Kuhmoisiin nousee Suomen ensimmäinen täysin kotimainen akkupuisto: “Tuntuisi kyseenalaiselta käyttää muuta kuin suomalaista teknologiaa”
Akkupuiston toimittavan Cactos Oy:n toimitusjohtaja muistuttaa, että laitteiden akunhallinta- ja ohjausjärjestelmissä tulisi ottaa huomioon samat riskit kuin kaikessa muussakin kriittisessä infrastruktuurissa.
Tampereentien varrella Kuhmoisissa on syksyn aikana tehty ahkerasti kaivuutöitä.
Alueelle on nousemassa Suomen ensimmäinen kokonaan kotimaista tekoa oleva akkupuisto. Samalla akkupuisto on ensimmäinen, jonka kehityksestä, laitteista, ohjelmistoista, huollosta, operoinnista ja kaupankäynnistä vastaa energian varastointiin keskittynyt suomalaisyritys Cactos Oy.
Yhtiön toimitusjohtaja Oskari Jaakkolan mukaan ensimmäiset akut saadaan asennettua jo jouluksi. Tämänhetkisen arvion mukaan akkupuisto saadaan kaupalliseen käyttöön tammikuun lopussa.
Ei turvallisuuskriittistä teknologiaa ulkomailta
Geopoliittisesti epävakaa maailmantilanne on herättänyt suomalaiset arvioimaan entistä valppaammin kriittisen infrastruktuurin kriisinkestävyyttä ja huoltovarmuutta.
Mediassa on keskusteltu niin 5G-verkkojen turvallisuudesta kuin esimerkiksi sähköautoissa käytettävän älyteknologian alkuperästä ja mahdollisista riskeistä. Jaakkolan mukaan akkupuistotkaan eivät ole riskeille immuuneja. Turvallisuuden kannalta kriittisimmät vaaranpaikat löytyvät laitteiden akunhallinta- ja etäohjausjärjestelmistä.
"Olemme alusta lähtien panostaneet kotimaisuuteen muun muassa siksi, että tässä maailman ajassa tuntuisi kyseenalaiselta käyttää muuta kuin suomalaista teknologiaa kriittisen infrastruktuurin etäohjaus- tai akunhallintajärjestelmissä”, Jaakkola sanoo.
"Meidän on kyettävä osoittamaan omien järjestelmiemme turvallisuus."
Länsimaissa on Jaakkolan mukaan yleisemminkin herätty riskiin, joka piilee Euroopan ulkopuolelta tulevissa etäohjattavissa järjestelmissä. Erilaisia rajoituksia Euroopan ulkopuolisille turvallisuuskriittisille järjestelmille on käytössä nykyisellään mm. Liettuassa, Portugalissa ja Saksassa.
Laajennus verkkomittakaavaan
Akkuteknologiasta on lyhyessä ajassa tullut keskeinen vihreän siirtymän mahdollistaja. Uusiutuvan energian tuotanto on useimmiten sääriippuvaista ja yhteiskunnan sähköistyminen kasvattaa sähköverkon huipputehoja. Akkupuistoja tarvitaan sähköverkon kysynnän ja tarjonnan tasapainottamiseen. Suomessa on tällä hetkellä noin kymmenkunta akkupuistoa.
Kuhmoisiin nouseva viiden megawatin ja 10 megawattitunnin akkupuisto laajentaa teollisuus- ja kiinteistökäyttöön akkujärjestelmiä toimittaneen Cactoksen tarjontaa nyt myös sähköverkkomittakaavaan.
Jaakkolan mukaan yhtiön seuraavat akkupuistot tulevat olemaan kertaluokkaa isompia, joskaan koolla ei ole niin paljon väliä kuin yleensä ajatellaan.
“On älytöntä kilpailla siitä, kuka tekee isoimman akkupuiston. Paljon halvempi ja turvallisempi ratkaisu on se, että pieniä puistoja ja teollisuusakkuja on paljon ympäri Suomea. Esimerkiksi Cactoksen hajautettu teollisuusakkuportfolio on jo nykyisellään kapasiteetiltaan moninkertaisesti suurempi kuin nyt Kuhmoisiin rakentamamme akkupuisto. Kevään aikana hallinnoimamme hajautettu akkuportfolio ohittaa kapasiteetiltaan suurimmankin suomalaisen sähkövarastopuiston.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matti Tuomela
Puh:0405137220matti.tuomela@mellakka.fiKuvat
Linkit
Cactos Oy on suomalainen yritys, joka valmistaa ja operoi älykkäitä energiavarastojärjestelmiä. Yhtiön ratkaisut mahdollistavat tehokkaan uusiutuvan energian käytön ja varmistavat kriittisen sähkönsaannin paikallisesti. Cactos tarjoaa asiakkailleen sähkövarastojärjestelmiä palveluna, vastaten kaikista järjestelmän elinkaaren vaiheista. Cactos-järjestelmät osallistuvat myös sähkömarkkinoille, tuoden taloudellista hyötyä asiakkailleen.
Cactoksen sähkövarastot ja niiden avainkomponentit, kuten akkumoduulit valmistetaan yhtiön uudessa tuotantolaitoksessa Kempeleessä. Tuotantolaitoksessa valmistetaan paitsi Kuhmoisiin tarkoitetut akut, myös kaikki Cactoksen toimittamat teollisuus- ja kiinteistöakut. Cactos käyttää järjestelmissään itse kehittämiään ohjelmistoja, kuten akunhallintajärjestelmää, sulautettua ohjausjärjestelmää, sekä valvonta-, kaupankäynti- ja optimointiohjelmistoa. Cactoksen ohjelmistokehitys painottuu yhtiön Helsingin toimipisteeseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Cactos Oy
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme