HAM Helsingin taidemuseo

Utställningar 2025 på HAM: Från staffliet till möjliga världar

Dela

HAM:s utställningar 2025 och det stora konstevenemanget Helsingforsbiennalen lyfter fram icke-mänskliga aktörer, konstnärer genom decennierna, de nominerade kandidaterna till Ars Fennica 2025 samt den franska konstnären Marguerite Humeaus multisensibla skulpturala visioner som förutspår möjliga framtider. Årets utställningar presenterar verk av närmare 120 konstnärer eller konstnärsgrupper. Dessutom växer Helsingforsbornas konstsamling och visas i allt större omfattning i det offentliga rummet. HAM:s fasta målsättning är att maximera konstens närvaro i Helsingfors.

Marguerite Humeau: The Holder of Wasp Venom, 2023. Marguerite Humeau: ‘Meys’, White Cube Bermondsey, 5.4–14.5.2023. © Marguerite Humeau. © Marguerite Humeau. Foto © White Cube (Julia Andréone).
Marguerite Humeau: The Holder of Wasp Venom, 2023. Marguerite Humeau: ‘Meys’, White Cube Bermondsey, 5.4–14.5.2023. © Marguerite Humeau. © Marguerite Humeau. Foto © White Cube (Julia Andréone).

I de nya utställningarna 2025 på HAM Helsingfors konstmuseum ingår Fria konstskolans jubileumsutställning Fria 90, hela Helsingforsbiennalen, utställningen av kandidaterna till Ars Fennica 2025 samt den internationellt uppburna franska bildkonstnären Marguerite Humeaus separatutställning. Dessutom öppnas sex nya utställningar på HAM galleriet under 2025

Av de utställningar som öppnades 2024 fortsätter Tove Jansson – Paradiset och Tori Wrånes: BIG WATER in i april. Bambi Forever! – som är en bred presentation av Maarit och Raimo Huttunens samling – hängs om med nya verk och pågår till slutet av oktober.

null
Elga Sesemann: Omakuva keltaisen ruukun kanssa, odaterad. HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: HAM / Hanna Kukorelli.

Nytt: Fria 90, Helsingforsbiennalen, Ars Fennica 2025 och Marguerite Humeau

I april öppnas Fria konstskolans jubileumsutställning Fria 90 på HAM. Det är en hyllning till skolans 90-åriga historia och dess betydelse för utvecklingen av den finländska målarkonsten och modernismen. Målsättningen med det liberala kronologiska förhållningsättet är att hitta den röda eller snarare kulörta tråd, skolans anda, som knyter samman dess nio decennier. Utställningen Fria 90 pågår 25.4.2025–4.1 2026.

Skolans historia och de konstnärer som studerat och undervisat där lyfts fram genom Leonard och Katarina Bäcksbackas donationssamling. Den av makarna Bäcksbacka 1915 grundade Konstsalongen presenterade på sina utställningar flera av de konstnärer som kom att influera Fria konstskolan under dess första decennier. På utställningen får vi se verk av bl.a. följande konstnärer: William Lönnberg, Tove Jansson, Sigrid Schauman, Elga Sesemann, Ole Kandelin, Unto Pusa, Rafael Wardi, Torger Enckell, Tor Arne, Carolus Enckell, Jani Hänninen, Mari Sunna, Paavo Paunu, Elina Merenmies och Erik Creutziger.

Sommaren 2025 intas Helsingfors av det stora konstevenemanget Helsingforsbiennalen som presenterar över 30 internationella konstnärer eller konstnärsgrupper från Finland och omvärlden. Omkring hälften av konstverken är skapade enkom för biennalen och vi får se dem för första gången i Helsingfors. Helsingforsbiennalens olika evenemang äger denna sommar rum på Skanslandet, med dess unika natur och havsnära läge, i Esplanadparken i Helsingfors stadskärna samt i HAM Helsingfors konstmuseums lokaler i Tennispalatset. Helsingforsbiennalen pågår 8.6–21.9.2025.

Temat för den tredje biennalen, Skydd, är inspirerat av Skanslandet, som varit utan bofast befolkning i decennier. Biennalen fäster uppmärksamheten på det ömtåliga förhållandet mellan mänskligheten och naturen. I verken flyttas perspektivet bort från människan, medan djur, växter, svampar, insekter och mineraler intar huvudrollen. Därtill skapar konsten nya skyddade platser och inspirerar till positiv handling. De deltagande konstnärerna, verken, sponsorerna och Helsingforsbiennalens fullständiga program offentliggörs våren 2025.

I oktober fyller de nominerade kandidaterna till 2025 års Ars Fennica-pris HAM:s andra välvda sal med en gemensam utställning. De nominerade kandidaterna till Finlands mest prestigefyllda bildkonstpris är Ragna Bley, Roland Persson, Jani Ruscica och Hanna Vihriälä. Pristagaren utses av chefen för Mori Art Museum tillika ledaren för National Center for Art Research Mami Kataoka från Tokyo.

Utställningen Ars Fennica 2025 pågår på HAM 24.10.2025–15.3.2026. Pristagaren offentliggörs på våren 2026. Allmänheten kan också rösta på sin favoritkandidat på utställningen.

HAM-året 2025 avslutas med en separatutställning av Marguerite Humeau (f. 1986) som är född i Frankrike och arbetar i London. Konstnären, som ses för första gången i Finland, förvandlar HAM:s välvda sal till ett fantasifullt landskap, där skulpturer inspirerade av naturliga former får liv med ljus och ljud. Utställningen öppnas 21.11.2025 och pågår till 15.3.2026.

Marguerite Humeau använder en mängd olika material i sina pietetsfullt färdigställda verk, till exempel 150 år gammalt valnötsträ och handblåst glas, alabaster, cyanobakterier, bivax och till och med gift från getingar. Med sin konst ger Humeau näring åt vår fantasi genom möjligheterna i alternativa verkligheter.  Vad skulle hända om människorna utvecklades till kollektiva varelser som strävade efter en gemensamma rytm med andra livsformer?

null
Tove Jansson: Fest på landet, 1947 (detalj). HAM Helsingfors konstmuseum. © Moomin Characters Oy Ltd. Foto: HAM / Maija Toivanen.

Från 2024 fortsätter: Tori Wrånes: BIG WATER, Tove Jansson – Paradiset och Bambi Forever!

 Av de utställningar som öppnades 2024 fortsätter Tove Jansson – Paradiset och Tori Wrånes: BIG WATER in i april. Under våren utlovas rikligt med kringevenemang runt utställningen Tove Jansson – Paradiset med Paradisdagen som höjdpunkt den 1 mars 2025. Under Paradisdagen fylls hela HAM av diskussioner, föreställningar, musik, konstverkstäder och hattifnatt-disko. Under våren ordnar vi också konstverkstäder med bildkonstnärer, illustratörer och serietecknare som inspirerats av Tove Jansson, samt solo- och gruppverk av magisterstuderande i skådespelarkonst. Evenemangsperioden kröns av skådespelaren-sångaren Emma Klingenbergs konserter baserade på visor skrivna av Tove Jansson.

Efter utställningen reser en del av verken till Japan för att belysa Tove Janssons arbete med offentlig konst såväl som skapare av Muminberättelserna. Utställningen reser runt till nästan tio platser i Japan från och med sommaren 2025. Freskerna på HAM, Fest på landet och Fest i staden kommer att finnas kvar och fortsätter att fira jubileumsåret Mumin 80, tills det nya Tove Jansson-galleriet öppnas i början av 2026. Syftet med galleriet är att stärka Janssons konstnärliga arv och betydelse för konsthistorien och för det finländska samhället. Det presenterar Tove Janssons konst på ett mångsidigt sätt och lyfter fram nya perspektiv på Jansson som konstnär i Helsingfors och internationellt.

Bambi Forever! som är en bred presentation av Maarit och Raimo Huttunens samling – pågår till slutet av oktober 2025. Utställningen hängs om i januari 2025 och nya verk av bl.a. Outi Heiskanen, Heikki Marila och Viggo Wallensköld lyfts fram.

null
Taru Happonen: Taxidermy Surfaces, HAM galleriet 9.11.2024–12.1.2025. Foto: HAM / Sonja Hyytiäinen.

Sex nya utställningar i HAM galleriet

HAM galleriet, som profilerat sig genom att presentera aktuell och ny samtidskonst, fortsätter sin verksamhet under 2025 med sammanlagt sju utställningar. Taru Happonens Taxidermy Surfaces visas på galleriet till 15.1 2025. De övriga konstnärerna på galleriet är Anna Rokka, Laura Böök, Jenni Rahkonen, Liisa Irmelen Liwata, Emma Luukkala och Inari Sandell.

null
Martti Aiha: Rumba, 1992. Foto: HAM / Yehia Eweis.

Helsingforsbornas offentliga konstsamling växer

Helsingforsbornas konstsamling omfattar över 10 000 verk. Av dessa är omkring femhundra offentliga konstverk som skapats specifikt för sin plats, varav ungefär hälften finns i stadens halvoffentliga inomhusmiljöer, som bibliotek, dagis och skolor, och den andra hälften i parker och på öppna platser i Helsingfors. HAM kuraterar nya offentliga konstverk för staden och har hand om deras underhåll tillsammans med stadsmiljösektorn.

Under första halvåret 2025 färdigställs ett antal nya verk, bl.a. av  Outi Pieski för fasaden på Keski-Pasila grundskola, av Saara Ekström för skolgården och interiören på Kallio lågstadieskola, av konstnärsgruppen Hyäryllistä för Taivallahti grundskola, av Matias Karsikas för daghemmet Sompasaari och av Kimmo Schroderus för takterrassen på Finlandiahuset. För Kronbergsstranden färdigställs i sommar Helsingfors storsatsning, Olafur Eliassons ljusverk, som också är sammanlänkat med Helsingforsbiennalen 2025. Keiken-kollektivets verk, bekant från Helsingforsbiennalen 2023, får en ny plats i Fiskehamnen, och den tredje delen av Akseli Leinonens verkshelhet ställs upp på Busholmen.

Örnen och jordgloben på stadens äldsta offentliga konstverk, Kejsarinnans sten, konserveras, och Matti Aihas Rumba, som återbördats till Gräsviken, låter täckelset falla mitt på byggarbetsplatsen.

null
EGS: Gårdagens och morgondagens skärgård, 2021. Foto: HAM / Sonja Hyytiäinen.

Över 2 000 verk ur samlingen visas i offentliga och halvofficiella utrymmen 

Vidare har HAM deponerat cirka 2  000 verk ur samlingen i stadens offentliga byggnader och halvofficiella utrymmen. I början av året färdigställs deponeringsprojekten på Meilahti grundskola och Vuosaari gymnasium. De medför inte bara visuell glädje i vardagen för barn och vuxna i skolorna utan skapar också förutsättningar för interaktion och lärande. Verkshelheten för barnskyddsenheten i Månsas färdigställs också i början av året.

I början av 2025 öppnar Finlandiahuset på nytt för allmänheten och vi har hängt upp omkring 70 konstverk i huset. Förutom äldre konst ingår verk från husets verksamhetsår och den allra senaste samtidskonsten. Konstverk som redan blivit klassiker och som är nära förknippade med husets historia har hämtats tillbaka till entréhallarna och foajéerna, t.ex. Birger Kaipiainens keramiska verk Svanen och Laila Pullinens bronsrelief Tanken – President U.K.Kekkonen. Den nyare konsten representeras av t.ex. EGS målning Gårdagens och morgondagens skärgård samt Heikki Marilas och Satu Rautiainens stora färgmättade målningar. I boendeutrymmena skapas stämning av Nanna Susis måleri. Kim Simonssons keramiska verk visas i närheten av den nya shopen och kafeterian i huvudentréhallen. Visas gör också verk av toppnamnen inom finländsk fotokonst, Elina Brotherus, Anni Leppälä, Susanna Majuri och Jorma Puranen.

***

Tori Wrånes: BIG WATER och utställningarna på HAM galleriet har fått stöd av Museiverket.

 ***

Utställningar som öppnar 2025:

  • HAM galleriet: Anna Rokka 24.1–9.3 2025
  • HAM galleriet: Laura Böök 15.3–4.5 2025
  • Fria 90 25.4.2025–4.1 2026
  • Tove Jansson: Fest i staden och Fest på landet 25.4.2025–4.1 2026
  • HAM galleriet: Jenni Rahkonen 10.5–6.7.2025
  • Helsingforsbiennalen 8.6–21.9.2025
  • HAM galleriet: Liisa Irmelen Liwata 12.7–7.9.2025
  • HAM galleriet: Emma Luukkala 20.9–9.11.2025
  • Ars Fennica 2025 24.10.2025–15.3.2026 
  • Marguerite Humeau 21.11.2025–15.3.2026
  • HAM galleriet: Inari Sandell 15.11.2025–11.1.2026

Utställningar från 2024 som fortsätter:

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Elga Sesemann: Omakuva keltaisen ruukun kanssa, odaterad. HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: HAM / Hanna Kukorelli.
Elga Sesemann: Omakuva keltaisen ruukun kanssa, odaterad. HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: HAM / Hanna Kukorelli.
Ladda ned bild
Helsingforsbiennalen ordnas nästa gång 8.6–21.9.2025 på Skanslandet, i Esplanadparken och på HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: HAM / Helsingforsbiennalen.
Helsingforsbiennalen ordnas nästa gång 8.6–21.9.2025 på Skanslandet, i Esplanadparken och på HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: HAM / Helsingforsbiennalen.
Ladda ned bild
Kandidaterna till Ars Fennica 2025: Roland Persson, Jani Ruscica, Hanna Vihriälä och Ragna Bley. Foto: HAM / Maija Toivanen.
Kandidaterna till Ars Fennica 2025: Roland Persson, Jani Ruscica, Hanna Vihriälä och Ragna Bley. Foto: HAM / Maija Toivanen.
Ladda ned bild
Marguerite Humeau: The Holder of Wasp Venom, 2023. Marguerite Humeau: ‘Meys’, White Cube Bermondsey, 5.4–14.5.2023. © Marguerite Humeau. © Marguerite Humeau. Foto © White Cube (Julia Andréone).
Marguerite Humeau: The Holder of Wasp Venom, 2023. Marguerite Humeau: ‘Meys’, White Cube Bermondsey, 5.4–14.5.2023. © Marguerite Humeau. © Marguerite Humeau. Foto © White Cube (Julia Andréone).
Ladda ned bild
Tove Jansson: Fest på landet, 1947 (detalj). HAM Helsingfors konstmuseum. © Moomin Characters Oy Ltd. Foto: HAM / Maija Toivanen.
Tove Jansson: Fest på landet, 1947 (detalj). HAM Helsingfors konstmuseum. © Moomin Characters Oy Ltd. Foto: HAM / Maija Toivanen.
Ladda ned bild
Tori Wrånes: BIG WATER, 2024. HAM Helsingfors konstmuseum 27.9.2024–27.4.2025. Foto: HAM/Maija Toivanen.
Tori Wrånes: BIG WATER, 2024. HAM Helsingfors konstmuseum 27.9.2024–27.4.2025. Foto: HAM/Maija Toivanen.
Ladda ned bild
Katja Tukiainen: Bambi Forever, 2005. HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: HAM / Anna Taival.
Katja Tukiainen: Bambi Forever, 2005. HAM Helsingfors konstmuseum. Foto: HAM / Anna Taival.
Ladda ned bild
Taru Happonen: Taxidermy Surfaces, HAM galleriet 9.11.2024–12.1.2025. Foto: HAM / Sonja Hyytiäinen.
Taru Happonen: Taxidermy Surfaces, HAM galleriet 9.11.2024–12.1.2025. Foto: HAM / Sonja Hyytiäinen.
Ladda ned bild
Martti Aiha: Rumba, 1992. Foto: HAM / Yehia Eweis.
Martti Aiha: Rumba, 1992. Foto: HAM / Yehia Eweis.
Ladda ned bild
EGS: Gårdagens och morgondagens skärgård, 2021. Foto: HAM / Sonja Hyytiäinen.
EGS: Gårdagens och morgondagens skärgård, 2021. Foto: HAM / Sonja Hyytiäinen.
Ladda ned bild

Länkar

HAM Helsingfors konstmuseum förvaltar, kuraterar och upprätthåller en samling på över 10 000 konstverk, inklusive offentliga konstverk i Helsingfors. HAM presenterar modern och samtida konst i sina inhemska och internationella utställningar, som är centrerade till Tennispalatset. HAM ansvarar också för kuratering och produktion av nutidskonstevenemanget Helsingforsbiennalen. HAM verkar som en stiftelse inom Helsingfors stadskoncern.

Andra språk

Följ HAM Helsingin taidemuseo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HAM Helsingin taidemuseo

Helsingforsbiennalen 2025 är en bildkonstens fest på land och till sjöss3.12.2024 12:00:00 EET | Pressmeddelande

Helsingforsbiennalen 2025 samlar omkring 35 konstnärer och konstnärskollektiv i Helsingfors – på Skanslandet, i Esplanadparken och i HAM Helsingfors konstmuseum. Temat för detta bildkonstens storevenemang som i år arrangeras för tredje gången är Skydd, och namnen på de 11 första konstnärerna som deltar har nu publicerats. Helsingforsbiennalen hämtar bildkonstens fest till Helsingfors 8.6–21.9.2025.

Helsinki Biennial 2025 celebrates art on land and at sea3.12.2024 12:00:00 EET | Press release

The third edition of Helsinki Biennial will showcase the work of around 35 artists and artist groups across three distinct venues this summer: Vallisaari Island, Esplanade Park, and HAM Helsinki Art Museum. A preview list of the first eleven participating artists has now been announced. Taking Shelter as its theme, this major art event brings a summer-long celebration of art to the Finnish capital from June 8 to September 21, 2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye