Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Oppimassa kohti oikeudenmukaisempaa tekoälyä: CHARLIE-hankkeen kurssit ja peli pilotointivaiheessa

Jaa

Vaasan ammattikorkeakoulun Muotoilukeskus MUOVA on mukana EU:n Erasmus+-ohjelman rahoittamassa CHARLIE-hankkeessa, joka keskittyy tekoälyn algoritmisen vinouman tunnistamiseen ja lieventämiseen. CHARLIE-hankkeessa MUOVA ja hankekumppanit ovat kehittäneet eettisen tekoälyn innovatiivisia oppimisratkaisuja eri kohderyhmille: korkeakouluopiskelijoille, aikuisopiskelijoille ja nuorille.

Opettaja selittämässä sisältöä suurelle kirjoitustaululle.
CHARLIE-hankkeessa kehitetettyjä maksuttomia oppimisratkaisuja pilotoidaan alkuvuodesta 2025. Kasper Dalkarl/ VAMK

Tekoäly ja algoritmit vaikuttavat arkeemme monin tavoin, aina työpaikkailmoitusten kohdentamisesta lainanhakupäätöksiin. Nämä teknologiat eivät kuitenkaan ole täydellisiä – niihin voi kätkeytyä algoritmista vinoumaa, joka voi ylläpitää eriarvoisuutta ja syrjiä tiettyjä ihmisryhmiä. Esimerkiksi lainanhakualgoritmi saattaa hylätä hakemuksia perustuen asuinalueeseen ilman henkilökohtaista arviointia, tai työpaikkailmoitukset voivat kohdistua epätasaisesti sukupuolen perusteella.

CHARLIE-hankkeessa kehitetyt maksuttomat oppimisratkaisut vastaavat tähän eettiseen haasteeseen.

”Kurssit korkeakouluihin ja aikuisopetukseen sekä nuorille suunnattu virtuaalipeli auttavat oppijoita tunnistamaan vinoumia ja kehittävät heidän taitojaan luoda oikeudenmukaisia tekoälyratkaisuja”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Elise Raittila.

Korkeakouluille suunnattu kurssi algoritmisesta vinoumasta

Korkeakouluille kehitetty Tekoälyn etiikka ja algoritmien vinouma -kurssi keskittyy syventämään opiskelijoiden ymmärrystä tekoälyn eettisistä kysymyksistä ja tarjoaa konkreettisia työkaluja algoritmisen vinouman tunnistamiseen ja lieventämiseen. Kurssin sisältö yhdistää teorian ja käytännön, auttaen opiskelijoita arvioimaan kriittisesti tekoälyjärjestelmien vaikutuksia.

"Kurssi tukee opiskelijoiden valmiuksia kehittää oikeudenmukaisempia tekoälyratkaisuja", Raittila toteaa.

Maksuton kurssi pilotoidaan sekä AMK- että YAMK-tasoisille oppijoille tammikuussa 2025. Ilmoittautuminen on auki AMK-tasoisille täällä ja YAMK-tasoisille täällä.

Kurssi tekoälyn etiikasta aikuiskoulutukseen

Aikuisopiskelijoille suunnattu eettisen tekoälyn kurssi tarjoaa ajankohtaista tietoa ja taitoja tunnistaa tekoälyn algoritmien vinoumia ja ymmärtää niiden eettisiä vaikutuksia.

”Kurssi sopii erityisesti ammatillisessa koulutuksessa oleville tai työelämässä oleville ammattilaisille, jotka haluavat kehittää taitojaan tekoälyn eettisten kysymysten parissa”, selventää Raittila.

Tämä kurssi pilotoidaan alkuvuonna 2025, ja mukaan etsitään parhaillaan sopivia ryhmiä.

Peli eettisestä tekoälystä nuorille

Nuorille suunnattu virtuaalinen peli esittelee tekoälyn eettisiä kysymyksiä innostavalla, vuorovaikutteisella ja hauskalla tavalla. Peli on suunniteltu erityisesti yläkoululaisille ja lukiolaisille, ja sen tavoitteena on kehittää oppijoiden tietoisuutta ja kriittistä ajattelua algoritmien vaikutuksista arkeen.

Peliä pilotoidaan alkuvuodesta 2025. Pelin kokeilemisesta kiinnostuneet opettajat voivat olla yhteydessä hankkeen projektipäällikkö Elise Raittilaan.

Hankeinfo

CHARLIE on EU:n Erasmus+-ohjelman osarahoittama hanke, joka kestää 2,5 vuotta. Hankkeen tavoitteena on vastata tekoälyn massadatan vinouman haasteeseen edistämällä eettisiä ja osallistavia lähestymistapoja korkeakouluissa, aikuiskoulutuksessa ja nuorten opetuksessa. CHARLIEn hankekumppanit tulevat Suomesta, Tanskasta, Espanjasta, Portugalista ja Romaniasta.

Hankkeen kesto: 30.12.2022-29.6.2025

Rahoitusohjelma: EU, Erasmus+

Projektinumero: 2022-1-ES01-KA220-HED-C461966C

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Opettaja selittämässä sisältöä suurelle kirjoitustaululle.
CHARLIE-hankkeessa kehitetettyjä maksuttomia oppimisratkaisuja pilotoidaan alkuvuodesta 2025.
Kasper Dalkarl/ VAMK
Lataa
Logo, jossa lukee "Charlie" ja siihen on yhdistetty persoonaprofiilin siluetti. Värinä sinisen ja violetin sävyjä.
Lataa
Lataa

MUOVA

Muotoilukeskus MUOVA on Vaasan ammattikorkeakoulun muotoilun yksikkö Vaasassa.

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 4 000 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye