Oulun yliopisto

Liikkuvat työkoneet uudelle aikakaudelle – tutkimuksen ja teollisuuden yhteistyö vauhdittaa vihreää siirtymää

Jaa

Liikkuvat työkoneet ovat yksi Suomen vientiteollisuuden tukipilareista. Nyt alaa odottaa suuri murros, kun sähköiset voimansiirtoratkaisut ovat korvaamassa fossiiliset polttoaineet. Uusi INTERROB-co-innovation-hanke vie alan vihreän siirtymän seuraavalle tasolle yhdistämällä huipputason tutkimuksen ja teollisuuden yhteistyön.  

INTERROB-hankkeen tavoitteena on luoda entistä energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja työkoneiden sähköiseen voimansiirtoon ja edistää innovaatioita, jotka hyödyntävät virtuaalista ja fyysistä testausta. Mukana ovat Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu (NUVE-LAB) ja LUT-yliopisto sekä yritykset Kalmar Cargotec, Arctic Drilling Company, Danfoss Editron, Treon, Wapice, HORIBA Europe GmbH ja HORIBA MIRA Ltd. 

”Pohjoismaissa ainutlaatuiseen Oulun ammattikorkeakoulun NUVE-LAB -ympäristöön hankkeessa rakennettavat ratkaisut lyhentävät merkittävästi uusien, testattujen tuoteratkaisujen markkinoille tuloaikaa ja vähentävät testauksen kustannuksia yrityksille merkittävästi. Hanke tukee koko Suomen työkonesektorin kilpailukykyä jatkossa”, kehittämispäällikkö Jukka Säkkinen Oulun ammattikorkeakoulusta sanoo. 

INTERROB-hankkeen odotetaan tuottavan paitsi merkittäviä tutkimustuloksia myös uusia tuote- ja palveluinnovaatioita, joiden yhteenlaskettu viennin kasvupotentiaali arvioidaan ylittävän 300 miljoonaa euroa vuosina 2030–2035. NUVE-LAB ja LUT-yliopiston modernit tilat tarjoavat hankkeelle erinomaiset tutkimus- ja kehitysympäristöt. Business Finlandin rahoittaman hankkeen kokonaisbudjetti on lähes 8,5 miljoonaa euroa, josta tutkimusosapuolten osuus on 4,4 miljoonaa ja loput yritysten hankkeiden osuuksia. 

INTERROB-hankkeen keskiössä ovat kyberfysikaaliset testausratkaisut, kuten vehicle-in-the-loop (ViL)- ja software-in-the-loop (SiL) -testausmenetelmät.  

”ViL-menetelmässä ajoneuvot integroidaan testausympäristöön simuloimaan todellisia käyttöskenaarioita, kun taas SiL-menetelmä mahdollistaa ohjelmistojen testaamisen virtuaalisesti ennen niiden käyttöönottoa”, professori Tero Päivärinta Oulun yliopistosta kertoo. 

Näiden teknologioiden avulla voidaan kehittää ja testata työkoneiden voimansiirtojärjestelmiä, työsykliskenaarioita ja data-analytiikan ratkaisuja. Energiatehokkaat sähköiset voimansiirtokomponentit ovat myös hankkeen keskiössä, ja niiden kehittäminen tukee teollisuuden vihreää siirtymää.  

”Lisäksi ohjelmistokehitys on tärkeässä roolissa uusien ratkaisujen tuottamisessa sekä ajoneuvojen käyttöön että niiden testaamiseen”, Lassi Aarniovuori LUT-yliopistosta korostaa.

 

Hankkeen taustalla toimivat Danfoss Editronin Veturi-ohjelma ja Kalmarin innovaatiohankkeet, joita täydentävät Horiban ja Danfoss Drivesin asiantuntijuus. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tero Päivärinta
Professori, M3S-ryhmä
Oulun yliopisto
tero.paivarinta@oulu.fi | +358 50 435 3036

Toni Liedes
Yliopistonlehtori, IMS-yksikkö
Oulun yliopisto
toni.liedes@oulu.fi | +358 294 48 2051

Jukka Säkkinen
Kehittämispäällikkö, NUVE-LAB
Oulun ammattikorkeakoulu
Jukka.sakkinen@oamk.fi | +358 50 595 7951

Lassi Aarniovuori
Associate Professor (Tenure Track), Electrical Engineering
LUT School of Energy Systems
Lassi.Aarniovuori@lut.fi
+358 40 833 7984

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye