Julkisen talouden vahvistamista tulisi jatkaa ylivaalikautisesti
Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) finanssipolitiikan valvojien mukaan hallituksen alijäämätavoitteen saavuttaminen näyttää epätodennäköiseltä, mutta velkasuhteen kasvussa on hidastumisen merkkejä vaalikauden loppuun mennessä. EU:n uudet finanssipoliittiset säännöt edellyttävät nopeaa velkasuhteen alentumista.
Suomen julkisyhteisöjen velkasuhde on enemmän kuin kaksinkertaistunut finanssikriisin jälkeen. Orpon hallitus asetti keväällä 2024 tavoitteekseen, että julkisen talouden alijäämä on vuonna 2027 korkeintaan 1,3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen ja että julkisen talouden velkasuhde vakautuu vaalikauden loppuun mennessä.
Tavoite on VTV:n finanssipolitiikan valvojien mukaan perusteltu. On tärkeää, että kriisitilanteissa finanssipolitiikka pystyy elvyttämään taloutta, joten velkasuhteessa tulisi olla liikkumavaraa.
Tavoitteidensa saavuttamiseksi hallitus on laatinut 9 miljardin euron sopeutuskokonaisuuden. Sopeutuskokonaisuus ei kuitenkaan kata kaikkia finanssipoliittisia toimia ja siihen kuulumattomat toimet kumoavat osittain säästöjen ja veronkorotusten vaikutuksia.
”Velkasuhteen kasvun ajurina on valtion tulojen ja menojen pysyväksi jäänyt epätasapaino. Julkisen talouden vahvistamista on tarpeen jatkaa pitkäjänteisesti ja ylivaalikautisesti, arvioiden kattavasti eri meno- ja tuloluokkia sekä rakenteellisia toimia”, sanoo ylitarkastaja Simo Pesola.
Uudistuneet EU-säännöt osaksi hallitusten monivuotista suunnittelua
EU:n uudet finanssipoliittiset säännöt asettavat Suomen julkisen talouden hoidolle tiukan monivuotisen rajoitteen ja edellyttävät velkasuhteen nopeaa alentamista, vaikka Suomi on ensimmäisessä EU:lle toimittamassaan keskipitkän aikavälin suunnitelmassaan hyödyntänyt laaja-alaisesti säännöstön mahdollistamia joustoja. Suomi toimitti ensimmäisen keskipitkän aikavälin suunnitelmansa komissiolle tämän vuoden lokakuussa.
Uuden säännöstön vaikuttavuuden kannalta on tärkeää, että siihen on vahva omistajuus ja sitoutuminen kansallisella tasolla. Uusi säännöstö tuli voimaan kesken hallituskauden, mutta jatkossa olisi tärkeää, että tulevat hallitukset tekevät suunnitelman heti hallituskauden alussa.
”Uusi suunnitelma tulisi laatia aina mahdollisimman pian uuden hallituksen aloitettua. Tällöin suunnitelman laadinta ja finanssipolitiikan EU-säännöt kokonaisuudessaan nivoutuisivat mahdollisimman kiinteäksi osaksi hallituksen finanssipolitiikan monivuotista suunnittelua”, johtava finanssipolitiikan tarkastaja Mika Sainio sanoo.
EU-sääntöjen uudistuksen myötä finanssipoliittisen sopimuksen sisältö on sisällytetty osaksi EU-lainsäädäntöä, eikä kansallisen finanssipoliittisen lain sisältö ole enää ajan tasalla. Finanssipolitiikan valvonta pitää tärkeänä, että kansallinen lainsäädäntö päivitettäisiin viivytyksettä vastaamaan voimassa olevaa vakaus- ja kasvusopimusta ja budjettikehysdirektiiviä.
Tutustu julkaisuun: Finanssipolitiikan valvonnan raportti 2024
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Simo Pesolaylitarkastaja
Puh:+358 50 566 9854simo.pesola@vtv.fiMika SainioJohtava finanssipolitiikan tarkastaja, ledande granskare av finanspolitiken
Puh:050 5986 768etunimi.sukunimi@vtv.fiMatthias StriflerVanhempi ekonomisti, senior ekonom
Puh:040 736 0642etunimi.sukunimi@vtv.fiValtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan osoittamiin kohteisiin tuloksellisesti lakeja ja sääntöjä noudattaen. Lisäksi VTV tukee toiminnallaan läpinäkyvää päätöksentekoa ja demokratiaa.
VTV tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa, puolue- ja vaalirahoitusta ja avoimuusrekisterin käyttöä. VTV on ylin riippumaton tarkastusviranomainen. Se toimii eduskunnan yhteydessä, ja sen asema ja tehtävät on säädetty perustuslaissa.
Statens revisionsverk säkerställer att statens tillgångar används i enlighet med riksdagens beslut, effektivt och med efterlevnad av lagar och regler. Med sin verksamhet stödjer revisionsverket dessutom ett transparent be-slutsfattande och demokrati.
Revisionsverket granskar lagligheten och ändamålsenligheten i skötseln av statsfinanserna, övervakar finanspo-litiken och användningen av öppenhetsregistret samt utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Revis-ionsverket är den högsta oberoende revisionsmyndigheten. Revisionsverket fungerar i anslutning till riksdagen och dess ställning och uppgifter föreskrivs i grundlagen.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
I uppföljningen av den offentliga skulden är det skäl att beakta också utvecklingen av tillgångarna och nettoskulden21.11.2024 06:45:00 EET | Pressmeddelande
Statens revisionsverk har granskat finansministeriets prognosmetoder för den offentliga skulden. I metoderna observerades inga betydande problem. Vid bedömningen av offentliga skuldens utveckling är det skäl att beakta förutom den egentliga offentliga skulden också nettoskuldens utveckling. Då beaktas en del av statens och de övriga offentliga finansernas tillgångar i skulden.
Julkisen velan seurannassa kannattaa huomioida myös varallisuuden ja nettovelan kehitys21.11.2024 06:45:00 EET | Tiedote
Valtiontalouden tarkastusvirasto tarkasti valtiovarainministeriön julkisen velan ennusteiden menetelmiä, joissa ei havaittu merkittäviä ongelmia. Julkisen velan kehitystä arvioitaessa olisi tarpeen huomioida varsinaisen julkisen velan lisäksi myös nettovelan kehitys. Tällöin velassa on huomioitu osa valtion ja muun julkisen talouden varallisuudesta.
Alternativ till de digitala tjänsterna behövs även i fortsättningen13.11.2024 07:00:00 EET | Pressmeddelande
Trots att en allt större del av tjänsterna kan digitaliseras, är det skäl för myndigheterna att se till att det finns tillgång också till alternativa servicekanaler och att de utvecklas. Det finns också behov av ett identifieringsverktyg som är oberoende av bankkoder
Digiasioinnille tarvitaan vaihtoehtoja myös jatkossa13.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Vaikka yhä suurempi osa asioinnista voidaan digitalisoida, viranomaisten on syytä huolehtia myös vaihtoehtoisten asiointikanavien saatavuudesta ja kehittämisestä. Myös pankkitunnuksista riippumattomalle tunnistautumisvälineelle on tarvetta.
Revisionsverket har granskat redovisningarna av valfinansieringen vid det senaste presidentvalet2.10.2024 12:00:00 EEST | Pressmeddelande
Alla redovisningsskyldiga vid presidentvalet 2024 lämnade redovisningen av valfinansieringen inom tidsfristen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme