Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Suosi suomalaista – valitse kotimainen joulukuusi

Jaa

Joulukuusisesonki käynnistyy perinteisesti joulukuun alkupuolella ja kiihtyy kohti joulua. Kerää talteen asiantuntijoiden vinkit joulupuun hankintaan.

Joulukuusia myynnissä kukkakaupan edessä.
Kotimaisia joulukuusia myynnissä Espoossa.

Suomalaisia joulukuusikasvattajia edustava Joulupuuseura arvioi vuonna 2023, että hieman reilu 40 % suomalaisista hankkii kotiinsa aidon kuusen. Aidon kuusen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu seuran tutkimuksen mukaan havujen vähäinen variseminen. Tähän kuluttaja voi vaikuttaa yksinkertaisella tavalla: valitsemalla kotimaisen lähellä kasvatetun kuusen ja hoitamalla sitä ohjeiden mukaan. 

"Kotimainen joulukuusi on monella tapaa paras valinta aitoa kuusta hankkivalle. Lähellä tuotettu kuusi ei ole ollut turhassa kuljetuksessa ja monesti kasvattajat pyrkivät kaatamaan ne mahdollisimman lähellä myyntihetkeä. Tämä näkyy usein myös selkeästi kotona", Joulupuuseuran puheenjohtaja Juha Ruuska kommentoi. 

Suomalaista joulukuusta ostavan kannattaa varmistaa joulukuusen alkuperä aina ennen ostohetkeä, varsinkin jos kasvatusmaa ei ole selkeästi esillä. 

Metsäkuusi maanomistajan luvalla 

Monessa perheessä jouluperinteisiin kuuluu kuusen hakeminen lähimetsästä. Puun kaataminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin, minkä takia metsäkuusen noutoon tarvitaan aina maanomistajan suostumus. 

"Metsäkuusi on monelle se ainoa oikea perinteinen kuusi. Kuusen kaataminen ja vieminen luvatta on varkausrikoksen lisäksi hiilensidonnallinen menetys. Joulukuusen hausta tulee aina sopia metsänomistajan kanssa, vuoropuhelulla mahdollistetaan molemminpuolinen hyvä joulumieli”, kertoo maankäytön asiantuntija Juho Ikonen MTK:sta.  

Metsästä joulukuusi kannattaa poistaa metsänhoidollisesti järkevästi. Jos kuusi tulisi poistettua muutenkin lähitulevaisuudessa esimerkiksi taimikonhoidon yhteydessä, voi kuusi olla erityisen sopiva joulukuuseksi. Kuusenhavujen ja käpyjen noutoa ajatellen voi katsoa tuoreita hakkuukohteita. Näin voi käyttää hakkuutähteitä, jolloin paksut ja tuuheat havut ovat helpommin saatavilla ilman elävälle puustolle aiheutuvaa haittaa. Myös hakkuutähteiden noudosta on sovittava maanomistajan kanssa. 

Metsänomistaja voi olla aloitteellinen metsänhoidollisten joulukuusien noutoluvan sekä sen ehtojen ja rajauksien määrittelyssä. Ehtoja voivat olla esimerkiksi korvaus, sijainti tai enimmäispituus. Metsähallitus harjoittaa vastaavan kaltaista joulukuusilupaa valtion metsissä.

Lisätietoja: 

Juho Ikonen, maankäytön asiantuntija, MTK, +358 50 567 4103 

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Joulupöydän salaisuus: Makuja, tarinoita ja vastuullisia valintoja maaseudulta12.12.2024 13:24:58 EET | Tiedote

Kotimainen joulu on herkullinen ja vastuullinen juhla. Suomalainen ruokaketju alkaa maaseudulta, missä viljelijät tekevät tinkimätöntä työtä tuottaakseen laadukasta ja turvallista ruokaa. Joulupöytä voi koostua perinteisistä tai moderneista herkuista – tärkeintä on valita maistuvimmat. Hyvää Suomesta -merkki ja Sirkkalehti-merkki auttavat tekemään vastuullisia valintoja. Kotimainen kinkku, kalkkuna, kasvikset ja marjat ovat joulun tähtiä, jotka tekevät juhla-ateriasta sekä herkullisen että kestävän.

Metsänhoitoyhdistysten valtuustoihin uusia kasvoja – Naiset ääniharavina10.12.2024 13:12:32 EET | Tiedote

Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit on käyty, ja uudet valtuutetut on valittu kaudelle 2025–2028. Metsänomistajien edunvalvontaan ja palveluiden kehittämiseen saatiin merkittävä joukko uusia valtuutettuja. Erityisen huomionarvoista on, että valtakunnan ääniharavat olivat kaikki naisia. Mhy Etelä-Savosta Kaisa Ralli sai 330 ääntä ja Taina Pietarinen 230 ääntä. Uudet valtuustot aloittavat kautensa 1.1.2025.

Kestävyys tuotantoketjussa vaatii reiluutta – Alkutuottajille kuuluu oikeudenmukainen osuus lisäarvosta4.12.2024 10:59:37 EET | Tiedote

Kestävyys ja vastuullisuus alkavat ruokaketjun alkupäästä, mutta niiden kustannuksia ei voi vyöryttää yksin viljelijöiden kannettavaksi. Metsäkatovapaus on jatkossa edellytys markkinoille pääsylle, mutta ostajat pyrkivät siirtämään kestävyystietojen keräämisen ja jakelun kulut alkutuottajille – vastoin yritysvastuudirektiivin periaatteita. "Kestävyys ja vastuullisuus ovat ruokaketjun menestyksen perusta, mutta ne eivät saa muuttua viljelijöille pelkiksi lisäkustannuksiksi. Alkutuottajien on saatava osansa kestävien tuotantotapojen tuottamasta lisäarvosta, joka hyödyttää koko ketjua", painottaa MTK:n johtaja Juha Ruippo MTK-Satakunnan syyskokouksessa Mies-Laulun talolla Porissa 4.12.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye