtynyt ja näkymät ovat edelleen haastavat.
Liisa Hurmeesta Kemianteollisuuden hallituksen puheenjohtaja26.11.2024 15:40:50 EET | Tiedote
Kemianteollisuus ry:n syyskokous valitsi tiistaina 26.11. uuden hallituksen vuodelle 2025. Puheenjohtajaksi valittiin Orionin toimitusjohtaja Liisa Hurme.
Kemianteollisuus ja Ammattiliitto Pro aloittivat neuvottelut14.10.2024 10:03:04 EEST | Tiedote
Kemianteollisuus ja Ammattiliitto Pro aloittivat työehtosopimusneuvottelut tänään maanantaina 14.10.
Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto aloittivat neuvottelut11.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto aloittivat työehtosopimusneuvottelut tänään perjantaina 11.10.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme