Lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden ja -sisältöjen käyttöön laaditaan suositukset – THL ja OPH kokoavat asiantuntijoista verkostoa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Opetushallituksen (OPH) yhteisenä tavoitteena on etsiä tasapainoisia keinoja digilaitteiden ja -sisältöjen haittojen ehkäisemiseksi ja rakentaa vapaa-ajalle suositukset, jotka huomioivat hyvinvoinnin ja turvallisuuden näkökulmat. Tähän tarvitaan yhteistä keskustelua ja ymmärrystä ilmiöstä sekä konkreettisia keinoja. THL ja OPH kokoavat nyt työhön mukaan asiantuntijaverkostoa avoimella kutsulla.
Useat maat ovat laatineet kansallisia suosituksia lasten ja nuorten ruutuaikaan, viimeisimpänä Ruotsi. Suositukset ovat olleet esillä julkisessa keskustelussa myös Suomessa. THL:n ja OPH:n käynnistämässä laajassa yhteistyössä on tarkoituksena edistää lasten ja nuorten hyvinvointia, turvallisuutta, mielenterveyttä ja oppimista ottamalla huomioon ympäristön digitaalisuuteen liittyvät haasteet. Työssä hyödynnetään laajasti tutkimusta, kokemustietoa ja asiantuntemusta.
Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist toteaa, että digitaalinen ympäristö on nykyisin olennainen osa nuorten arkea, ja siksi on tärkeää tunnistaa älylaitteiden ja sosiaalisen median vaikutuksia nuorten hyvinvointiin. Bergqvistin mukaan on syytä miettiä, mikä on lapselle sopiva ruutuaika, ja miten ruutuaika jaksottuu arkipäivään. Koulun lisäksi siis ulkoilun, liikunnan ja harrastusten kanssa.
”Haluan korostaa, että digitaalisilla laitteilla on sekä myönteisiä että kielteisiä puolia. Lisääntynyt ruutuaika tuo kuitenkin haasteita kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme, siksi on välttämätöntä pohtia ikäystävällisiä suosituksia lasten ja nuorten digitaaliseen mediankäyttöön. Lasten ja nuorten päivään tulisi kuulua myös riittävästi ulkoilua ja liikuntaa sekä unta”, Bergqvist muistuttaa.
”Tarvitsemme yhteistä keskustelua ja ymmärrystä ilmiöstä sekä konkreettisia keinoja lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi muuttuvassa toimintaympäristössä. Tavoitteena on etsiä yhdessä tasapainoisia keinoja haittojen ehkäisemiseksi ja rakentaa lasten ja nuorten vapaa-aikaa koskevat suositukset, jotka huomioivat hyvinvoinnin ja turvallisuuden näkökulmat”, THL:n pääjohtaja Mika Salminen ja OPH:n pääjohtaja Minna Kelhä toteavat.
Digitaalisten laitteiden ja sisältöjen käytön suositus ei ole vain ruutuajan pohtimista
Digitaaliset laitteet ja sisällöt ovat osa monen lapsen ja nuoren elämää. Ne luovat mahdollisuuksia esimerkiksi sosiaalisten suhteiden ylläpitämiselle ja oppimiselle. Samaan aikaan esiin on noussut huoli lasten ja nuorten liiallisesta ruutuajasta. Laajeneva tutkimusnäyttö digitaalisten laitteiden haitoista on karttunut.
”Digilaitteilla käytettävä niin sanottu ruutuaika on tärkeä keskustelun aihe, mutta samanaikaisesti on hyvä kiinnittää huomiota laajemmin siihen, mitä laitteilla tehdään ja millaisille sisällöille lapset ja nuoret altistuvat”, pääjohtaja Salminen sanoo.
Lapsuuden varhaisvuodet ovat aivojen sekä kielellisen kehityksen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen oppimisen kannalta erityisen herkkää aikaa. Digilaitteilla liiallisesti ja valvomatta käytetty aika kaventaa lasten ja nuorten kokemusmaailmaa. Se on myös poissa tärkeistä kehityksen ja oppimisen paikoista, kuten sosiaalisesta vuorovaikutuksesta, lukemisesta, liikkumisesta ja leikistä. Tutkimusten pohjalta tiedetään, että liiallinen netinkäyttö on yhteydessä nukkumisen sekä opiskelun ja oppimisen vaikeuksiin.
Viimeisimmän Kouluterveyskyselyn (2023) mukaan 4. ja 5. vuosiluokkien oppilailla mielialaongelmat, ahdistuneisuus ja heikko itsetunto olivat selvästi yleisempiä niillä, joilla oli liiallista netinkäyttöä verrattuna niihin, joilla sitä ei ollut. Yläkoulu- ja lukioikäisillä nuorilla liiallisen netinkäytön on huomattu yleistyneen. Tytöillä tämä liittyy enemmän sosiaalisen median käyttöön, pojilla pelaamiseen. Arvioidaan, että nuorista aikuisista noin 9,8 prosenttia täyttää someriippuvuuden kriteerit, 16-vuotiaista tytöistä 16 prosenttia.
”Lasten ja nuorten arki on yksi kokonaisuus, ja vapaa-ajan digilaitteiden käytön vaikutukset näkyvät monella tavalla varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella. Näemme tärkeänä kodin, koulun ja varhaiskasvatuksen sekä moniammatillisten palvelujen yhteistyön tässä kysymyksessä. Samalla on otettava huomioon, että digilaitteiden käytöllä on myös oppimista ja hyvinvointia tukevia vaikutuksia. Nyky-yhteiskunnassa ei pärjää ilman digitaalista sivistystä, jota harjoitellaan varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa”, pääjohtaja Kelhä sanoo.
Tule mukaan yhteiseen kansalliseen työhön asiantuntijaverkoston kautta – ilmoittaudu 17.1.2025 mennessä
THL ja OPH kutsuvat asiaan perehtyneitä ja siitä kiinnostuneita toimijoita yhteistyöhön. Erityisesti mukaan toivotaan valtionhallinnon, alueellisen- ja paikallishallinnon viranomaisia, tutkijoita, järjestöjä ja yrityksiä. Ilmoittautuneista muodostetaan verkosto, joka valmistelee kansalliset suositukset. Työ aloitetaan nuorimpien lapsien suosituksista.
Kartoitamme osana työtä myös olemassa olevia käytäntöjä.
Ilmoittaudu mukaan työhön tai tuo esille toimiva käytäntö. Ilmoittautua voit 17.1.2025 mennessä.
Ilmoittaudu mukaan tai ilmoita käytäntö
Lakimuutos kouluaikaan liittyvästä puhelimen käytön rajoittamisesta etenemässä eduskuntaan
Nyt alkavassa THL:n ja OPH:n yhteistyössä lähdetään etsimään ratkaisuja lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden tasapainoiseen käyttöön. Kouluaikaan liittyvään puhelimen käytön rajoittamiseen liittyvä hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vuoden 2024 loppuun mennessä. Tätä valmistelee opetus- ja kulttuuriministeriö hallitusohjelman mukaisesti.
Tästä perusopetuslakiin suunnitellusta muutoksesta viestitään erikseen.
Lisätietoja
Päivi Lindberg
johtava asiantuntija
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi
puh. 029 524 7648
Laura Francke
yksikön päällikkö
Opetushallitus
etunimi.sukunimi@oph.fi
puh. 0295331303
Rosanna Blomster
ministerin erityisavustaja
opetus- ja kulttuuriministeriö
etunimi.sukunimi@gov.fi
puh. 0295 330 337
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Ihmisen ja luonnon hyvinvointi kansallisen päätöksenteon tavoitteeksi – THL julkaisi ehdotuksen hyvinvointitaloudellisesta ohjausmallista12.12.2024 02:00:00 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ehdotuksen hyvinvointitaloudellisesta ohjausmallista ja seurantaindikaattoreista. Kyse on mallista, jonka avulla voidaan suunnitella politiikkatoimia ja seurata, millaisia vaikutuksia niillä on paitsi talouteen, myös sosiaaliseen ja ekologiseen kestävyyteen. Ohjausmalli tuo kestävyyden näkökulmaa esimerkiksi hallitusohjelman ja valtion budjetin laatimiseen. Mallissa ehdotetaan esimerkiksi tulevaisuusvaltuutetun nimeämistä sekä laajan kansalaiskuulemisen toteuttamista.
Livsstilshandledning minskade användningen av och kostnaderna för hälso- och sjukvårdstjänster för äldre11.12.2024 05:00:00 EET | Pressmeddelande
Genom mångsidig livsstilshandledning för äldre kan man minska behovet av sjukhusvårddagar och jourbesök, visar de nya resultaten från den omfattande finländska interventionsstudien FINGER.
Elintapaohjaus vähensi ikääntyneiden terveyspalvelujen käyttöä ja kustannuksia11.12.2024 05:00:00 EET | Tiedote
Iäkkäille tarjotulla monipuolisella elintapaohjauksella voidaan vähentää sairaalahoitopäivien tarvetta ja päivystyskäyntejä, osoittavat laajan suomalaisen FINGER-interventiotutkimuksen uudet tulokset.
Tampereen seudulla on havaittu poliovirusta jätevedessä – yhtään tautitapausta ei ole todettu, suomalaisten poliorokotuskattavuus on erittäin hyvä9.12.2024 16:09:51 EET | Tiedote
THL:n jätevesiseurannassa on löytynyt rokotteesta peräisin olevaa muuntunutta tyypin 2 poliovirusta. Löydös tehtiin Tampereen seudulta marraskuussa kerätystä jätevedestä. Vastaavia löydöksiä on tehty syksyn aikana myös muissa Euroopan maissa. Yhtään tautitapausta ei ole toistaiseksi todettu. Suomessa väestön rokotussuoja poliota vastaan on erittäin hyvä.
THL viikolla 50/20245.12.2024 15:22:54 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 5.12. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 11.12. Uutta näyttöä iäkkäiden elintapaohjauksesta: vähentää sairaala- ja päivystyskuluja. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 to 12.12. Hyvinvointitaloudellisen ohjausmallin julkaisu. Lisätiedot: leena.piponius(at)thl.fi, puh. 029 524 7890 Verkkouutiset ma 9.12. Kaikki mielenterveysoireiset nuoret eivät hae tai tarvitse hoitoa. Kaksi laajaa tutkimusta (Kouluterveyskyselu ja IMAGINE-tutkimus) on selvittänyt, kuinka suuri osa mielenterv
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme