Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Joulupöydän salaisuus: Makuja, tarinoita ja vastuullisia valintoja maaseudulta

Jaa

Kotimainen joulu on herkullinen ja vastuullinen juhla. Suomalainen ruokaketju alkaa maaseudulta, missä viljelijät tekevät tinkimätöntä työtä tuottaakseen laadukasta ja turvallista ruokaa. Joulupöytä voi koostua perinteisistä tai moderneista herkuista – tärkeintä on valita maistuvimmat. Hyvää Suomesta -merkki ja Sirkkalehti-merkki auttavat tekemään vastuullisia valintoja. Kotimainen kinkku, kalkkuna, kasvikset ja marjat ovat joulun tähtiä, jotka tekevät juhla-ateriasta sekä herkullisen että kestävän.

Saaristolaisleipä ja paahdettu munavoi
Saaristolaisleipä ja paahdettu munavoi Kuva: Kati-Laszka

Joulupöytä rakentuu maun mukaan

Jouluna mikään ruoka ei ole "pakollista" – tärkeintä on valita juuri ne herkut, jotka maistuvat juhlanviettäjille. Olipa kyseessä perinteinen tai trendikäs juhlapöytä, kotimaiset, laadukkaat raaka-aineet sopivat kaikkeen ruuanlaittoon.

"Joulupöydässä on tilaa niin perinteille kuin uutuuksillekin, mutta kaiken pohjana ovat kotimaiset raaka-aineet. Monipuoliset kasvikset, laadukas kinkku ja herkulliset marjat tekevät joulusta sekä maistuvan että kestävän", toteaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

Monipuoliset kasvikset ovat monen jouluruuan kulmakivi. Perinteisiä joulujuureksia on saatavilla viljelijöiden varastoista kevääseen saakka. Ne keventävät joulupöytää ja ovat samalla kukkaroystävällinen valinta. Kiireiselle kokille valmiit kasvissoseet tarjoavat helpon ratkaisun – laatikot valmistuvat niistä vaivattomasti!

Kotimainen kinkku juhlapöydän kuninkaana

Joulupöydän perinteinen kunkku on kotimainen kinkku! Kinkuista löytyy vaihtoehtoja monenlaiseen makuun ja tarpeeseen. Tarjolla on erikokoisia kinkkuja ja myös valmiiksi kypsennettyjä tuotteita.

"Kotimainen joulu on paljon enemmän kuin perinteisiä makuja – se on myös vastuullisia valintoja, jotka tukevat suomalaista maaseutua ja viljelijöiden tinkimätöntä työtä. Hyvää Suomesta -merkki on avain laadukkaaseen ja turvalliseen ruokaan", sanoo Heidi Siivonen.

Kotimainen kinkku on vastuullinen valinta: suomalainen sika saa pitää saparonsa, ja liha on taatusti antibiootitonta, puhdasta ja turvallista. Suomalainen ruoka tuotetaan aina ihmisten ja eläinten hyvinvointi huomioiden.

Vaihtelua juhlapöytään kotimaisista raaka-aineista

Vaihtelua joulupöytään voi tuoda kotimaisella kalkkunalla, juhlavalla kokonaisella broilerilla tai herkullisella naudanlihalla – pihvinä tai vaikkapa lihapatana. Kasvisten ystävä voi kruunata pöydän esimerkiksi kokonaisena paahdetulla sellerillä ja kokeilla lisukkeeksi raikasta keltaista rosollia. Makeat herkut täydentävät aterian. Esimerkiksi kotimaisilla marjoilla koristeltu raikas juustokakku päättää juhla-aterian suloisella tavalla.

Valitse kotimaisuus joulupöytään

Hyvää Suomesta -merkistä tunnistat kotimaisen elintarvikkeen, ja tuttu Sirkkalehti-merkki koristaa kotimaisia kasviksia, vihanneksia ja myös joulukukkia. Kaupassa kannattaa tarkistaa pakkausten merkinnät ja varmistaa lihan, kalan tai vaikkapa juuston maitoraaka-aineen alkuperämaa. Hyvää Suomesta -merkki kertoo, että tuotteen raaka-aineet ovat kotimaisia ja valmistus on suomalaista työtä.

Kiitos, kun valitset kotimaista

Suomen pelloilla, puutarhoissa, eläinsuojissa ja metsissä kasvaa ainutlaatuisia makuja, joista valmistetaan huippulaadukkaita ja turvallisia elintarvikkeita. Viljelijöiden ammattitaito ja kova työ maistuvat lautasellamme asti.

--------------

Jotain uutta, mutta kuitenkin jouluista juhlapöytään?

• Jouluinen lihapata: https://www.mtk.fi/-/jouluinen-lihapata
• Saaristolaisleipä ja paahdettu munavoi: https://www.mtk.fi/-/saaristolaisleipa-munavoi
• Vadelmainen piimäjuustokakku: https://www.mtk.fi/-/vadelmainen-piima-juustokakku
• Yrteillä maustettu piimäjuusto: https://www.mtk.fi/-/piimajuusto
• Ihanat juureslaatikot, perinteinen kinkku ja monet muut herkut: https://www.mtk.fi/reseptit  

Vinkit leppoisaan, kotimaiseen jouluun:

Mitään ei ole pakko olla, eikä joulun tarvitse näyttää samalta kuin ”kaikilla muilla”. Sydäntalvi taittuu tavallaan, pienesti tai suuresti.
Varaa ruokaa maltillisesti. Mitä enemmän laatuja, sitä vähemmän kutakin tarvitaan. Kaikkea ei tarvitse olla pöydässä kerralla; vähemmän on enemmän. Näin vältät hävikkiä, eikä makuihin ehdi kyllästymään.
Ennakoi ja oikaise. Monet jouluruuat voi tehdä valmiiksi ja pakastaa. Muista myös valmisruuat ja puolivalmiit tuotteet, kuten kasvissoseet.
Suunnittele retki maaseudulle. Moni syksyn Lähiruokapäivästä tuttu kohde on avoinna myös jouluna! Tutustu kohteisiin https://lahiruokapaiva.fi
Ruokalahjat sopivat kaikille. Kokoa kassiin vaikkapa kotimainen joulukukka, muutama kotimainen juusto ja kotoisista marjoista valmistettu hillo. Tyylikäs muistaminen on valmis!
Kysy kuusi- ja kukkakaupoilla alkuperää! Kaunein joulukukka on kotimainen!
Jouluksi tähtitaivaan alle ja avantosaunaan? Joulu maalla on aitoa tunnelmaa, lähiruuan tuoksua ja makuja, saunaperinteitä, kiireetöntä rentoutumista ja suomalaista kaunista luontoa. Tutustu kohteisiin: www.matkamaalle.fi


Lisätiedot: Heisi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jouluruuan kokkailua
Jouluruuan kokkailua
MTK materiaalipankki Kuvat vapaasti käytettävissä
Lataa
Jouluinen lihapata
Jouluinen lihapata
Kuva: Kati-Laszka. Kuvat ovat vapaasti käytettävissä
Lataa
Yrteillä maustettu piimäjuusto
Yrteillä maustettu piimäjuusto
Kuva: Kati-Laszka. Kuvat ovat vapaasti käytettävissä
Lataa
Vadelmainen piimä-juustokakku
Vadelmainen piimä-juustokakku
Kuva: Kati-Laszka. Kuvat ovat vapaasti käytettävissä
Lataa
Saaristolasileipä ja paahdettu munavoi
Saaristolasileipä ja paahdettu munavoi
Kuva: Kati-Laszka. Kuvat ovat vapaasti käytettävissä
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Metsänhoitoyhdistysten valtuustoihin uusia kasvoja – Naiset ääniharavina10.12.2024 13:12:32 EET | Tiedote

Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit on käyty, ja uudet valtuutetut on valittu kaudelle 2025–2028. Metsänomistajien edunvalvontaan ja palveluiden kehittämiseen saatiin merkittävä joukko uusia valtuutettuja. Erityisen huomionarvoista on, että valtakunnan ääniharavat olivat kaikki naisia. Mhy Etelä-Savosta Kaisa Ralli sai 330 ääntä ja Taina Pietarinen 230 ääntä. Uudet valtuustot aloittavat kautensa 1.1.2025.

Kestävyys tuotantoketjussa vaatii reiluutta – Alkutuottajille kuuluu oikeudenmukainen osuus lisäarvosta4.12.2024 10:59:37 EET | Tiedote

Kestävyys ja vastuullisuus alkavat ruokaketjun alkupäästä, mutta niiden kustannuksia ei voi vyöryttää yksin viljelijöiden kannettavaksi. Metsäkatovapaus on jatkossa edellytys markkinoille pääsylle, mutta ostajat pyrkivät siirtämään kestävyystietojen keräämisen ja jakelun kulut alkutuottajille – vastoin yritysvastuudirektiivin periaatteita. "Kestävyys ja vastuullisuus ovat ruokaketjun menestyksen perusta, mutta ne eivät saa muuttua viljelijöille pelkiksi lisäkustannuksiksi. Alkutuottajien on saatava osansa kestävien tuotantotapojen tuottamasta lisäarvosta, joka hyödyttää koko ketjua", painottaa MTK:n johtaja Juha Ruippo MTK-Satakunnan syyskokouksessa Mies-Laulun talolla Porissa 4.12.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye