Akava ry

Akava Works -talousennuste: Talouskasvun moottorit käynnistyvät vähitellen keväällä 2025

Jaa

Suomen bruttokansantuote on toipunut aikataulussa, vaikka kasvun moottorit ovat toistaiseksi kateissa. Vienti piristyy maailmankaupan mukana. Yksityinen kulutus elpyy vuonna 2025, kun reaalipalkat nousevat, korot alenevat ja työllisyys alkaa kohentua kesän kynnyksellä. Kokonaistuotanto kasvaa 1,5 prosenttia vuonna 2025 ja 1,9 prosenttia vuonna 2026.

Akava Worksin talousennuste arvioi Suomen talouden supistuvan 0,3 prosenttia vuonna 2024 ja kasvavan 1,5 prosenttia vuonna 2025. Ennustejakson korkein kasvuluku, 1,9 prosenttia, osuu näillä näkymin vuoteen 2026. 

– Talouskasvun moottorit käynnistyvät vähitellen keväästä 2025 alkaen. Maailmankaupan virkoaminen vuoden 2024 aikana tukee viennin nousua. Ennusteemme mukaan vienti kasvaa 5 prosenttia vuonna 2025 ja 3 prosenttia vuonna 2026. Yksityiset investoinnit alkavat toipua matalalta tasoltaan, ja yksityinen kulutus piristyy Euroopan keskuspankin laskiessa korkoja, sanoo Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen. 

– Vaikka maailmankauppa kasvaa ja kysyntä periaatteessa paranee, viennin näkymät ovat kaikkea muuta kuin huolettomat. Tärkeistä viennin kohdemaista Ruotsin ja Saksan talouskehitys on ollut hidasta. Teollisuuden elpyminen Euroopassa antaa odottaa itseään. Vuoden 2025 alussa kasvua varjostaa lisäksi mahdollinen tullien korotus, Sorjonen jatkaa.

Työllisyys alkaa kohentua ennen kesää 2025 

Suomen työmarkkinat ovat heikentyneet odotettua pahemmin ja pidempään. Työllisten määrä on vähentynyt ja työttömien kasvanut vuonna 2024. Tilastokeskuksen mukaan työttömiä on jo enemmän kuin koronakriisin aikana.

–  Aiemmissa heikommissa suhdannetilanteissa työttömyys on alkanut ensin vähentyä muilla kuin korkeakoulutetuilla ja vasta myöhemmin korkeakoulutetuilla. Kummastakaan ei tällä hetkellä ole viitteitä. Niinpä työttömyyden aleneminen ja työllisyyden kääntyminen nousuun näyttävät lykkääntyvän mahdollisesti vuoden 2025 loppukevääseen, Sorjonen arvio.

Työttömyysaste on kuluvana vuonna aiemmin arvioitua korkeampi, keskimäärin 8,3 prosenttia. Työttömyys laskee vuonna 2025 vain hieman, 8,2 prosenttiin, ennen kuin siinä tapahtuu selvempi muutos 7,3 prosenttiin vuonna 2026. 

Kotitalouksien taloustilanne paranee hitaasti 

Työllisyyden lasku on vuonna 2024 heikentänyt kotitalouksien luottamusta, ostovoimaa sekä kulutus- ja investointihaluja. Yksityinen kulutus vähenee viime vuodesta.  

– Markkinakorot ovat laskeneet Euroopan keskuspankin laskiessa ohjauskorkoaan. Korkojen lasku antaa lisää liikkumavaraa asunto- ja kulutusvelkaisten taloudenpitoon. Yksityinen kulutus kasvaakin jälleen vuosina 2025 ja 2026, kun työllisyys paranee ja reaalitulot kasvavat, Sorjonen ennustaa.

Uusien asuntojen myynnissä ei vielä marraskuun tietojen perusteella näy piristymisen merkkejä. Myyntimäärät ovat vähentyneet jyrkästi, koko maassa vuositasolla jopa 80–85 prosenttia aiemmista vuosista. 

– Suuri myymättömien uudiskohteiden määrä jarruttaa lyhyellä aikavälillä uusien hankkeiden aloittamista. Asuntojen tarve ei kuitenkaan ole vähenemässä, joten asuinrakentamisen elpyminen on ajan kysymys ja toteutuessaan merkittävä taloutta piristävä tekijä, Sorjonen sanoo.

Akava Works -talousennuste 12/2024 on osoitteessa https://akavaworks.fi/julkaisut/ennusteet/talousennuste-12-2024-myohassa/.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Sotealan työntekijöillä iso työuupumusriski – luottamus tulevaisuuden palveluihin heikkoa10.12.2024 14:00:13 EET | Tiedote

Akava Works -työolotutkimus kertoo, että julkisella sektorilla sosiaali- ja terveysalalla työskentelevistä korkeakoulutetuista 46 prosenttia kokee työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Haitallinen kuormitus syntyy erityisesti liiallisesta työmäärästä. Vastaajista 57 prosenttia kertoo liiallisen työmäärän aiheuttavan heille haitallista kuormitusta vähintäänkin melko paljon.

Akava tekee ehdotuksia kasvutoimista – mukana korkeakoulujen pääomittaminen kahdella miljardilla25.11.2024 14:48:19 EET | Tiedote

Akava ehdottaa, että ammattikorkeakouluja ja yliopistoja pääomitetaan kahdella miljardilla eurolla niiden taloudellisen aseman ja autonomian vahvistamiseksi. Akava ehdottaa kasvutoimina myös parlamentaarista sitoumusta taata puolelle Suomen nuorista korkeakoulututkinto, kansainvälisten osaajien määrän lisäämistä, ratkaisuja osaamisen kehittämiseen sekä verojärjestelmän ja yritystukijärjestelmän uudistusta.

Akava: Tuore selvitys: 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi12.11.2024 08:00:08 EET | Tiedote

Tuore Akava Works -työolotutkimus kertoo, että 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Liiallinen työmäärä, kiire, usean asian tekeminen yhtä aikaa ja häiritsevät keskeytykset aiheuttivat 40–60 prosentille vastaajista haitallista kuormitusta vähintään melko paljon. Akava korostaa, että tarvitsemme tehokkaampia keinoja puuttua psykososiaaliseen kuormitukseen ja panostuksia työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye