HUS

HUSissa on tehty Suomen ensimmäinen kädensiirto

Jaa

HUSin Meilahden siltasairaalassa tehtiin marraskuussa Suomen ensimmäinen kädensiirto. Toimenpide sujui suunnitelmien mukaisesti ja potilas on kotiutumassa sairaalasta.

Piirroskuvassa näytetään, miten kädensiirto tehdään anatomisesti. Kuvassa näkyvät käden rakenteet eli iholäppä, luut kiinnitettynä metallilevyillä, valtimot, laskimot, hermot ja jänteet.
Kiinnitysleikkauksessa ensimmäisenä kiinnitetään luut ja verisuonet. Tämän jälkeen kiinnitetään jänteet, hermot sekä muut rakenteet. Vesa Sammalisto HUS

Suomen ensimmäinen kädensiirtoleikkaus kesti noin 17 tuntia. ”Siirsimme yhden käden potilaalle, jolta oli amputoitu vuosia sitten sekä kädet että jalat”, kertoo käsikirurgian ylilääkäri, professori Jorma Ryhänen.

Kädensiirto on erittäin vaativa toimenpide

Kädensiirto koostuu kolmesta erillisestä leikkauksesta: käden irrotuksesta elinluovuttajalta, vastaanottajan valmistelevasta leikkauksesta ja siirteen kiinnityksestä. Kiinnitysleikkauksessa ensimmäisenä kiinnitetään luut ja verisuonet. Tämän jälkeen kiinnitetään jänteet, hermot sekä muut rakenteet. Kiinnitettäviä rakenteita on useita kymmeniä.

Maailmalla käden ja yläraajojen siirtoja on tehty ranteen, kyynärvarren ja olkavarren tasolle. Leikkaus suunnitellaan jokaiselle potilaalle yksilöllisesti. ”Mitä pidempi on siirron saavan potilaan raajan tynkä, sitä pienempi osa yläraajaa täytyy siirtää ja sitä parempi on odotettavissa oleva toiminnallinen tulos. Ensimmäisen potilaamme siirto tehtiin kyynärvarren tasolle”, kertoo Ryhänen.

Potilaan huolellinen valmistelu ja pitkä kuntoutus

Ennen siirtoleikkausta potilaalle tehtiin hyvin laajat tutkimukset, joilla selvitettiin potilaan soveltuvuutta toimenpiteeseen. Leikkauksen jälkeen potilas oli tehohoidossa noin viikon ja osastohoidossa useita viikkoja. Tämän jälkeen potilaalla on edessään yli vuoden kestävä kuntoutus ja useita seurantakäyntejä sairaalassa, joissa seurataan muun muassa siirteen toiminnan ja tunnon palautumista sekä potilaan hyvinvointia.

Siirteen onnistumiseen tarvitaan hermojen ja lihasten toiminnan palautuminen. ”Rannetason siirrossa sormien koukistus-ojennusliike saavutetaan yleensä hyvinkin luotettavasti. Odotettavissa on myös tuntoa sormenpäihin. Puristusvoima, hienomotoriikka ja tunto jäävät kuitenkin heikommaksi kuin normaalissa yläraajassa. Vielä on liian aikaista arvioida näitä oman potilaamme kohdalla, mutta tässä vaiheessa kaikki näyttää hyvältä”, kertoo Ryhänen.

Vammat ja infektiot syinä käsien menettämiseen

Yläraajojen proteesit ovat viimeisinä vuosikymmeninä kehittyneet valtavasti, mutta proteesien haasteita ovat tunnon puuttuminen sekä proteesien kömpelyys ja toimintavarmuus. Käden tai yläraajan siirto tehdään yleensä potilaalle, jolla ei ole kumpaakaan toimivaa kättä. ”Syynä käsien menettämiseen voi olla esimerkiksi syvät infektiot ja erilaiset vammat, kuten esimerkiksi palovammat tai sotavammat”, sanoo Ryhänen.

Kehonosasiirteen luovuttajan täytyy olla monella tapaa yhteensopiva siirteen saavan potilaan kanssa. Kudosten yhteensopivuuden lisäksi huomioidaan myös esimerkiksi luovuttajan sukupuoli, ihon väri ja ikä.

Maailmalla kädensiirtojen tulokset ovat olleet hyviä

Ensimmäinen kädensiirto tehtiin Ranskassa vuonna 1998. Länsimaissa on tehty vajaa 200 kehonosasiirrettä, ja niistä noin 120 on ollut kädensiirtoja. Kädensiirto ei ole henkeä pelastava toimenpide, vaan sillä tavoitellaan potilaan elämänlaadun merkittävää parantamista.

”Paras toiminnallinen tulos on saavutettu rannetason siirroissa, joissa potilaan omat toimivat kyynärvarren lihakset pystyvät pian siirron jälkeen liikuttamaan sormia siirrettyjen sormijänteiden välityksellä”, kertoo Ryhänen.

Pitkä valmistautuminen

Suomen ensimmäistä kädensiirtoa edelsi pitkä valmisteluvaihe. Ryhäsen johdolla HUSin käsi-, plastiikka- ja elinsiirtokirurgit sekä elinsiirtolääkärit, patologit, anestesialääkärit, hoitajat eri yksiköissä sekä erityistyöntekijät ovat valmistautuneet toimenpiteeseen useiden vuosien ajan.

HUSin lääkärit harjoittelivat leikkausta vainajilla ja tutustuivat kädensiirtotoimintaan muissa maissa. Yhden raajan siirtoon tarvittiin kaksi kirurgista tiimiä.

Edessä kädensiirtotoiminnan vakiinnuttaminen

”Kädensiirtotoiminta edellyttää hyvin monipuolisia resursseja ja useiden lääketieteen erikoisalojen syväosaamista. Kädensiirtotoiminta edellyttää sairaalalta vakiintunutta elinsiirtotoimintaa ja käsikirurgista huippuyksikköä. Nyt kun ensimmäinen kädensiirto on tehty onnistuneesti, edessä on toiminnan vakiinnuttaminen osaksi HUSin palveluita”, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Yhteyshenkilöt

Median edustajilla on mahdollisuus haastatella ylilääkäri Jorma Ryhästä 18.12.2024 klo 12 alkaen Meilahden siltasairaalassa. Ilmoittautumiset ja tarkemman ajan sopiminen: viestintäpäällikkö Niina Kauppinen (niina.kauppinen@hus.fi tai 050 427 2040).

Kuvat

Jorma Ryhäsen kuva
Käsikirurgian ylilääkäri, professori Jorma Ryhäsen johdolla HUSin ammattilaiset ovat valmistautuneet kädensiirtoon vuosien ajan.
Ville Männikkö HUS
Lataa
Piirroskuvassa näytetään, miten kädensiirto tehdään anatomisesti. Kuvassa näkyvät käden rakenteet eli iholäppä, luut kiinnitettynä metallilevyillä, valtimot, laskimot, hermot ja jänteet.
Kiinnitysleikkauksessa ensimmäisenä kiinnitetään luut ja verisuonet. Tämän jälkeen kiinnitetään jänteet, hermot sekä muut rakenteet.
Vesa Sammalisto HUS
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUS patientköer till sömnapnébehandling har avvecklats17.12.2024 12:24:35 EET | Pressmeddelande

Patientköerna till sömnapnébehandling har avvecklats nästan helt på hela HUS område. Då köerna som värst varit ett halvt år, får man nu vård inom några veckor. Vid HUS har man också fäst uppmärksamhet vid oanvända CPAP-apparater, som antingen borde tas i bruk på nytt eller returneras till HUS. Nationellt uppskattas det finnas oanvända CPAP-apparater till ett värde av miljoner euro.

HUSissa on saatu uniapneapotilasjonot purettua17.12.2024 12:24:35 EET | Tiedote

Uniapneapotilaiden jonot on saatu purettua lähes täysin koko HUSin alueella. Kun jonot ovat olleet pahimmillaan olleet jopa puoli vuotta, pääsee hoitoon nyt muutamassa viikossa. HUSissa on myös kiinnitetty huomiota käyttämättömiin CPAP-laitteisiin, jotka pitäisi ottaa uudelleen käyttöön tai palauttaa HUSille. Valtakunnallisesti käyttämättömiä CPAP-laitteita arvioidaan olevan miljoonien eurojen edestä.

HUS has eliminated waiting list for sleep apnea treatment17.12.2024 12:24:35 EET | Press release

Waiting lists for sleep apnea treatment have been almost completely eliminated across the HUS region. Previously wait times were up to six months at their worst, but it now takes just a few weeks to get treatment. Attention has also been paid to unused CPAP machines, which patients should start using again or return to HUS. It is estimated that people have millions of euros’ worth of unused CPAP machines in their homes nationwide.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye