Into Kustannus

Uusi tietokirja adhd-aikuiselta toiselle – teos avaa sitä, miksi adhd ei ole “muotidiagnoosi”

Jaa

”Mikä minussa on vialla?” kysyi kirjailija Laura Wathén itseltään toistuvasti, kunnes hän sai adhd-diagnoosin 28-vuotiaana. Uudessa tietokirjassaan Wathén kuvaa, miten yhteiskunta vaikuttaa erilaisuuden kokemukseen. Onko vika yksilössä vai ympäristössä, joka ei tue erilaisia aivoja? Teos tarjoaa vertaistukea, tutkimustietoa ja yhteiskunnallista analyysiä.

Laura Wathénin Ai se olikin ADHD on suunnattu adhd:n mahdollisuuteen vasta aikuisiällä havahtuneille. “Kun psykiatri kysyi, olenko ajatellut voisiko minulla olla adhd, ymmärsin ettei toistuva uupumiskierre ja jatkuva sinnittely ole normaalia”, Wathén sanoo. “Olin opetellut piilottamaan kaiken naamion taakse.” Mielenterveyden järkkyminen on valitettavan yleistä ennen oikeaa diagnoosia. Syömisen rajoittaminen oli Wathénille keino hallita pään kohinaa, päihteiden liikakäyttö rentoutti ja sai kokemaan olevansa “normaali”.

Tarina vie läpi piinallisen diagnoosiprosessin. Wathén kuvaa, miltä diagnoosin saaminen tuntuu aikuisena ja millaisen myllerryksen aiheuttaa, kun käsitys itsestä täytyy rakentaa uudelleen. Kirja kuvaa samastuttavasti jokapäiväistä elämää haittaavia adhd-piirteitä sekä positiivisena pidettyjen piirteiden laajaa kirjoa.

Muotidiagnoosi?

Kirja ottaa kantaa ajankohtaiseen keskusteluun adhd-diagnoosien kasvusta. Wathén perustelee, miksi ei ole ihme, että nyt epäillään niin paljon adhd:ta, ja miksi puhe “muotidiagnoosista” on haitallista heille, jotka tarvitsevat apua selvitäkseen arjesta. “Kun olin nuori, masennus ja syömishäiriö olivat ‘muotidiagnooseja’. Olen ollut siis muodikas koko ikäni! Vitsit sikseen: tässä asiassa on naurettavaa osoittaa syyttävällä sormella vain yksilöä”, Wathén toteaa.  

Kirjailijan sosiologinen tausta näkyy teoksen tavassa analysoida yhteiskunnallisia ilmiöitä adhd:n ympärillä. “Halusin käsitellä haastavimpiakin aiheita, kuten onko itsetunnistaminen hyväksyttävää, voiko adhd:ta kutsua vammaisuudeksi ja onko adhd-ihmisten kielto lahjoittaa sukusoluja peräti salonkikelpoista eugeniikkaa”, Wathén summaa. 

Kirjassa ajatuksistaan kertovat myös toiset adhd-aikuiset. Wathén keräsi anonyymin verkkokyselyn avulla yli 700 vastausta, joita hän on käyttänyt kirjan aineistona. Lisäksi äänessä ovat asiantuntijat ja tuorein tutkimustieto. 

Teos on suunnattu adhd-aikuisille, heidän läheisilleen sekä kaikille, jotka haluavat ymmärtää neuroepätyypillisyyttä paremmin. Tietokirja avaa adhd:seen liittyviä termejä tavalla, jota ei ole aiemmin suomalaisessa kirjallisuudessa tehty. Tutuksi käyvät niin neuromoninaisuus, maskaaminen ja empatiakuilu.

Kirja on nyt kaupoissa. Äänikirja ilmestyy 7. helmikuuta 2025.

Tilaa arvostelukappale

Laura Wathén on tietokirjailija, sosiaalisen median vaikuttaja ja sosiologi. Wathén tunnetaan avoimesta ja empaattisesta tavastaan käsitellä mielenterveys- ja neurokirjon aiheita somessa. Hänen työnsä ammentaa henkilökohtaisesta kokemuksesta, sosiaalitieteellisestä taustasta ja halusta muuttaa yhteiskunnallisia asenteita.

Tervetuloa kirjan julkistustilaisuuteen 15. tammikuuta klo 16.30 Akateemiseen Kirjakauppaan Helsingin Kirjataloon!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Laura Wathén. Kuva: Säde Puusa / Studio Kupu
Laura Wathén. Kuva: Säde Puusa / Studio Kupu
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Into on itsenäinen kustantamo, joka julkaisee uutta avaavaa ja näkökulmia avartavaa laadukasta kirjallisuutta yksin ja yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Tutustu kevään 2025 katalogiimme tästä

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Into Kustannus

Ainutlaatuinen ja autenttinen kirja puolison Alzheimerista ja siitä, miten kokemuksesta voi selvitä7.1.2025 10:10:53 EET | Tiedote

Tietokirjailija Markku Niskasen kirjoittama Puolisoni Alzheimer on kuvaus lähes 50 vuotta yhdessä olleen avioparin viimeisistä yhteisistä vuosista, joiden käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi Alzheimer. Niskanen kertoo avoimesti ja perusteellisesti Alzheimerista perheenjäsenenä – siitäkin, miten Alzheimer muutti myös häntä ja miten hän selvisi uuteen elämään. Niskanen ei voinut kuvitellakaan, miten hyvää elämää hänellä olisi vielä edessään.

Poronvasan ensimmäisestä vuodesta kertova lastenkirja Me Poroset / Have You Met the Reindeer Family tuo esiin pohjoisen luonnon hehkun kaikkina vuodenaikoina4.12.2024 14:30:38 EET | Tiedote

Kansainvälisesti palkittu luontokuvaaja, tietokirjailija Hannu Laakso otti "porotilan renkinä" yli 58 000 valokuvaa poroista. Kuvista syntyi lastenkirja Me Poroset, englanniksi Have You Met the Reindeer Family. Englanninkielinen versio on nyt myynnissä mm. Helsinki-Vantaan ja Ivalon lentoasemilla sekä useissa Lapin matkailuyrityksissä.

Sanna Marinissa tapahtunut muutos on ollut looginen, sanoo Lauri Nurmi24.10.2024 09:44:51 EEST | Tiedote

Palkittu politiikan toimittaja Lauri Nurmi kertoo uutuuskirjassaan, mitä Sanna Marin ajatteli rikastumisesta jo 24-vuotiaana. Haaveileminen oli Marinin mielestä ihmiselle vahingollista. Sen sijaan rikastumisen eteen kannatti Marinin mukaan tehdä töitä. "Elämme yhteiskunnassa, jossa rikastuminen on haave", Marin kirjoitti kotisivullaan ja painotti, että ei koskaan lottoa. Marinin resepti rikkauksiin oli työtä, työtä ja työtä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye