Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Yhä useampi asuu muualla mutta työskentelee Helsingissä

Jaa

Helsingin kuntarajojen yli työskentely yleistyi koronapandemian myötä. Kuntarajat ylittävä työssäkäynti kuitenkin vaihtelee muun muassa ammattiryhmittäin. Ammatin luonteesta ja etätyömahdollisuuksista riippuu, millaisia valintoja työssäkäyvät tekevät asuin- ja työpaikkojensa sijainnin suhteen, mutta kaikkiaan näyttää siltä, että Helsingissä työskentely on houkuttelevaa monelle niin Helsingissä kuin sen ulkopuolella asuvalle.

Talvinen kuva, etualalla raitiovaunu, taustalla Rautatieasema.
Työskentely Helsingissä näyttäytyy tarkastelujen valossa monelle niin Helsingissä kuin sen ulkopuolellakin asuvalle houkuttelevalta. Jussi Hellsten

Yhteensä 42 prosenttia Helsingissä työssäkäyvistä asui Helsingin ulkopuolella vuonna 2022. Toisaalta 24 prosenttia helsinkiläisestä työllisestä työskenteli jossain muualla kuin Helsingissä. Työssäkäynti Helsingin kuntarajojen yli yleistyi koronapandemian myötä, mutta yleisyys vaihtelee jonkin verran niin sukupuolen, iän, työnantajasektorin kuin ammattiryhmänkin mukaan.

Nämä havainnot käyvät ilmi Helsingin kaupungin julkaisemasta tutkimusartikkelista, jossa tarkastellaan Helsingin kuntarajojen yli työssäkäyntiä sekä työssäkäyvien muuttoliikettä vuosina 2010–2022. Artikkelissa tarkastellaan erikseen myös sairaanhoitajien ammattiryhmää. He ovat tapausesimerkki yhtäältä ammattiryhmistä, joiden työ tapahtuu pääosin työpaikan tiloissa ja joissa etätyöskentelyn mahdollisuudet ovat rajalliset, ja toisaalta ammattiryhmistä, joita vaivaa huomattava työvoimapula.

Moni jää Helsinkiin töihin, vaikka muuttaisikin muualle

Etenkin monet Helsinkiin suuntautuvat työssäkäyvien muutot vaikuttavat liittyvän työpaikan sijaintiin Helsingissä. Lähes kaksi kolmasosaa Helsinkiin muuttaneista työssäkäyvistä joko työskenteli jo ennen muuttoaan Helsingissä tai siirtyi työskentelemään Helsinkiin muuton myötä. Toisaalta taas monet helsinkiläiset työssäkäyvät vaikuttavat muuttavan pois Helsingistä muista kuin työpaikkaan liittyvistä syistä: lähes puolella Helsingistä muuttaneista työssäkäyvistä työpaikka sijaitsee Helsingissä poismuuton jälkeenkin.

Sairaanhoitajien työssäkäynti on keskimääräistä paikallisempaa

Ammattiryhmät poikkeavat toisistaan huomattavasti sen suhteen, kuinka tyypillistä työskentely muualta Helsinkiin tai Helsingistä muualle on niiden keskuudessa. Tähän vaikuttaa yhtäältä työpaikkojen sijoittuminen ja toisaalta ammatin luonne. Muualla asuvien osuus Helsingissä työskentelevistä oli korkea esimerkiksi rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden (55 prosenttia) ja johtajien keskuudessa (49 prosenttia).

Toisaalta palvelu- ja myyntityöntekijöistä muualla asuvien osuus Helsingissä työskentelevistä oli erityisen pieni, 32 prosenttia. Koska esimerkiksi palvelu- ja myyntityöntekijöiden työtehtävät ovat monilta osin sidottuja työpaikan tiloihin, työmatkan pituus voi olla monille tällaisissa ammateissa työskenteleville olennainen tekijä asuin- ja työpaikan sijaintivalintoja tehdessä.

Tutkimusartikkelissa erikseen tarkastelluista sairaanhoitajista vajaat 40 prosenttia Helsingissä työssäkäyvistä asui Helsingin ulkopuolella vuonna 2022. Sen sijaan helsinkiläisistä sairaanhoitajista vain vajaat 10 prosenttia työskenteli Helsingin ulkopuolella. Tältä osin heidän työskentelynsä näyttäytyy paikallisempana kuin helsinkiläisten työssäkäyvien keskimäärin.

Helsingissä sijaitsevan työpaikan merkitys näkyy myös sairaanhoitajien muuttoliikkeessä: noin kolme neljästä Helsinkiin muuttaneesta sairaanhoitajasta myös työskenteli Helsingissä muuton jälkeen, ja reilulla kolmella viidestä Helsingistä pois muuttaneesta sairaanhoitajasta työpaikka sijaitsi Helsingissä poismuuton jälkeenkin.

Helsingissä työskentely näyttäytyy houkuttelevana monelle

Työskentely Helsingissä näyttäytyy tarkastelujen valossa monelle niin Helsingissä kuin sen ulkopuolellakin asuvalle houkuttelevalta. Monet asuvat muualla mutta työskentelevät Helsingissä, jotkut muuttavat Helsingistä, mutta jäävät edelleen Helsinkiin töihin, kun taas toiset näyttävät muuttavan Helsinkiin nimenomaan töiden perässä.

– Työvoiman saatavuuden näkökulmasta Helsingin asema näyttää siis vahvalta, ja laaja Helsingin seudun työssäkäyntialue näyttää toimivan Helsingissä sijaitsevia työpaikkoja ajatellen edullisesti. Tästä huolimatta Helsingissä on kuitenkin huomattava pula tiettyjen alojen ammattilaisista, kertoo erikoistutkija Laura Ansala Helsingin kaupungilta.

Työmatkan ja siihen liittyvien kustannusten merkitys riippuu ammatin luonteesta

Tarkasteluissa havaittujen, työssäkäyvien tekemien asuin- ja työpaikan sijaintivalintojen taustalla on kuitenkin yksilötasolla monitahoinen päätöksentekoprosessi. Työssäkäyvät punnitsevat muun muassa työstään saamaansa palkkaa suhteessa asumisen hintaan eri alueilla sekä työmatkaan liittyviin kustannuksiin.

Työmatkakustannusten merkitys on erityisen keskeinen ammateissa, joissa mahdollisuudet etätyöskentelyyn ovat rajalliset, ja tulojen riittävyys kaiken kaikkiaan korostunee etenkin matalapalkkaisissa ammateissa työskentelevien päätöksenteossa. Työvoiman saatavuuden varmistamiseksi erityisesti tällaisissa ammateissa on tärkeää huolehtia, että kohtuuhintaisia asumisen vaihtoehtoja on tarjolla myös kohtuullisen etäisyyden päässä helsinkiläisistä työpaikoista, ja että työmatkakustannusten – niin rahallisten kuin ajallisten – taso pysyy maltillisena. 

Tämä tiedote julkaistaan hel.fi -sivustolla myös ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Ansala, erikoistutkija, Helsingin kaupunginkanslia, kaupunkitietopalvelut, 09 310 37406, laura.ansala@hel.fi

Kuvat

Kuvaaja otsikolla Yhä useampi työskentelee Helsingin kuntarajojen yli.
Yhä useampi työskentelee Helsingin kuntarajojen yli.
Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Erituloisten lapsiperheiden asuminen Helsingissä eriytyy lasten iän myötä – poismuutto yleisintä keskituloisilla9.12.2024 13:03:00 EET | Tiedote

Helsinkiläislapset muuttavat vilkkaimmin varhaislapsuudessa. Lapsiperheiden muuttoalttius, muuttojen suuntautuminen sekä se, millaisilla asuinalueilla he asuvat lapsuusaikanaan, riippuvat kuitenkin selvästi perheiden tulotasosta. Korkeammat tulot laajentavat perheiden valinnanmahdollisuuksia asuntomarkkinoilla, ja korkeatuloisemmat perheet suuntaavatkin muita useammin muuttonsa korkeatuloisempien suosimille alueille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye