Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan tuoreessa raportissa esitettyjen kokeellisten laskelmien mukaan datainvestointien arvo oli hieman alle kaksi prosenttia ja dataperusteisen työn tuottaman arvonlisäyksen osuus kymmenisen prosenttia Suomen bkt:stä. Suurin osa datatalouden arvosta syntyy tieto- ja viestintäalalla. Suomen datatalouden koon ja vaikuttavuuden tarkempi arviointi edellyttää panostuksia mittausmenetelmien ja tiedonkeruun kehittämiseen sekä kansanvälistä yhteistyötä. Tutkimuksen toteutti Etla.
Datan merkitys taloudelle ja yhteiskunnalle kasvaa jatkuvasti, ja sen hyödyntäminen tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia arvonluontiin ja tuottavuuden kasvattamiseen. Digitaalinen data mahdollistaa uudenlaisten liiketoimintamallien, tuotteiden ja palveluiden synnyn, ja dataperusteiset innovaatiot ovat jo muuttaneet toimintaa monilla toimialoilla.
Kuitenkin tiedämme edelleen varsin vähän siitä, miten nämä muutokset heijastuvat arvonluontiin koko kansantalouden tasolla.
Digitaalinen data eroaa perinteisistä tuotannontekijöistä. Se on periaatteessa kulumaton resurssi, jota voidaan hyödyntää samanaikaisesti useiden toimijoiden toimesta ilman, että sen laatu heikkenee. Kuitenkin datasta saatavat taloudelliset hyödyt usein laskevat ajan myötä. Datan yhdisteltävyys ja monikäyttöisyys luovat lukemattomia uusia mahdollisuuksia, mutta samalla sen arvon määrittäminen on haastavaa.
Tänään julkaistu tutkimusraportti ”Datatalouden mittaaminen ja vaikuttavuuden arviointi (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2024:44) tarkastelee datatalouden koon, taloudellisen merkityksen ja vaikuttavuuden mittaamisen mahdollisuuksia ja haasteita Suomessa. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa tehtyjen kokeellisten laskelmien mukaan datainvestointien arvo oli vuosina 2012–2021 vajaa kaksi prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta ja dataomaisuuden kokonaisarvo vaihteli 9–12 miljardin euron välillä. Suurin osa datatalouden arvosta syntyi tieto- ja viestintäalalla. Vuonna 2021 dataperusteisen työn tuottama arvonlisäys oli noin 10 prosenttia bruttokansantuotteesta.
Nyt julkaistusta tutkimuksesta vastannut Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski arvioi, että kustannusperusteinen menetelmä on tällä hetkellä paras tapa arvioida datatalouden arvoa Suomen kontekstissa.
- Kustannusperusteisen menetelmän etuna on sen yhteneväisyys kansantalouden tilinpidon periaatteiden kanssa, ja sitä on hyödynnettykin jo useassa maassa. Saamamme tulokset datainvestointien arvosta ovat samaa suuruusluokkaa kuin muissa maissa, joissa vertailukelpoista menetelmää on käytetty, Koski toteaa.
Raportti korostaa julkisten hankintojen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) roolia datatalouden edistämisessä. Esimerkiksi avoin ostolaskudata ja Hilma-järjestelmä voivat tarjota uutta tietoa datatalouteen liittyvistä julkisista toimista. Näiden toimien vaikuttavuuden arviointi edellyttäisi kuitenkin, että julkiset hankinnat ja TKI-rahoitus voitaisiin nykyistä paremmin tunnistaa aineistoista.
Yhtenäisten mittauskäytäntöjen ja tiedon keruun kehittäminen on tärkeää
Vuonna 2025 valmistuva SNA-uudistus sekä Eurostatin ja IMF:n yhteisen työryhmän valmistelema uudistusta tukeva käsikirja luovat pohjaa yhteisille kansainvälisille mittareille datan käsittelemiseksi varallisuuseränä.
- Datatalouden koon tarkempi mittaaminen edellyttää myös uusia tilinpäätöskäytäntöjä ja lisäpanostuksia tiedonkeruuseen, kuten datatyöhön käytetyn ajan seurantaan. Suomi voisi aktiivisesti edistää esimerkiksi EU-tason harmonisoitujen kyselyjen kehittämistä, jotta eri maista saataisiin vertailukelpoista tietoa. Kansainväliset vertailut tarjoaisivat tärkeää näkökulmaa Suomen datatalouden asemaan ja kehitykseen suhteessa muihin maihin, Etlan Heli Koski sanoo.
Raportissa nostetaankin esiin myös kansainvälisiä esimerkkejä, kuten Viron ja Alankomaiden menestys datatalouden kehittämisessä. Viron digitaalisten taitojen koulutusjärjestelmä ja Alankomaiden avoimen datan hyödyntäminen ovat olleet keskeisiä tekijöitä näiden maiden datatalouksien kasvussa.
Hankkeessa luotiin myös erityinen Databarometri-työkalu, joka auttaa vertaamaan eri maiden datatalouden kehitystä ja valmiuksia. Barometrissa tarkastellaan kolmea keskeistä osa-aluetta: julkisen sektorin luomia edellytyksiä datataloudelle, datan hyödyntämistä sekä datatalouden innovaatiovaikutuksia. Yhdysvallat sijoittui kokonaisindeksin osalta vertailussa kärkeen, Kiina toiselle sijalle ja Alankomaat kolmanneksi. Suomi sijoittui kokonaisindeksissä muiden eurooppalaisten maiden tasolle. Vertailussa ilmeni kuitenkin, että Suomi jäi jälkeen verrokkimaista datatalouden innovaatioiden osalta, mikä on ratkaisevan tärkeää tuottavuuden kasvun kannalta.
Suositukset Suomen datatalouden mittaamiseksi ja kehittämiseksi:
- kansainvälinen yhteistyö mittauskäytäntöjen ja tiedonkeruun kehittämisessä
- panostukset uuteen tiedonkeruuseen (kuten työntekijöiden ajankäyttö dataperusteiseen työhön)
- datataloutta koskevien julkisten hankintojen ja TKI-rahoituksen tunnistamisen parantaminen julkisista aineistoista niiden vaikuttavuuden arvioimiseksi
Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa (tietokayttoon.fi).
Koski, Heli – Anttila, Johannes – Björk, Anna – Djakonoff, Vera – Kässi, Otto – Niemi-Hugaerts, Hanna – Pajarinen, Mika – Parkkari, Jussi-Pekka: Datatalouden mittaaminen ja vaikuttavuuden arviointi (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2024:44)
Etla on julkaissut hankkeeseen liittyen myös kaksi tiivistä Etla Muistiota:
Kässi, Otto: Databarometer: An International Comparison of the Data Economy (ETLA Brief 149)
Koski, Heli – Anttila, Johannes – Björk, Anna – Djakonoff, Vera – Kässi, Otto – Niemi-Hugaerts, Hanna – Pajarinen, Mika – Parkkari, Jussi-Pekka: Datatalouden koon ja vaikuttavuuden arviointi Suomessa (Etla Muistio 150)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heli KoskiTutkimusjohtaja, ETLA
Puh:050-466 3214heli.koski@etla.fiKuvat
Linkit
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Etla ennustaa: Suomen väkiluku kääntyy todennäköisesti laskuun13.12.2024 00:01:00 EET | Tiedote
Väestökehitystä koskevan tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan Suomen väkiluku todennäköisimmin laskee lähivuosikymmeninä. Nyt julkaistu ennuste eroaa Tilastokeskuksen väestöennusteesta siinä, että nettomaahanmuuttoa arvioidaan varovaisemmin. Näin tehdään pitkän aikavälin trendin ja naapurimaiden nettomuuttoennusteen perusteella.
Etlan ja EVAn hallituksille uusi puheenjohtaja: Christoph Vitzthum Carl Haglundin seuraajaksi12.12.2024 09:55:24 EET | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi nousee Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum. Carl Haglund jättää puheenjohtajan tehtävän johdettuaan Etlan ja EVAn hallituksia seitsemän vuotta. Samalla Etlan ja EVAn hallituksiin nousee uusia nimiä suomalaisesta yrityselämästä.
Muistutuskutsu medialle: Innovaatiovetoisia polkuja talouskasvuun huomenna 11.12.2024 klo 9:3010.12.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Etlan "Innovaatiovetoisia polkuja talouskasvuun" -tutkimushanke tarjoaa uusia näkökulmia Suomen talouskasvun edistämiseen. Vuosina 2022–2024 toteutetussa Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa on tarkasteltu muun muassa maahanmuuton roolia innovaatiotoiminnassa, kestävään kehitykseen liittyviä kysymyksiä sekä innovaatiopolitiikan roolia Suomen taloudellisessa kehityksessä. Seminaarissa tutkijat esittelevät hankkeen keskeisiä tutkimustuloksia päätöksenteon tueksi.
Muistutuskutsu medialle: Innovaatiovetoisia polkuja talouskasvuun 11.12.2024 klo 9:304.12.2024 13:50:20 EET | Tiedote
Etlan "Innovaatiovetoisia polkuja talouskasvuun" -tutkimushanke tarjoaa uusia näkökulmia Suomen talouskasvun edistämiseen. Vuosina 2022–2024 toteutetussa Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa on tarkasteltu muun muassa maahanmuuton roolia innovaatiotoiminnassa, kestävään kehitykseen liittyviä kysymyksiä sekä innovaatiopolitiikan roolia Suomen taloudellisessa kehityksessä. Seminaarissa tutkijat esittelevät hankkeen keskeisiä tutkimustuloksia päätöksenteon tueksi.
Palveluiden ulkoistaminen ei paranna yritysten tuottavuutta, mutta vaikuttaa positiivisesti työllisyyteen4.12.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Suomessa palveluiden ulkoistaminen ei vaikuta yritysten tuottavuuteen, mutta se lisää työllisten määrää, paljastaa tuore Etla-tutkimus. Vaikka työllisten lukumäärä yrityksissä kasvaa, palvelujen ulkoistaminen vaikuttaa erityisesti työvoimarakenteeseen Suomessa. Se vähentää johtajien ja keskitason asiantuntijoiden osuutta palvelusektorin yrityksissä, mutta samalla lisää tuotantotyötekijöiden osuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme