Syksyn myrskyt katkoivat sähköjä, katkoja vähemmän ja ne olivat lyhyempiä kuin aiemmin
Syksyn poikkeuksellisen rajut myrskyt katkoivat sähköjä enimmillään runsaalta 80 000 käyttäjältä. Sähköverkkojen säävarmuuteen tehtyjen miljardi-investointien johdosta katkojen määrä jäi murto-osaan aiemmista huippulukemista.
Tarpeeseen kehittää sähkönjakelun toimitusvarmuutta havahduttiin, kun Hannu- ja Tapani-myrskyt riehuivat Suomessa joulun 2011 jälkeisinä päivänä. Enimmillään sähköt olivat poikki yli puolelta miljoonalta käyttäjältä, ja katkot kestivät pahimmillaan viikkoja. Käynnistyneen poliittisen keskustelun päätteeksi eduskunta sääti vuonna 2013 lain, joka velvoitti investoimaan säävarmoihin sähköverkkoihin ja kehittämään korjausvalmiuksia.
Lain seurauksena verkkoihin on investoitu noin 700-800 M€ vuosittain. Katkot ovat vähentyneet ja lyhentyneet, vaikka kuluneena syksynä on ollut useita myrskyjä, joista yksi ylsi hirmumyrskylukemiin.
Ilona-myrsky kulki maamme poikki lokakuun 9. ja 10. välisenä yönä ja aiheutti sähkökatkoja etenkin itäisessä Suomessa. Enimmillään sähköt olivat yhtäaikaisesti poikki noin 30 000 käyttäjältä. Korjaukset etenivät nopeasti, pimeydestä, kovasta sateesta ja tuulesta huolimatta. Seuraavana aamupäivänä sähköt oli saatu palautettua jo yli 20 000 käyttäjälle.
Marraskuun ensimmäisenä päivänä Lyly-myrsky ylsi ensimmäistä kertaa maamme historiassa hirmumyrskylukemiin, kun keskituuli oli enimmillään 33,5 m/s läntisillä merialueilla. Myrsky osui erityisesti Satakuntaan, jossa katkesi kaksi kantaverkon voimajohtopylvästä. Tuulen lisäksi myös tykkylumi aiheutti vahinkoja. Sähkökatkoja oli enimmillään vajaat 70 000, valtaosa oli korjattu jo seuraavana päivänä.
Jari-myrsky runteli maatamme marraskuun lopulla. Tuulennopeudet eivät olleet yhtä suuria, mutta tasaisemmin maan eri puolille osunut koillisesta puhaltanut myrsky aiheutti hieman enemmän katkoja, enimmillään reilut 80 000. Maan keski- ja itäosissa asutus on harvempaa, joten maakaapelointi ei yhtä hyvin suojaa siirtoyhteyksiä kuin etelän ja länsirannikon tiheämmin asutuilla seuduilla.
- Hannu- ja Tapani-myrskyjen kaltaista suurhäiriötilannetta ei enää voisi oikein syntyä, kun sähköverkkojen säävarmuuteen on investoitu kuluneen kymmenen vuoden aikana voimakkaasti, toteaa Energiateollisuus ry:n verkkoasiantuntija Ina Lehto. – Hannun ja Tapanin jälkeen tehtiin suunnitelmat maakaapeloinnin edistämiseksi, johtokatujen säävarmuuden parantamiseksi ja korjauksien tehostamiseksi. Työ on todella kantanut hedelmää, Lehto jatkaa.
- Haja-asutusalueilla toimitusvarmuustavoitteiden takaraja on vasta vuonna 2036 ja työtä on vielä paljon tehtävänä. Näillä alueilla on vielä satoja tuhansia käyttöpaikkoja toimitusvarmuustavoitteiden ulkopuolella, eli tekemistäkin vielä riittää, Lehto toteaa.
Yhteyshenkilöt
Ina Lehtojohtava asiantuntijaEnergiaverkot
Puh:0405705589ina.lehto@energia.fiLinkit
Energiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Edustamme yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2035 asiakas, yhteiskunta ja ympäristö saavat hiilineutraalista energiasta uutta hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Energiateollisuus ry
COP29: Tulokset laihoja, rahoitus sentään eteni24.11.2024 09:12:59 EET | Tiedote
Odotukset Bakun ilmastokokoukselle eivät olleet korkealla ja lopputulema jäikin laihaksi. Ilmastorahoituslupaus kolminkertaistettiin nykyisestä, mutta uusista ilmastonmuutoksen hillinnän kirjauksista ei kyetty sopimaan.
Kolme päivää aikaa löytää yhteinen ratkaisu ilmastohaasteisiin20.11.2024 09:31:34 EET | Tiedote
Bakun ilmastokokouksen toisella viikolla pitää kiriä ja silti aika loppuu kesken. Rahaa tarvitaan paljon enemmän kuin on luvattu, vauraat kehittyvät maat tarvitaan mukaan. Myös Euroopalla on kirittävää päästövähennyksissään.
Energiayhtiöiden asiakastyytyväisyys palannut energiakriisiä edeltävälle tasolle18.11.2024 10:59:36 EET | Tiedote
Energiateollisuus ry:n teettämän asiakaskyselyn mukaan energiayhtiöihin ollaan tyytyväisiä, ja huomattava enemmistö asiakkaista on valmis suosittelemaan yhtiötään myös toisille. Omaa energiayhtiötä pidetään luotettavana, toimivana ja paikallisena, joskin myös kalliina, kyselystä ilmenee.
Energiateollisuuden taustatilaisuus sähkön hintavaihteluista: Sähkömarkkinoiden siirtokapasiteettilaskenta uudistui – mistä on kyse?15.11.2024 07:30:00 EET | Kutsu
Aika: tiistai 19.11.2024 klo 9.00 Paikka: Teams Tilaisuuteen voi osallistua tästä linkistä: Liity kokoukseen nyt Ilmoittautua voi etukäteen viestillä jukka.relander@energia.fi, mutta ilmankin voi osallistua
Lopulliset energialuvut vuodelta 2023: merkittävä käänne energiajärjestelmässä6.11.2024 11:33:15 EET | Tiedote
Energiateollisuus ry julkaisee kaukolämmön ja sähkön vuositilastojen ennakot tammikuussa, vahvistetut tilastot valmistuvat vasta loppuvuodesta. Muutokset ovat usein vähäisiä. Vahvistuneiden tilastojen mukaan lämmön yhteydessä tuotetaan yhä vähemmän sähköä, ja sähköllä tuotetaan yhä enemmän lämpöä. Ennen kaupungit veivät sähköä, nyt ne tuovat sitä. Muutos haastaa siirtoyhteyksiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme