Oulun yliopisto

Neljä uutta 6G-hanketta edistämään kestävää kehitystä, energiatehokkuutta, langatonta virransiirtoa ja Euroopan kilpailukykyä

Jaa

Eurooppa investoi voimakkaasti tietoliikenteen tulevaisuuden kehittämiseen. Tammikuussa käynnistyy neljä suurta 6G-hanketta, joissa Oulun yliopisto on mukana. SNS:n (Smart Networks and Services Joint Undertaking) rahoituksella toteutettavien hankkeiden kokonaisbudjetti on 39,6 miljoonaa euroa. Niillä pyritään vastaamaan kriittisiin haasteisiin kestävyyden, resilienssin, yhteistyön ja ihmiskeskeisen innovoinnin alueilla.

SNS JU:n rooli Euroopan 6G-kehityksen kehittäjänä on merkittävä. SNS-organisaatio perustettiin osana EU:n laajempaa strategiaa. Se pyrkii varmistamaan, että Eurooppa säilyy kilpailukykyisenä 6G:n johtavasta asemasta käytävässä maailmanlaajuisessa kilpailussa, jossa vastassa ovat Yhdysvaltojen ja Aasian kaltaisten alueiden suuret investoinnit.

Rahoittamalla kunnianhimoisia hankkeita SNS pyrkii varmistamaan, että tutkimus on linjassa Euroopan digitaalista suvereniteettia, kilpailukykyä ja inklusiivisuutta koskevien tavoitteiden kanssa. Neljä hanketta ( SUSTAIN-6G, 6G VERSUS, AMBIENT 6G ja SNS-CO OP) ilmentävät tätä visiota. Ne koskevat kestävyyttä, resilienssiä, ihmiskeskeistä suunnittelua ja yhteistyötä. Yhdessä hankkeet edustavat monialaista lähestymistapaa, jota tarvitaan teknologisen edistyksen ja yhteiskunnallisen vaikutuksen yhteensovittamiseksi.

”Nämä hankkeet heijastavat Euroopan sitoutumista teknologian edistämiseen, mutta samalla myös sen mukanaan tuomiin yhteiskunnallisiin ja ympäristöön liittyviin prioriteetteihin. Rahoittamalla hankkeita, joissa yhdistyvät innovaatio ja vastuullisuus, muokkaamme 6G-tulevaisuutta, joka hyödyttää kaikkia", sanoo Oulun yliopiston professori Ari Pouttu, 6G Flagshipin varajohtaja ja Networld Europen neuvoa-antavan asiantuntijaryhmän puheenjohtaja.

Tässä on esiteltynä kunkin hankkeen tehtävät ja tavoitteet sekä tärkeimmät perustiedot.

SUSTAIN-6G: Kestävän kehityksen edistäminen 6G-kehityksessä

Kesto: 2025 - kesäkuu 2027

Rahoitus: 13 miljoonaa euroa (kokonaisbudjetti), 570 000 euroa (Oulun yliopisto).

Yhteyshenkilö: Marja Matinmikko-Blue

SNS JU:n kestävän kehityksen majakkahankkeeksi nimetyn SUSTAIN-6G:n tehtävänä on sisällyttää ympäristöllisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden periaatteet 6G-kehityksen perustaksi. Yleistavoitteena on luoda digitaalinen ekosysteemi, joka täyttää seuraavan sukupolven yhteyksien vaatimukset ja on linjassa maailmanlaajuisten kestävyystavoitteiden kanssa.

Tämän saavuttamiseksi SUSTAIN-6G keskittyy energiatehokkaiden verkkojen suunnitteluun ympäristövaikutusten vähentämiseksi ja kehittyneempien tapojen kehittämiseen jätteen määrän vähentämiseksi - nämä ovat vain muutamia esimerkkejä hankkeen laajemmasta sitoumuksesta vastata keskeisiin kestävän kehityksen haasteisiin. Samalla tavoitteena on edistää 6G-teknologioiden tasapuolista saavutettavuutta ja varmistaa, että yhteyksien hyödyt jakautuvat kattavasti kaikille yhteiskunnan jäsenille. Hankkeessa tutkitaan myös, miten 6G voi aktiivisesti tukea maailmanlaajuisia pyrkimyksiä vähentää hiilidioksidipäästöjä ja mahdollistaa kestävät digitaaliset ratkaisut.

Yhdistämällä teknologiset innovaatiot ja kestävän kehityksen periaatteet SUSTAIN-6G pyrkii asettamaan vastuulliselle digitaaliselle infrastruktuurille uuden globaalin vertailukohdan ja luomaan verkkoja, jotka ovat yhtä aikaa eettisiä ja pitkälle kehittyneitä.

6G-VERSUS: Vertikaaliset 6G-tutkimukset kestävyyden edistämiseksi

Kesto: 2025 - joulukuu 2027

Rahoitus: 14,5 miljoonaa euroa (kokonaisbudjetti), 12,1 miljoonaa euroa (avustus), 930 000 euroa (Oulun yliopisto).

Yhteyshenkilö: Sanna Tuomela

6G VERSUS on uraauurtava hanke, jonka tarkoituksena on yhdistää teknologinen innovaatio ja strateginen kokeilu, jotta päästään konkreettisiin kestävän kehityksen tuloksiin. Hankkeessa hyödynnetään kehittyneitä 6G-tutkimusalustoja eri puolilla Eurooppaa, ja siinä toteutetaan laajamittaisia kokeiluja ja pilottihankkeita, joissa tutkitaan kestäviä ratkaisuja viidellä ympäristötehokkaalla vertikaalisella toimialalla.

Hankkeessa esitellään uudenlainen menetelmä, jolla nykyiset käyttötapaukset muutetaan 6G-sovelluksiksi, jotka on jäsennelty vertikaalisiksi sovelluksiksi (V-sovellukset), verkkosovelluksiksi (N-sovellukset) ja tekoälyavusteisiksi sovelluksiksi (AI-sovellukset). Tämä kolmijakoinen kehys optimoi 6G-järjestelmien data- ja ohjaustasot. Se helpottaa saumatonta tiedonkulkua ja päätöksentekoprosesseja.

Kuuden eri puolilla Eurooppaa sijaitsevan 6G-alustan tuella 6G-VERSUS pyrkii osoittamaan 6G-teknologian syvälliset kestävät, taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset, joilla edistetään kestävämmän ja vauraamman yhteiskunnan rakentamista.

AMBIENT 6G: Kestävän IoT-ympäristön luominen

Kesto: 2025 - joulukuu 2027

Rahoitus: 8 miljoonaa euroa (kokonaisbudjetti), 778 000 euroa (Oulun yliopisto).

Yhteyshenkilö: Onel López

AMBIENT-6G-hankkeessa vastataan kestävän IoT-ratkaisujen kiireelliseen tarpeeseen ajassa, jolloin miljardit toisiinsa kytketyt laitteet muuttavat arkielämää. Perinteiset akkukäyttöiset laitteet luovat ympäristöhaasteita ja aiheuttavat korkeita ylläpitokustannuksia. Tämän ratkaisemiseksi hankkeessa on tarkoitus kehittää älykkäitä, energiasta riippumattomia laitteita (END) ja niitä tukevaa 6G-verkkoinfrastruktuuria.

Hankkeessa keskitytään erittäin pienitehoisten 6G-verkkojen laitteisto- ja ohjelmistoratkaisujen suunnitteluun, prototyyppien luomiseen ja validointiin. Innovaatioihin kuuluvat energian talteenotto, langaton virransiirto, älykäs resurssienhallinta ja laitekohtainen koneoppiminen. Hankkeen tavoitteena on vähentää jätettä ja parantaa merkittävästi energiatehokkuutta mahdollistamalla laitteiden toiminta ilman perinteisiä akkuja.

AMBIENT-6G:n keskeinen osa on sen aktiivinen rooli 3GPP:n ambient IoT -standardointitoiminnassa, jolla varmistetaan, että hankkeen tulokset luovat perustan kestävälle IoT-ekosysteemille. Näiden edistysaskeleiden avulla AMBIENT-6G vastaa ympäristövastuullisuuteen ja luo standardeja, jotka edistävät seuraavan sukupolven IoT-yhteyksiä.

SNS-CO OP: yhteistyön edistämistä 6G-innovaatioissa

Kesto: 2025 - kesäkuu 2027

Rahoitus: (yhteensä), 70 k€ (Oulun yliopisto).

Yhteyshenkilö: Ari Pouttu

SNS-CO OP (Smart Networks and Services Cooperation) keskittyy yhteistyöhön Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Tavoitteena on vahvistaa Euroopan asemaa maailmanlaajuisessa 6G-maailmassa edistämällä tutkimuslaitosten, teollisuuden ja poliittisten päättäjien välisiä kumppanuuksia.

Hankkeessa korostetaan tiedon jakamista ja koordinoituja toimia 6G:n kansainvälisten standardien laatimiseksi. Hankkeessa pyritään varmistamaan, että eurooppalainen innovointi ei siiloudu vaan myötävaikuttaa maailmanlaajuisten normien muokkaamiseen. SNS-CO OP haluaa pitää Euroopan 6G-kehityksen eturintamassa yhtenäistämällä tutkimusohjelmia ja resurssien yhdistämisellä.

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Helmiäispilvet tulevat taas? Otolliset olosuhteet, arvioivat avaruussään tutkijat11.12.2024 09:55:24 EET | Tiedote

Noin vuosi sitten, 17.12.2023, Suomen taivaalla ihasteltiin harvinaisia helmiäispilviä. Oulun yliopiston avaruusilmaston tutkijat seuraavat napapyörrettä, joka on tänä talvena vahva ja sitoo keskelleen hyvin kylmää ilmaa. Lisäksi korkealla ilmakehässä eli stratosfäärissä on paljon kosteutta, ja yhdessä nämä olosuhteet mahdollistavat helmiäispilvien ilmaantumisen jälleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye