Tara Junker loihti perinteisten joululaatikoiden raaka-aineista raikkaan juuressalaatin
Ruokavaikuttaja ja ravitsemusasiantuntija Tara Junker suunnitteli lämpimän juuressalaatin, joka on sekä raikas että täyttävä. Kotimainen pakasteherne on suomalaisten jouluinen suosikki ja joulupöydän tuorein herkku.
Tara Junkerin talvinen salaatti, jonka pohjana toimii Apetit Kotimainen Peruna & uunijuures, sopii illalliseksi sellaisenaan tai vaikka tuomaan raikkautta joulupöytään. Idea salaattiin syntyi nimenomaan jouluteemasta.
”Meillä ei syödä kovin perinteisiä jouluruokia, vaan kaipasin joulupöytään jotain kivaa salaattia. Juuressalaatti on mahdollisuus lisätä pientä raikkautta perinteiseen jouluateriaan. Salaatin pohjana toimivat myös perinteisten laatikkoruokien pääraaka-aineet: peruna, porkkana ja lanttu”, Junker sanoo.
Uunissa paahdettuna juuresten maku syvenee ja ne saavat rapean pinnan. Salaatti on myös helppo valmistaa, sillä juurekset ovat pussissa uunivalmiita. Kuorimisen ja pilkkomisen voi siis unohtaa. Värikkäiden ainesten ansiosta ruokalaji on näyttävä.
”Juuresten lisäksi salaattiin tulee lehtikaalia, punasipulia, fetajuustoa ja appelsiinia. Salaatin voi syödä lämpimänä tai kylmänä. Oli kiva huomata, miten hyvin juurekset toimivat salaatissa”, Junker kertoo.
Hän toteaakin, että on lukemattomia vaihtoehtoja käyttää pakastevihanneksia salaateissa: voi hyödyntää uunijuureksia tai esimerkiksi kuumennettuja herneitä. Jyviä sisältäviin salaatteihin, esimerkiksi kuskussalaatteihin, sopii puolestaan tomaattinen Pomodoro Rosso -sekoitus.
”Suomalaiset kaipaisivat apua siihen, kuinka pakasteita voisi käyttää salaateissa. Salaatti pitää osata nähdä uudella tavalla ja hyödyntää pakastevihannesten monipuolisuutta. Niiden avulla on helppo lisätä kasviksia ruokavalioon. Jos esimerkiksi syö juuressalaatin päivällisenä, saa siitä jo mittavan määrän kasviksia”, Junker pohtii.
Joulupöydän tuorein - pakasteherne on joulun suosikki
Pakastevihanneksia syödään juhlapöydässä myös sellaisenaan: suomalaisen joulupöydän klassikko on makeat ja kepeät kotimaiset herneet.
”Herneiden suosio suomalaisessa joulupöydässä näkyy myös vuosittain myynnissä, sillä pakasteherneen menekki moninkertaistuu joulun alla,” kertoo Apetitin markkinointipäällikkö Nina Dahlberg.
Apetitin pakasteherneet on puitu, kun ne ovat parhaimmillaan ja pakastettu tuoreina noin kahden tunnin sisällä puinnista. Paras tapa säilyttää pakasteherneen napakkuus myös kotikeittiössä, on kiehauttaa ne nopeasti pienessä määrässä vettä. Liian pitkä kuumennusaika muuttaa herneen rakennetta löysäksi.
Jos joulun herneisiin kaipaa uusia vivahteita, voi herneet maustaa appelsiinilla ja valkosipulilla. Ne tuovat uutta twistiä herneiden makuun. Sitruksiset herneet maistuvat lisukkeena esimerkiksi joulupöydässä.
Tara Junker on ravitsemustieteilijä sekä ruokavaikuttaja ja -kirjailija. Hän kirjoittaa kolumneja ja laatii reseptejä eri aikakauslehtiin sekä opettaa ruoanlaittoa Arbiksessa Helsingissä.
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiLinkit
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetitin uudistunut öljypakkaus sisältää 41 % vähemmän muovia10.12.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Apetitin Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyjen pakkaukset uudistuivat. Uusien pakkauksien ansiosta pulloissa käytetään muovia vuositasolla 41 % eli yli 12 000 kiloa aiempaa vähemmän. Uusi pakkaus parantaa myös öljypullon käytettävyyttä.
Apetitin kyselytutkimus: Makaronilaatikko yhdistää suomalaisia arjessa – Monet arkiruoat kaukana ravitsemussuosituksista28.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Apetit tutki mittavassa kyselyssä suomalaisten perinne- ja arkiruokasuosikkeja. Apetitin teettämän kyselytutkimuksen* mukaan arjen ykköset ovat samoja ympäri Suomen: makaronilaatikko ja lasagne ovat suomalaisten arkisia suosikkiruokia. Kyselyyn vastasi 2600 suomalaista. Uudet ravitsemussuositukset ja suomalaisten arkiruokasuosikit eivät kohtaa toisiaan.
Ravitsemussuositukset korostavat kasvipohjaista ruokavaliota - kasviproteiini BlackGrainia käytetään parantamaan elintarvikkeiden ominaisuuksia22.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Kasvipohjaisen ruokavalion merkittävyys korostuu ravitsemussuosituksissa. Kasvisten lisäämistä ruokavaliossa suositellaan sekä terveys- että ympäristösyistä. Kotimaisten kasviproteiinien määrää voisi lisätä huomattavasti. BlackGrain From Yellow Fields® -kasviproteiini vastaa suositeltuun tarpeeseen. BlackGrain on rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen elintarvike.
The nutritional recommendations emphasize a plant-based diet – plant protein BlackGrain is used to improve the characteristics of food products22.11.2024 10:30:00 EET | Press release
The significance of plant-based diet is emphasized in nutritional recommendations. Adding vegetables to the diet is recommended for both health and environmental reasons. The amount of Finnish plant proteins could be increased considerably. The BlackGrain From Yellow Fields® plant protein answers to the recommended need. BlackGrain is an innovative food ingredient processed from turnip rape and rapeseed.
Kotimaisuus on suomalaisille tärkeä valintakriteeri kasviöljyn valinnassa – yli 40 prosenttia valitsee rypsi- tai rapsiöljyn terveellisyyden vuoksi13.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Apetit selvitti kuluttajakyselyllä* suomalaisten käyttötottumuksia ja valintakriteerejä kasviöljyihin liittyen. Kotimaisuus, monikäyttöisyys ja terveellisyys ovat suomalaisten tärkeimmät syyt valita rypsi- tai rapsiöljy. Yli puolet suomalaisista käyttää rypsi- tai rapsiöljyä vähintään joitain kertoja viikossa. Rypsi- tai rapsiöljyä käytetään enemmän kuin oliiviöljyä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme