Varautunut pärjää paremmin – Itä-Uudenmaan pelastuslaitos kehottaa tutustumaan varautumisen oppaaseen
Sisäministeriö julkaisi marraskuussa häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen oppaan, joka kokoaa yhteen paikkaan Suomi.fi-sivustolle laaja-alaisesti eri toimijoiden varautumis- ja toimintaohjeita yksityishenkilöille. Päivitetyt ohjeet kannustavat omatoimisuuteen kriiseissä ja häiriötilanteissa. Itä-Uudenmaan pelastuslaitos kehottaa tutustumaan varautumisen oppaaseen.
Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen palvelut toimivat häiriö- ja poikkeustilanteissa, mutta asukkaiden on tärkeää huolehtia omasta varautumisestaan.
– Osa onkin jo ehtinyt tutustua ministeriön julkaisemaan varautumisen oppaaseen. Suosittelen oppaaseen tutustumista ihan jokaiselle. Opas nostaa esiin oman varautumisen tärkeyden. Olennainen osa sitä on huolehtia riittävästä kotivarasta, jonka turvin kotona tulisi selvitä 72 tuntia, kertoo Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Juha Alander. Tärkeää on myös auttaa kotivaran kanssa heitä, joiden toimintakyky on laskenut kuten vanhuksia.
Kotivaran lisäksi on hyvä olla tietoinen alueen pelastusviranomaisen toiminnasta
Varautuminen on erityisesti yhteistyötä ja myös viranomaiset hoitavat säntillisesti oman osuutensa. Pelastusviranomaisen varautumiseen kuuluu esimerkiksi vaaranmerkkien antaminen ja väestönsuojiin kehottaminen.
Yleinen vaaranmerkki annetaan hälytyssireeneistä, joita on sijoitettu ensisijaisesti sinne, missä asuu tai liikkuu eniten ihmisiä. Ihmisten tulee suojautua ensisijaisesti sisätiloihin kuultuaan yleisen vaaranmerkin. Väestönsuojiin siirrytään vasta viranomaisten käskystä. Yleisen vaaranmerkin jälkeen tulee seurata uutisia ja viranomaistiedotteita luotettavista lähteistä. Itä-Uudellamaalla väestönsuojat keskittyvät isompiin taajamiin ja kriisitilanteessa väestöä suojattaisiin myös evakuoinneilla sekä tilapäissuojilla.
Itä-Uudenmaan pelastuslaitos testaa hälytyssireeniä vuorokuukausittain Keravan hätäkeskuksen kanssa. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen hälytyssireeniä testataan parillisina kuukausina, jolloin se soi kuun ensimmäisenä arkimaanantaina klo 12 yhtäjaksoisesti seitsemän sekuntia Porvoon Kuninkaanportin pelastusasemalta.
– Yleisen vaaranmerkin testaus on tärkeää, jotta ihmiset tunnistavat ja tietävät sen merkityksen tositilanteessa. Testaamalla pelastuslaitos saa myös tietoa hälyttimien toiminnasta ja mahdollisia vikoja päästään korjaamaan nopeasti. Oikeassa tilanteessa vaaranmerkki on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus, Alander jatkaa.
Väestöhälyttimet on tarkoitettu ensisijaisesti ulkona liikkuvien ihmisten varoittamiseen. Huomion arvoista on myös se, että väestöhälyttimien kuulumiseen vaikuttaa muun muassa sekä sää että maaston muodot. Alander korostaa, että oikeassa vaaratilanteessa pelastusviranomainen kuitenkin tiedottaa ja antaa ohjeita monikanavaisesti vaaranmerkkien syistä. Alander suosittelee 112-sovelluksen lataamista puhelimeen, sillä sovelluksen kautta tultaisiin antamaan tarkempia toimintaohjeita. Kriisinkestävyys on kokonaisuus, joka koostuu sekä tarvikkeista että henkisestä varautumisesta poikkeuksellisiin tilanteisiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Itä-Uudenmaan pelastuslaitos / Räddningsverket i Östra NylandTilannekeskus
Puh:0201111400Juha AlanderValmiuspäällikkö
Puh:0404843182juha.alander@itauusimaa.fiKuvat
Linkit
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa ja järjestää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut alueellaan, johon kuuluu seitsemän kuntaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde
Den som är förberedd klarar sig bättre – Räddningsverket i Östra Nyland uppmanar invånarna att bekanta sig med beredskapsguiden16.12.2024 14:54:13 EET | Pressmeddelande
Inrikesministeriet gav i november ut en beredskapsguide för störnings- och krissituationer, som är en övergripande sammanställning av olika aktörers beredskaps- och verksamhetsanvisningar för privatpersoner. Den finns på webbplatsen Suomi.fi. De uppdaterade anvisningarna sporrar till självständig aktivitet i kriser och störningssituationer. Räddningsverket i Östra Nyland uppmanar invånarna att bekanta sig med beredskapsguiden.
Borgå sjukhus palliativa centrum övergår till Östra Nylands välfärdsområde 1.1.202512.12.2024 13:21:23 EET | Pressmeddelande
Borgå sjukhus palliativa centrum övergår 1.1.2025 från HUS till Östra Nylands välfärdsområde. Samtidigt övergår ansvaret för patientvården vid det palliativa centret till Östra Nylands välfärdsområde.
Porvoon sairaalan palliatiivinen keskus siirtyy Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen toiminnaksi 1.1.202512.12.2024 13:10:35 EET | Tiedote
Porvoon sairaalan palliatiivinen keskus siirtyy 1.1.2025 HUSilta Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen toiminnaksi. Samalla palliatiivisen keskuksen potilaiden hoidon vastuutahoksi vaihtuu Itä-Uudenmaan hyvinvointialue.
Avdelning 1 vid Östra Nylands välfärdsområdes hälsocentralsjukhus i Borgå läggs ned12.12.2024 10:08:27 EET | Pressmeddelande
Avdelning 1 vid Östra Nylands välfärdsområdes hälsocentralsjukhus på social- och hälsostationen i Borgå läggs ned. Avdelningens verksamhet upphör senast 1.7.2025. Välfärdsområdesfullmäktige för Östra Nylands välfärdsområde fattade beslut om ärendet vid sitt möte 10.12.2024 som en del av välfärdsområdets servicenätsplan.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen terveyskeskussairaalan osasto 1 Porvoossa lakkautetaan12.12.2024 10:04:40 EET | Tiedote
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen terveyskeskussairaalan osasto 1 Porvoon sosiaali- ja terveysasemalla lakkautetaan. Osaston toiminta lakkaa viimeistään 1.7.2025. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti asiasta kokouksessaan 10.12.2024 osana hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme