Turvallista ja sopuisaa joulua taloyhtiöihin!
Pian on aika rauhoittua joulunviettoon. Jotta joulu sujuisi taloyhtiöissä turvallisesti ja sopuisasti, kokosimme jouluiset vinkit muistilistaksi.
- Älä jätä kynttilöitä palamaan valvomatta
Kynttilöitä ja ulkotulia täytyy pitää silmällä, jotta ne eivät aiheuta vaaratilanteita. Varmistathan, että asunnossa on toimiva palovaroitin!
- Kinkunrasva ei kuulu viemäriin
Kinkun paistorasva tukkii jäähtyessään viemärit, joten sitä ei saa kaataa viemäriin eikä vessanpönttöön. Hyytyneen rasvan voi hävittää biojätteenä ja nestemäisen rasvan suljetussa pakkauksessa sekajätteenä.
Hävitä oikein joululahjapaperit ja -pakkaukset
- Lahjapaperit kuuluvat useimmiten sekajätteeseen, koska ne eivät yleensä kelpaa keräyspaperiksi. Taloyhtiön jäteastiat täyttyvät joulun aikaan nopeasti, joten muistathan litistää pakkauslaatikot ennen kuin laitat ne kartonginkeräysastiaan.
Suo naapureille joulurauha
- Vaikka et itse viettäisi joulua, naapureille se on todennäköisesti tärkeä juhlapyhä. Vältä kovaäänisiä askareita, kuten remontointia. Myös isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus ovat ansainneet joulurauhansa, joten jätäthän hallinnolliset asiat odottamaan arkea. Kiireellisissä asioissa ota yhteyttä huoltoyhtiön päivystykseen tai hätänumeroon.
Älä ammu ilotulitteita taloyhtiön pihalla
- Uudenvuoden ilotulitteita ei yleensä mahdu ampumaan turvallisesti taloyhtiön pihalla, vaan niille on etsittävä avara paikka riittävän etäällä rakennuksista ja autoista. Käytetyt ilotulitepakkaukset kuuluvat sekajätteeseen.
Kun jouluvietto aikanaan päättyy, on hyvä muistaa muutama joulukuusen hävittämiseen liittyvä niksi.
- Jos sinulla on saha tai jämäkkä puukko, voit karsia kuusesta oksat jo sisällä ja viedä ne jätesäkissä ulos. Pelkästä kuusenrungosta ei synny ulos kantaessa suurta sotkua.
- Kuusen voi kääriä sisällä esimerkiksi räsymattoon ja kantaa sen suojissa ulos. Varaudu siihen, että puuha voi näyttää naapureiden silmissä epäilyttävältä!
- Kuusen hävittämistä varten on myynnissä myös erityisiä kuusipusseja, jonka voi virittää kuusen alle jo pystytyksen yhteydessä. Hävittämisen hetkellä pussi vedetään kuusen yli ja kuusi kannetaan ulos pussiin suljettuna.
Hävittipä kuusen millä tavalla tahansa, on tärkeää muistaa siivota siitä aiheutuneet sotkut myös taloyhtiön yhteisistä tiloista. Jos sinun jäljiltäsi jää rappukäytävään kasa kuusenneulasia, on huomaavaista lakaista tai imuroida ne itse pois.
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Rakennusten omistajilla vuosi aikaa huolehtia palovaroitinasiat kuntoon27.11.2024 08:01:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöillä ja muilla rakennusten omistajilla on runsas vuosi aikaa huolehtia palovaroittimia koskevat asiat kuntoon, sillä tämän vuoden alussa voimaan tulleen pelastuslain siirtymäaika päättyy vuoden 2025 lopussa. Sen jälkeen rakennuksen omistaja vastaa siitä, että kaikissa asunnoissa on toimivat palovaroittimet.
Taloyhtiö on vastuussa myös jalkakäytävän liukkaudentorjunnasta20.11.2024 13:59:40 EET | Tiedote
Sää on muuttunut eteläistä Suomea myöten talviseksi, ja Kiinteistöliiton lakineuvontaan tulee jokatalviseen tapaan kysymyksiä koskien taloyhtiöiden talvikunnossapitoon liittyviä vastuita.
Puolueeton hankesuunnittelu avainasemassa taloyhtiöiden lämmitysremonteissa6.11.2024 09:01:00 EET | Tiedote
Jopa kolmasosa taloyhtiöiden lämmitystavan muutoksista tehdään kokonaan ilman hankesuunnittelua, ja vain noin puolet taloyhtiöistä käyttää erillistä energia- tai talotekniikka-alan asiantuntijaa hankesuunnitelman tekemiseen. Tiedot selviävät VTT:n tekemästä tutkimuksesta, jonka tilaajina olivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Kiinteistöliitto Uusimaa sekä joukko kiinteistö- ja energia-alan toimijoita.
Taloyhtiöiden korjaaminen kasvun kynnyksellä5.11.2024 09:01:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöiden korjausrakentamisen laskusuhdanne näyttää tulleen käännepisteeseen, josta korjausrakentaminen voi ponnistaa uuteen nousuun. Kiinteistöliiton syksyn Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentamista kasvattaneiden ja supistaneiden osuus oli syys-lokakuussa yhtä suuri, noin 29 prosenttia. Barometrin tulosten mukaan korjaamisen kasvuvirettä on eniten pk-seudulla sekä Pohjois-Suomessa ja Länsi-Suomessa.
Taloyhtiön toiminnantarkastajan palkkio yleensä 100 – 200 euroa31.10.2024 09:03:00 EET | Tiedote
Suurin osa taloyhtiöistä maksaa toiminnantarkastajalleen 100 – 200 euron palkkion, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Toiminnantarkastajista hiukan yli puolet saa tehtävästä palkkion, ja loput toimivat talkooperiaatteella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme