Poliitikot sekaantuvat jatkossa palkkaneuvotteluihin – vientimallilailla halutaan ajaa opettajat palkkakuoppaan
Eduskunta hyväksyi tänään OAJ:n jyrkästi vastustaman ja hallituksen ajaman vientimallilain. Hyväksymällä lain poliittiset päättäjät sekaantuvat palkkaneuvotteluihin. Politiikoilta kysytään jatkossa, mikä on esimerkiksi opettajille sopiva palkankorotus. Tähän kysymykseen vaadimme vastausta tulevissa vaaleissa, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa.
Eduskunta hyväksyi tänään vientimallilain. OAJ on vastustanut vientimallilakia jyrkästi heti hallitusohjelman julkaisusta lähtien.
– Olemme todella tyrmistyneitä ja pettyneitä siihen, että hallitus vei esityksen läpi, ja haluaa ajaa muun muassa opettajat pysyvään palkkakuoppaan. Hallitus ei huomioinut useita ratkaisuehdotuksia, joita prosessin eri vaiheissa esitimme, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
OAJ ehdotti neuvotteluja työmarkkinamallista alusta lähtien. Esitimme muun muassa puolueettoman talousdatan kehittämistä ja hyödyntämistä osana neuvottelu- ja sovittelutoimintaa. Vielä viime kädessä OAJ ehdotti, että lain perusteluihin olisi kirjattu valtakunnansovittelijalle ja sovittelulautakunnalle harkintavalta ottaa sovintoehdotuksissa huomioon esimerkiksi palkkatasa-arvoon ja osaavan työvoiman saatavuuteen liittyvät seikat.
– Vientimallilailla rajoitetaan sopimusvapautta, sillä työnantajien intressi neuvotella alakohtaisia palkankorotuksia häviää. Samalla vesitetään valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan toimivaltaa työriitojen ratkaisijana. Sovittelijasta tulee hyödytön monille aloille, joten jatkossa on pohdittava toisenlaisia ratkaisukeinoja työriitoihin, Murto toteaa.
Vientimallilain myötä päättäjät puuttuvat palkkaneuvotteluihin.
– Me tulemme jatkossa vaatimaan poliitikoilta kantaa sopivasta palkankorotuksesta opettajille ja muille opetus- ja tutkimusalan ammattilaisille. Emme halunneet kuntavaaleista ja eduskuntavaaleista palkkavaaleja, mutta vientimallilaki ajaa meidät siihen. Jo ensi keväänä palkoista käydään keskustelua kuntavaalien yhteydessä, ja samaa keskustelua käydään vuoden 2027 eduskuntavaaleissa, Murto ennakoi.
Lain hyväksyminen kesken kiivaiden palkkaneuvotteluiden on omiaan lisäämään epävakautta työmarkkinoilla. Asetelmat neuvottelukierroksella ovat jo valmiiksi haastavat.
OAJ neuvottelee itse sopimuksensa myös jatkossa. Emme voi kuitenkaan hyväksyä sitä, että opettajat ja muut opetus- ja tutkimusalan ammattilaiset halutaan jättää pysyvästi palkkakuoppaan. Tämä tavoite on aivan järjetön, kun opettajat mahdollistavat koulutuksen, ja ilman koulutusta ei Suomessa ole osaajia, Murto painottaa.
Hänen mukaansa opettajien ja alan esihenkilöiden työn vaativuus on kasvanut merkittävästi.
– Vientimallilaki vain lisää ongelmia, eikä suinkaan edesauta palkoista ja työehdoista neuvottelemista ja sopimista. Lain seuraukset tulevat näkyväksi tulevilla neuvottelukierroksilla, Murto sanoo.
Keväällä neuvotellaan suuri osa opetusalan sopimuksista, muun muassa opetusalan virka- ja työehtosopimus (OVTES).
Yhteyshenkilöt
Katarina MurtoPuheenjohtajaOAJ
Puh:+358 50 568 9188katarina.murto@oaj.fiOpetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
OAJ:s enkät: Lärarna fördömer förslaget om att flytta skolelevernas sommarlov18.3.2025 14:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt OAJ:s färska medlemsenkät motsätter sig majoriteten av lärarna att sommarlovet skulle flyttas fram. Det skulle innebära en enorm förändring för hela utbildningssektorn och försämra orken i arbetet och läranderesultaten.
OAJ:n kysely: Opettajat tyrmäävät ehdotuksen koululaisten lomien siirrosta18.3.2025 14:00:00 EET | Tiedote
OAJ:n tuoreesta jäsenkyselystä selviää, että valtaosa opettajista ei kannata kesälomien siirtoa. Siirto tarkoittaisi koko koulutussektorille valtavaa muutosta ja vaikuttaisi heikentävästi työssä jaksamiseen ja oppimistuloksiin.
Undervisning och stöd till unga har försämrats – nedskärningarna inom yrkesutbildningen drabbade också unga, avslöjar OAJ-enkät10.3.2025 07:45:00 EET | Pressmeddelande
Regeringens nedskärningar inom yrkesutbildningen påverkar direkt de unga som omfattas av läroplikten, visar en enkät riktad till OAJ:s förtroendemän vid yrkesläroanstalter. Nedskärningarna syns i form av mindre undervisning och stöd i nästan alla de läroanstalter som deltog i undersökningen. Uppsägningar har i stor utsträckning gällt lärare.
Ammatillisen koulutuksen leikkaukset osuivat myös nuoriin, paljastaa OAJ:n kysely10.3.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Hallituksen ammatilliseen koulutukseen kohdistamat leikkaukset heijastuvat suoraan oppivelvollisiin nuoriin, selvisi OAJ:n ammatillisten oppilaitosten luottamusmiehille tekemästä kyselystä. Leikkaukset näkyvät nuorten saaman opetuksen ja tuen vähenemisenä lähes kaikissa kyselyyn vastanneissa oppilaitoksissa. Leikkausten myötä tehdyt irtisanomiset ovat kohdistuneet valtaosin opettajiin.
Oppimisen tuen uudistus sakkaa kunnissa, kertoo tuore rehtorikysely – ”Tämä on sadan miljoonan euron kysymys”20.2.2025 05:00:00 EET | Tiedote
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistus esi- ja perusopetuksessa on hallituskauden merkittävin koulutuspoliittinen satsaus. Uudistuksen on määrä astua voimaan elokuussa. Silti vasta kolmannes rehtoreista tietää, että hänen koulunsa saa ensi lukuvuodeksi lisärahoitusta uudistuksen toteuttamiseen. Myös hallituksen lupaamat lisätunnit uhkaavat paikoin jäädä toteutumatta, kertoo OAJ:n tuore kysely.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme