Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

TAKKissa on panostettu lähihoitajien täydennyskoulutuksiin – Markku Metsälä koki onnistunutta ravistelua saattohoitokoulutuksessa

Jaa

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa on panostettu viime vuosina lähihoitajien monipuoliseen täydennyskoulutusvalikoimaan. Saattohoitokoulutus on yksi valikoiman suosikeista. Kotokampuksella työskentelevä Markku Metsälä kertoo, että koulutuksen myötä Kotokampuksella kehitettiin uusia, yksilöllisempiä tapoja saattohoitoon.

Henkilö seisoo parvekkeella, yllään tummansiniset vaatteet, ja hymyilee kameralle.
Nelisen vuotta sitten lähihoitajaksi opiskellut Markku Metsälä syventää osaamistaan TAKKin järjestämässä saattohoitokoulutuksessa. Emilia Aakko

Nelisen vuotta sitten Markku Metsälä opiskeli TAKKissa lähihoitajaksi ja työllistyi rekrytoivalla koulutuksella Lempäälän Kotokampukselle, muistisairaiden palveluyksikköön.

–  Ajattelin, että opiskelen alan, josta työt eivät ihan heti lopu, ja jossa on hyvät lähtökohdat syventää omaa osaamista, Metsälä kertoo.

Parhaillaan Metsälä syventää osaamistaan saattohoitokoulutuksessa, jota TAKK järjestää Kotokampuksen työntekijöille. Koulutuksessa henkilöstö käy läpi muun muassa saattohoitosuosituksia, kuolevan ja hänen läheistensä erilaisiin tarpeisiin vastaamista sekä hoitajan omaa jaksamista vaativassa työssä. Tärkeänä näkökulmana on saattohoidon yksilöllisyys.

Metsälä kertoo, että työyhteisö on saanut napattua koulutuksesta nopeasti uusia toimintatapoja. Kehittämistyönään hän on päässyt suunnittelemaan, miten saattohoitoa voisi parantaa organisaation työnsuunnittelun tasolla.  

–  Koulutuksen parasta antia ovat olleet kokemukset erilaisista saattohoidoista. Koulutus on sisältänyt myös onnistunutta ravistelua - ovatko puitteet saattohoitotilanteessa oikeasti siinä kunnossa, että hoidettavalla on hyvä olla ja omaisella hyvä tulla.

Kotokampuksen palvelupäällikkö Tiina Innala kertoo, että henkilöstölle haluttiin tarjota saattohoitokoulutusta, jotta asiakkaat saisivat mahdollisimman laadukasta ja onnistunutta saattohoitoa.

–  On sekä työnantajan että työntekijän etu, että ammatillista osaamista jatkuvasti ylläpidetään ja kehitetään. Useimmiten täydennyskoulutuksien aiheet ja tarpeet nousevat meillä arjen tarpeista ja henkilöstön toiveista. Meillä on Kotokampuksella toteutettu useita täydennyskoulutuskokonaisuuksia henkilöstölle yhteistyössä TAKKin kanssa, Innala kertoo.

Työssä syntyy tarve tietää lisää

Lähihoitajan työ sisältää monenlaisia osaamisvaatimuksia, eikä kerran opittu riitä loputtomiin. Osaamista täytyy päivittää. Viime vuosina TAKKissa on panostettu lähihoitajien täydennyskoulutusvalikoiman laajentamiseen. Vaikka lähihoitajan koulutus antaa perusvalmiudet moniin tehtäviin, luovat uudistuvat hoitosuositukset, nopeasti kehittyvät välineet ja teknologia, etähoiva sekä asiakaskunnan monimuotoistuminen lisäkoulutuksen tarvetta.

–  Monipuolinen kattaus täydennyskoulutuksia on yksi toimintamme kulmakivistä. Kuuntelemme työelämän tarpeita tarkalla korvalla ja teemme täsmäkoulutuksia sen mukaan, kertoo sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutuspäällikkö Mari Kuivamäki TAKKista.

TAKKin tarjoamissa täydennyskoulutuksissa lähihoitajat voivat täydentää osaamistaan esimerkiksi saattohoitoon, lääkehoitoon, muistisairaan kohtaamiseen, lasten neuropsykiatrisiin haasteisiin sekä terveys- ja hyvinvointiteknologiaan liittyen. Keväällä uusina koulutuksina alkavat Ikääntyneiden akuuttitilanteiden ennakointi ja arviointi sekä Haavanhoito, joka on täysin verkkoon suunniteltu koulutus.

Nopea reagointi työelämän tarpeisiin onnistuu luomalla paikallisia tutkinnon osia, jotka on kehitetty pirkanmaalaisten työpaikkojen tarpeisiin ja joissa huomioidaan alueelliset erityispiirteet. Täydennyskoulutuksena toteutettavat paikalliset tutkinnon osat tehdään TAKKissa yleensä oppisopimuksella.

Täydennyskouluttautuminen lisää työhyvinvointia

Saattohoitokoulutukseen osallistunut Markku Metsälä uskoo, että täydennyskouluttautumalla voi vaikuttaa myös omaan työhyvinvointiin.

–  Koulutuksessa saa uusia työkaluja. Jos viitsii kuunnella ja ottaa työkalut testiin omassa työssä, se voi olla hyvinvointia parantavaa. Koulutuksen myötä oppii ajattelemaan omaa työtään eri tavalla, laatikon ulkopuolelta.

TAKKin sote-alan koulutussuunnittelija Tiina Jutila on samoilla linjoilla.

–  Kun osaaminen kehittyy ja vastaa paremmin työn sisältöä, työhyvinvointi paranee. Myös se tuo tyydytystä, kun näkee, että pystyy kohtaamaan paremmin asiakkaiden tarpeet ja saa hyvää palautetta työstään.

Kotokampuksen palvelupäällikkö Tiina Innalla kokee, että täydennyskoulutukset ovat työyhteisölle myös tilaisuus istahtaa alas yhdessä kollegoiden kanssa ja vaihtaa ajatuksia työstä ja sen tekemisestä.

–  Samalla tulee pysähdyttyä hetkeksi kesken hektisen arjen.

TAKKin lähihoitajakoulutuksiin sekä alan täydennyskoulutuksiin pääsee tutustumaan osoitteessa takk.fi/sote. TAKKin lähihoitajakoulutus täytti tänä syksynä 30 vuotta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Henkilö seisoo parvekkeella, yllään tummansiniset vaatteet, ja hymyilee kameralle.
Nelisen vuotta sitten lähihoitajaksi opiskellut Markku Metsälä syventää osaamistaan TAKKin järjestämässä saattohoitokoulutuksessa.
Emilia Aakko
Lataa

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK on monialainen ammatillinen kouluttaja ja työelämän kehittäjä. Vuosittain TAKKissa opiskelee noin 11 000 aikuista ja henkilöstöä on n. 250. TAKKia ylläpitää Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr. Tarjolla on ammatillisia perustutkintoja, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta yli 20 ammattialalta. Koulutuksia, toimintaa ja oppimisympäristöjä kehitetään tiiviissä yhteistyössä työelämän ja yritysten kanssa. Yrityksille ja organisaatioille on tarjolla joustavat ja yksilölliset henkilöstön osaamisen ja liiketoiminnan kehittämisen palvelut.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

Asiakaspalvelijat kohtaavat työssään yhä useammin muistisairaita – uusi koulutus antaa työkaluja näihin tilanteisiin9.12.2024 09:45:03 EET | Tiedote

Muistisairaudet yleistyvät. Kaikki asiakaspalvelijat taksikuskeista kaupan myyjiin kohtaavat työssään yhä useammin muistisairaita, mutta tilanteisiin sopivat toimintatavat saattavat usein olla hukassa. Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen ja Treili Oy:n ideoima uusi koulutus antaa asiakaspalvelijoille lisätietoa ja ymmärrystä muistisairaan ihmisen kohtaamiseen.

Vietnamista Vuorekseen – Vincenth opiskeli kokiksi unelmiensa maassa ja perusti oman ravintolan25.11.2024 12:24:22 EET | Tiedote

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus järjestää tilauskoulutuksia EU:n ulkopuolisista maista tuleville ryhmille. Vietnamilainen Ngo Duong Mình Nhut (Vincenth) oli kuullut Suomesta niin paljon hyvää, että haki TAKKiin ravintola-alan opiskelijaksi, kun mahdollisuus tuli. Lokakuussa avautui Saigon Vuores, ja samalla Vincenthistä tuli ensimmäinen oman ravintolan perustanut TAKKin tilauskoulutusopiskelija.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye