Maatilat investoivat viime vuosia enemmän
Maatalouden investointitukia on myönnetty Satakunnassa tänä vuonna reilusti viime vuosia enemmän. Satakunnan ELY-keskus myönsi tukea yhteensä 112 maatilalle.
Maatalouden investointitukea on myönnetty vuoden 2024 aikana yhteensä 153 investointiin, joiden kokonaiskustannukset kohoavat 29 miljoonaan euroon. ELY-keskuksen myöntämän tuen osuus summasta on 10 miljoonaa euroa.
– Tuet ovat kohdistuneet pääasiassa olemassa olevan tuotannon kehittämiseen, Satakunnan ELY-keskuksen maatalousrahoitusasiantuntija Katriina Rosvall sanoo.
Broilerin tuotanto kasvaa kysynnän mukana
Suomalaisten broilerin lihan kulutus on kasvanut tasaisesti 2000-luvulla. Siipikarjatilat ovat vastanneet kysyntään lisäämällä tuotantoaan, mikä näkyy myös ELY-keskuksen myöntämissä investointituissa.
– Tukea on myönnetty kolmen satakuntalaisen broileritilan tuotannon laajentamiseen. Investoinneissa rakennetaan yhteensä yli 200 000 uutta kasvatuspaikkaa, Rosvall kertoo.
Salaojitusta ja energiainvestointeja
Pellon salaojitus ja energiainvestoinnit ovat tukikohteina edelleen suosituimpia.
– Salaojitusinvestoinneilla parannetaan peltojen vesitaloutta ja kasvukuntoa. Näillä toimenpiteillä peltoviljelyn ympäristökuormitusta saadaan vähennettyä ja tuotantoa tehostettua, Rosvall toteaa.
Uusiutuvan energiantuotannon investointien määrä on laskenut hieman. Tukea on myönnetty myös energiansäästöön tähtääviin investointeihin, joita ovat esimerkiksi led-valaistus, lämmön talteenottojärjestelmät tai automaattiset lämmönsäätimet, joiden avulla saadaan pienennettyä energiankulutusta.
Varastoilla varaudutaan tulevaan
Tänä vuonna investointitukea on haettu selvästi enemmän varastojen rakentamiseen.
Rosvallin mukaan tiloilla panostetaan varautumiseen, jotta toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset eivät horjuttaisi tuotantoa.
– Kriisit voivat nostaa tuotantopanosten, kuten lannoitteiden, hintoja ja heikentää saatavuutta nopeastikin. Varastotilan ansiosta maatilat voivat optimoida tuotantopanosten oston suotuisaan aikaan. Lisäksi varastoilla varmistetaan, etteivät mahdolliset saatavuusongelmat vaikuttaisi seuraavan vuoden viljelyyn.
– Viljelijät kehittävät toimintaansa siihen suuntaan, että jatkossakin meillä olisi mahdollisuus nauttia hyvästä kotimaisesta ruuasta, jota tuotetaan kestävästi.
8 uutta nuorta viljelijää
Satakunnan ELY-keskus myönsi nuoren viljelijän aloitustukea kahdeksalle alle 41-vuotiaalle viljelijälle, jotka aloittavat tilanpidon. Kuluva vuosi on ollut selvästi aiempia hiljaisempi.
– Nuorten viljelijöiden määrä on huolestuttavan alhainen, ja tuotannon jatkuvuuden turvaamiseksi tarvitsemme lisää uusia nuoria viljelijöitä, Rosvall sanoo.
Satakunnan 2 500 maatilasta noin neljännes on yli 65-vuotiaiden viljelijöiden hallinnassa. Alle 40-vuotiaiden viljelijöiden osuus on vain 13 prosenttia.
Maatalouden rakennetuet eli maatalouden investointituki ja nuoren viljelijän aloitustuki ovat EU:n osarahoittamia tukia. Niiden avulla pyritään kehittämään ja tukemaan maatilojen uudistumista ja kilpailukykyä. Maatalouden rakennetukien haku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain.
Yhteystiedot, Satakunnan ELY-keskus
Katriina Rosvall, maatilarahoitusasiantuntija, 0295 022 076
Ismo Häyhä, maatilarahoitusasiantuntija, 0295 022 041
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.
Avainsanat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus
Työttömien määrä kasvoi Satakunnassa 12 prosentilla vuoden takaisesta26.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Työvoiman kysyntä on edelleen heikkoa, ja työttömyys on noussut vuotta aiemmasta lähes kaikissa pääammattiryhmissä.
Uusi videosarja esittelee kansainvälisiä rekrytointeja Satakunnassa25.11.2024 10:08:50 EET | Tiedote
Videosarjassa kansainväliset osaajat jakavat kokemuksiaan Satakunnassa asumisesta ja työskentelystä. Kansainvälisiä osaajia palkanneet työnantajat puolestaan kertovat onnistuneista rekrytoinneista ja lisäarvosta, jota ovat saaneet. Videoiden tavoitteena on luoda positiivinen mielikuva Satakunnasta ja houkutella lisää osaajia alueelle.
Satakunnan talouden ja työllisyyden näkymissä ei vielä merkkejä nopeasta käänteestä parempaan29.10.2024 10:11:00 EET | Tiedote
Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin vuoden tähtäimellä, jolloin myös työttömyys voisi kääntyä laskuun. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu syksyn Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.
Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ammatit työvoimapula-ammattien kärjessä Satakunnassa29.10.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Satakunnassa arvioidaan vuoden päästä olevan kohtalaista työvoiman ylitarjontaa, kun tarkastellaan kaikkia toimialoja kokonaisuutena. Ennustettu kohtaantotilanne kuitenkin vaihtelee suuresti toimialoittain. Pulaa työvoimasta on etenkin sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ammateissa.
Työttömien määrä kasvoi Satakunnassa lähes 11 prosentilla vuoden takaisesta22.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Työvoiman kysyntä on edelleen heikkoa ja työttömyys on noussut vuotta aiemmasta lähes kaikissa pääammattiryhmissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme