SDP:n Viitanen ja Kymäläinen: Hallitus viittaa kintaalla ikäihmisten ja opiskelijoiden asumistarpeille ja seuraa sivusta rakennusalan ahdinkoa

Jaa

Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston sd-ryhmän jäsenet, kansanedustajat Pia Viitanen ja Suna Kymäläinen katsovat hallituksen ensi vuoden talousarviossa valinneen olla piittaamatta erityisryhmien asumistarpeista ja rakennusalan kriisistä. 

– Hallitus kääntää Suomen asuntopolitiikkaa väärään suuntaan tilanteessa, jossa rakennusalalla ei riitä töitä eikä kohtuuhintaista asumista tarvitseville koteja, demariedustajat kiteyttävät.

Pia Viitasen kuva: Nora Vilva/Demokraatti, Suna Kymäläisen kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Erityisryhmien investointiavustusta leikataan vuoteen 2023 verrattuna lähes 90 prosenttia 15 miljoonaan euroon ja sen tuella valmistuvien asuntojen määrän arvioidaan talousarviossa laskevan ensi vuonna 400 asuntoon toissavuoden toteutuneesta 2 800 asunnosta.

Käytännössä tukea tulee riittämään enää vammaisten asuntojen tukemiseen, eikä edes siinä tarpeeseen nähden riittävästi.

Asunto- ja ympäristöjaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen pitää leikkausta järkyttävänä.

– Hallitus käytännössä lakkauttaa kokonaan valtion investointituen ikäihmisten ja opiskelijoiden asunnoille. Se on käsittämätöntä tilanteessa, jossa tiedämme lisääntyvän investointitarpeen väestön ikääntymisen ja laitoshoidon lopettamisvelvoitteen takia. Aran käsittelyjonoissa on valtavasti ikäihmisten asumisen hankkeita, jotka nyt jäävät toteutumatta, vaikka tarve vain kasvaa tulevaisuudessa.

Myös opiskelija-asunnoille on iso tarve nyt ja jatkossa.

– Korkeakoulupaikkojen määrää pitäisi lisätä, mutta opiskelija-asunnoista jo nyt puutetta. Hallitus tekee pahaa jälkeä, kun se samaan aikaan leikkaa opiskelijoiden asumisen tuista ja lopettaa opiskelija-asuntojen rakentamisen tukemisen.

SDP ehdottaa vaihtoehtobudjetissaan erityisryhmien investointiavustuksen nostamista 100 miljoonaan euroon, mikä turvaisi ikäihmisten ja opiskelijoiden kotien rakentamisen myös jatkossa.

Tukea tarvitsevien asumistilannetta vaikeuttavat myös oikeistohallituksen tekemät sosiaaliturvaleikkaukset. Tämä on osaltaan nostanut asumisneuvonnan tarvetta eri puolilla Suomea, mutta hallitus leikkasi asumisneuvonnan rahoituksen jo täksi vuodeksi puoleen eikä panosta siihen ensi vuonna sen enempää.

– Orpon–Purran hallituksen vahtivuorolla häätöjen määrä on ollut kasvussa kautta maan. Tampereella häätöjen määrä kasvoi peräti 44 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Hallitus aikoo poistaa pitkäaikaisasunnottomuuden, mutta tapansa mukaisesti se kohdistaa rajalliset toimensa äärimmäisiin tapauksiin ennaltaehkäisyn sijaan. Valtiovarainvaliokuntakin totesi mietinnössään, että kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen saatavuus kasvukeskuksissa on keskeisessä asemassa asunnottomuuden ratkaisemisessa. Tätä ei voida taata muulla kuin julkisesti tuetulla asuntotuotannolla, kansanedustaja Suna Kymäläinen sanoo.

Opiskelijoiden siirtäminen asumislisälle ja eläkkeensaajan asumistuen leikkaaminen tuovat uusia ryhmiä kilpailemaan kasvukeskuksissa samoista kohtuuhintaisista asunnoista pienituloisten palkansaajien kanssa.

Kohtuuhintaisten asuntojen saatavuus heikentää osaltaan työvoiman liikkuvuutta ja talouden kasvua.

Hallitus on tehnyt ison virheen myös jättämällä vaikeuksissa olevan rakennusalan ilman tarvittavia tukitoimia.

– SDP esitti jo vuosi takaperin joukon toimia, joilla tilannetta olisi voitu parantaa. Nyt on tehty eniten konkursseja koko 2000-luvulla ja rakennusala johtaa synkkää tilastoa. Hallitus on antanut hitaasti elpyvän rakennusalan romahtaa ja tehnyt tuhansista rakentajista työttömiä, Viitanen huomauttaa.

– Hallitusta tämä ei näytä huolettavan, vaan Ara lakkautetaan itsenäisenä virastona ja Valtion asuntorahasto sulautetaan budjettiin, jolloin sitä ei voida jatkossa käyttää kohtuuhintaisen asumisen eikä rakennusalan tukemiseen seuraavan taantuman tullen. Valtion asuntorahastoa pitäisi käyttää tarkoituksensa mukaisesti ja rahoittaa siitä nyt rakennusalaa elvyttävä, määräaikainen 140 miljoonan euron korjausrakentamis- ja energiatehokkuuspaketti, Kymäläinen ehdottaa.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan Mika Kari: eduskuntakuulemiset Ottawan sopimuksesta irtautumisesta aloitettava1.4.2025 15:12:48 EEST | Tiedote

Puolustushallinto ja ulkoministeriö ovat selvittäneet jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista. Arvio on, että sopimuksesta tulisi irtautua, jotta Suomi voi varata itselleen mahdollisuuden rakentaa jalkaväkimiinoihin perustuvaa suorituskykyä puolustuksensa vahvistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnassa vuodesta 2011 asti toiminut Mika Kari pitää selvityksen arviota irtautumisesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa perusteltuna ja katsoo olevan tärkeää, että eduskunta aloittaa kuulemiset asiassa ja että eduskunnassa huolellisesti kuullaan Puolustusvoimia ja muita asiantuntijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye