Schneider Electricin uudet raportit ennustavat tekoälyn vaikutusta energiankulutukseen
Ensimmäinen raportti tutkii tekoälyn sähkönkulutuksen skenaarioita seuraavan vuosikymmenen aikana, kun taas toinen raportti osoittaa, kuinka tekoälykäyttöiset LVI-järjestelmät voivat parantaa energiatehokkuutta. Tutkimukset julkaistiin IEA:n globaalissa konferenssissa.
Energianhallinnan ja automaation digitaalisen muutoksen johtaja Schneider Electric julkaisi tänään kaksi raporttia, jotka on laadittu sen kestävän kehityksen tutkimuslaitoksessa. Näillä raporteilla täytetään keskeisiä puutteita tiedoissa, jotka koskevat tekoälyn vaikutusta kestävään kehitykseen ja erityisesti energiankäyttöön.
Ensimmäinen tutkimus, Artificial Intelligence and Electricity: A System Dynamics Approach, tarkastelee neljää mahdollista skenaariota tekoälyn sähkönkulutukselle seuraavan vuosikymmenen aikana. Schneider Electricin kestävän kehityksen tutkimuslaitoksen johtaja Rémi Paccou ja Twenten yliopiston apulaisprofessori Fons Wijnhoven ovat rakentaneet mallin, joka ennustaa erilaisia skenaarioita tekoälyn sähkön kysynnästä ja korostaa kestävän tekoälyn kehitysstrategioiden ja ympäristövaikutuksia lieventävien menettelytapojen etenemistapaa.
Kirjoittajat rakentavat neljä skenaariota tekoälyn kehityksestä ja niiden vaikutuksista sähkönkulutukseen. Skenaariot eivät ole ennusteita vaan pikemminkin työkaluja tulevaisuutta muokkaavien monimutkaisten tekijöiden ymmärtämiseksi. Skenaariot kattavat useita mahdollisuuksia: kestävästä tekoälyn kehityksestä kasvun rajallisuuteen, mukaan lukien radikaalimmat skenaariot, kuten rajaton yltäkylläisyys ja jopa tekoälyn aiheuttaman energiakriisin mahdollisuus. Ennusteiden ja analyysien lisäksi raportti sisältää myös suosituksia poliittisille päättäjille ja päätöksentekijöille, jotka edistävät harkittua ja vastuullista kehitystä ja pyrkivät löytämään tien kehityksen ja vastuullisuuden tasapainoon.
Toinessa raportissa, AI-Powered HVAC in Educational Buildings: A Net Digital Impact Use Case, Rémi Paccou ja RMIT:n tutkija ja tohtorikoulutettava Gauthier Roussilhe osoittavat, kuinka tekoälykäyttöiset lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmät voivat parantaa rakennusten energiatehokkuutta ja säästää ympäristöä. LVI-järjestelmien osuus rakennuksen kokonaisenergiankulutuksesta on 35–65 prosenttia. Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 87 koulutuskiinteistöä Tukholmassa pitkällä aikavälillä todellisissa olosuhteissa. Vuosien 2019 ja 2023 välillä tutkimuksessa havaittiin hiilidioksidipäästöjen vähenevän yhteensä 65 tCO2e/v, mikä on noin 60 kertaa käyttöön otetun tekoälyjärjestelmän todellinen hiilijalanjälki.
Tutkimus paljastaa mahdollisuuksia entistä suurempiin hiilidioksidipäästöjen vähennyksiin ympäristöissä, joissa lämmitys-, jäähdytys- tai ilmastointivaatimukset ovat vaativampia. Tukholman ja Bostonin vertaileva analyysi osoitti, että saman ratkaisun käyttöönotto Bostonissa voisi tuottaa seitsemän kertaa suuremmat hiilidioksidipäästövähennykset kuin Tukholmassa.
Nämä raportit julkaistiin IEA:n Global Conference on Energy & AI -konferenssissa, johon Schneider Electric osallistui. Konferenssi kokosi asiantuntijoita energia- ja teknologia-aloilta, hallituksista, yhteiskunnista ja korkeakouluista keskustelemaan tekoälyn mahdollisista vaikutuksista globaaleihin energiajärjestelmiin ja mahdollisuuksista hyödyntää tekoälyä energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Schneider Electricin toimitusjohtaja Olivier Blum ja Data Centers & Networks -liiketoiminnan varatoimitusjohtaja Pankaj Sharma osallistuivat keskustelutilaisuuteen.
– Raporttimme julkaistiin ratkaisevalla hetkellä, sillä IEA:n konferenssissa korostettiin tekoälyn muutosvoimaa energia-alalla. Yrityksenä ja tutkijoina olemme sitoutuneet jatkamaan energia- ja ilmastoratkaisujen tulevaisuuden muovaamista, sanoo Vincent Petit, Schneider Electricin Climate and Energy Transition Research SVP.
Lisätietoja:
Sampsa Niemelä, liiketoimintajohtaja
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna NiemeläBrand, PR and Communication ManagerSchneider Electric Finland
Puh:+358503545666susanna.niemela@se.comKuvat
Tietoa Schneider Electricistä
Schneider luo merkitystä tarjoamalla kaikille mahdollisuuden hyödyntää energiaa ja muita resursseja parhailla mahdollisilla tavoilla. Kaikessa toiminnassamme yhdistyy edistys ja kestävä kehitys. Kutsumme tätä ajatusta teemalla Life Is On.
Globaalina teollisena teknologiajohtajana tuomme sähköistämisen, automaation ja digitalisoinnin huippuasiantuntemusta älykkääseen teollisuuteen, joustavaan infrastruktuuriin, tulevaisuuden datakeskuksiin, älykkäisiin rakennuksiin ja intuitiivisiin koteihin. Syvällisen toimialatuntemuksemme ansiosta tarjoamme integroituja, koko elinkaaren kattavia ja tekoälypohjaisia teollisia IoT -ratkaisuja, joissa yhdistyvät kytketyt tuotteet, automaatio, ohjelmistot ja palvelut. Rakennamme asiakkaillemme myös digitaalisia kaksosia kannattavan kasvun mahdollistamiseksi.
Tärkein voimavaramme ovat ihmiset: 150 000 kollegaa ja yli miljoona kumppania yli 100 maassa varmistavat läheisen yhteyden asiakkaisiimme ja sidosryhmiimme. Integroimme monimuotoisuuden ja inkluusion kaikkeen toimintaamme, ja meitä ohjaavat tavoitteemme luoda kestävää tulevaisuutta kaikille.
www.se.com/fi/fi/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric
Tekoälyn monipuolinen hyödyntäminen turvaa kiinteistöt myös loma-aikoina17.12.2024 08:07:00 EET | Tiedote
Monet kuntien, hyvinvointialueiden ja yritysten kiinteistöt hiljenevät lomakaudella, ja esimerkiksi koulut tai terveysasemat saattavat olla täysin tyhjillään. Kiinteistöjen kannalta tilojen tyhjeneminen tuo omat haasteensa, sillä väärin säädetty kiinteistöautomaatio voi aiheuttaa kaikessa hiljaisuudessa ongelmia. Apu löytyy kiinteistöautomaatiojärjestelmään liitettävistä tekoälyratkaisuista.
Schneider Electric lanseeraa uusia ratkaisuja tekoälyn vauhdittamiin energia- ja kestävyyshaasteisiin10.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote
Viimeisimmät lanseeraukset tukevat yhtiön tavoitetta vähentää digitaalisen infrastruktuurin hiilidioksidipäästöjä ja tarjoavat asiakkaille kestävämpiä, tekoälyvalmiita datakeskusratkaisuja. Uusi GB200 NVL72 -referenssimalli, joka on kehitetty yhdessä NVIDIAn kanssa, tarjoaa todistetun, validoidun ja erittäin energiatehokkaan arkkitehtuurin tukemaan NVIDIAn uutta Blackwell-sirua. Galaxy VXL UPS on alan kompaktein ja tihein kuormansuojausjärjestelmä tekoälyn, datakeskusten ja suurten sähköisten työkuormien käyttöön. Energianhallinnan ja automaation johtava asiantuntija Schneider Electric on kasvattanut kokonaisvaltaisten tekoälyvalmiiden datakeskusratkaisujen tarjontaansa uusilla lanseerauksilla, jotka vastaavat tekoälyjärjestelmien suuren kysynnän aiheuttamiin energia- ja kestävyyshaasteisiin. Ensimmäinen lanseeraus on yhdessä kehitetty NVIDIAn kanssa kehitetty uusi datakeskuksen referenssisuunnittelumalli, joka tukee nestejäähdytteisiä, suuritiheyksisiä tekoälyklustereita, joiden teho
Suurten datakeskusten virransuojauksen uusi standardi – Schneider Electric lanseeraa uuden Galaxy VXL -UPS:n4.12.2024 15:30:00 EET | Tiedote
Kompakti on tärkeä avainsana tulevaisuuden datakeskuksessa. Schneider Electricin uutuus on lattiapinta-alaltaan 52 prosenttia pienempi kuin vastaavat markkinoilla olevat laitteet. Galaxy VXL asettaa uuden standardin tilaa säästävälle UPS-tekniikalle suurissa konesaliympäristöissä.
Schneider Electric esittelee vuoden 2025 teollisuusautomaatioratkaisuja27.11.2024 10:15:43 EET | Tiedote
Tarjoamassa keskitytään avoimeen automaatioon ja digitaalisiin ratkaisuihin, jotka vähentävät järjestelmien monimutkaisuutta ja parantavat niiden suorituskykyä. Uusimpien innovaatioiden tavoitteena on tarjota yrityksille huippuluokan seuraavan sukupolven automaatiota nopeasti kehittyvässä digitaalisessa ympäristössä. AVEVA ja ETAP laajentavat ohjelmistojensa ominaisuuksia tehokkuuden ja tuottavuuden parantamiseksi. Energianhallinnan ja automaation johtava asiantuntija Schneider Electric tarjosi esimakua vuoden 2025 tulevista innovaatioistaan SPS-messuilla Saksassa. Tapahtumassa esiteltiin automaatioteknologian viimeisimpiä innovaatioita, jotka tulevat määrittämään alan standardeja uudelleen. Schneider Electricin osastolla SPS-messuilla keskityttiin automaatioon ja digitaalisiin ratkaisuihin, jotka on erityisesti suunniteltu vähentämään monimutkaisuutta, parantamaan järjestelmän suorituskykyä ja luomaan avoimia rajapintoja ohjelmistoratkaisujen saumattomaan integrointiin. Schneider Elec
Paloturvallisuuden pioneerihanke Suomen Viljavan tehtaalla – Schneider Electricin sensorit täydentävät Eiskon sähkökeskuksia26.11.2024 10:32:54 EET | Tiedote
Sähkökeskuksien suunnitteluun ja valmistamiseen erikoistunut Eisko oli mukana uudistamassa Suomen Viljavan tuotantolaitosta. Rauman varaston tiloihin rakennettiin Suomen suurin kauramylly, ja kauran kuorinnasta tulevaa kuorta ja pölyä varten rakennettiin oma pelletöintilaitos. Eisko Oy asensi tuotantolaitoksen sähkökeskuksiin Schneider Electricin HeatTag- ja Thermal Tag -sensoreita, joiden avulla keskuksien paloturvallisuutta saadaan valvottua automaattisesti kaikkina vuorokauden aikoina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme