Suomen Setlementtiliitto ry

Rauhanlähettiläsakatemian hallinto Setlementtiliitolle

Jaa

Sadankomitea on järjestänyt rauhanlähettiläskoulutuksia vuodesta 2016 alkaen. Vuoden 2024 vuoden vaihteessa toimintaa lähdettiin vakiinnuttamaan perustamalla Rauhanlähettiläsakatemia, johon lähti mukaan lukuisia uusia kumppaneita. Nyt suomalainen rauhankoulutus ottaa uuden askeleen, kun Rauhanlähettiläsakatemia siirtyy leveämpien hartioiden kannateltavaksi.

Rauhanjärjestö Sadankomitean hallitus on päättänyt luopua Rauhanlähettiläsakatemian hallinnoinnista. Taustalla on yhdistyksen taloudellisten resurssien nopea ja merkittävä heikkeneminen, mikä johtuu Valtioneuvoston tekemästä päätöksestä lakkauttaa Oikeusministeriön jakama valtakunnallisen rauhantyön valtionavustus. Sadankomitea haluaa päätöksellä turvata ja laajentaa suomalaisen rauhankoulutuksen mahdollisuuksia myös tulevaisuudessa.

- Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeisenä painopisteenä on ollut YK:n Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman toteuttaminen. Olemme olleet kahdeksan vuoden ajan merkittävä nuorten rauhankouluttaja. Vaikka nykyhallitus ei halua turvata tämän työn jatkumista, me koemme velvollisuudeksemme varmistaa nuorten rauhankoulutuksen jatkamisen varsinkin näin sotien ja epävarmuuden keskellä. Sadankomitean pääsihteeri Jarmo Pykälä kertoo.

Rauhanlähettiläsakatemia on toiminut vuoden 2024 alusta lähtien. Sitä ennen koulutusta järjestettiin vuodesta 2016 lähtien nimellä rauhanlähettiläskoulutus. Koulutuksiin on osallistunut yli 300 nuorta ja nuorta aikuista eri puolilta Suomea. Osallistujista suurin osa on ollut naisia ja korkeakoulutettuja, mutta mukana on ollut myös toisen asteen opiskelijoita tai tutkinnon suorittaneita. Vaikuttavuusarvioinnin mukaan osallistuneista noin puolet liittyivät järjestöön, ja 20 % sai rauhanrakentamisesta itselleen ammatin. 

Rauhanlähettiläsakatemian hallinnointi ja omistajuus siirtyy Suomen Setlementtiliitolle 1.1.2025. Hallinnon siirtämisestä huolimatta Sadankomitea pysyy edelleen Rauhanlähettiläsakatemiassa kumppanina, sisältöjen tuottajana ja kouluttajana.

Suomen Setlementtiliitto on 106-vuotias kansalaisjärjestö, jonka juuret ovat vahvasti yhteisölähtöisyyden ja vapaan sivistystyön kentässä.

- Keskusteleva demokratia, sovinto ja yhdenvertaisuutta vahvistavat työmuodot ovat valtakunnallisen setlementtiliikkeen työn keskiössä. Rauhaa on sosiaalisesti oikeudenmukainen ja ekologisesti kestävä yhteiskunta, sanoo Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen.

- Rauhankoulutuksen tuleminen osaksi setlementtityötä on luontevaa ja tervetullutta. YK-järjestönä haluamme olla mukana vahvistamassa suomalaista ja kansainvälistä rauhanliikettä.

Toiminta laajenee

Setlementtiliitolla on laaja verkosto, joka mahdollistaa rauhankoulutuksien tarjoamisen valtakunnallisesti. Setlementtiliiton kansan- ja kansalaisopistojen kautta 13 paikkakunnalla ympäri Suomen on mahdollista tavoittaa monipuolisemmin erilaisia ihmisiä. Rauhanlähettiläsakatemian sisältöjä rauhan, sovinnon ja kansalaistoiminnan aloilta on mahdollista levittää osaksi opistojen kurssitarjontaa. Samalla Setlementtiliiton lähiyhteisöissä tapahtuvan ruohonjuuritason kokemusta voidaan hyödyntää osana muita koulutuksia, esimerkiksi toiminta eri ikäryhmien kanssa ja väkivallan ehkäisyyn liittyvää osaamista.

Rauhanlähettiläsakatemia on samalla päättänyt alkaa tarjota koulutuksia myös aikuisille. Tähän asti koulutuksien kohderyhmänä ovat olleet nuoret ja nuoret aikuiset eli 18–35-vuotiaat.

- Suomalaista rauhankasvatusta ja koulutusta suunnataan yleensä pääosin lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Sitä vanhemmille ikäryhmille ei tarjontaa juuri ole. Uudet kumppanuudet ja siirto Setlementtiliiton alle mahdollistaa tämän puutteen korjaamisen, toivoo Pykälä.

Rauhanlähettiläsakatemia julkistaa uusia kumppaneita ensi vuoden alkupuolella. Jo aikaisemmin mukaan tulleet Kriisinhallintakeskus CMC Finland, Savonia-ammattikorkeakoulu, Rauhantutkimusinstituutti TAPRI (Tampereen yliopisto), Carter Schoolin Mary Hoch Center for Reconciliation (George Mason yliopisto), SaferGlobe jatkavat edelleen kumppaneina ja koulutuksenjärjestäjinä STEP-opintokeskus sekä Työväen Akatemia.

www.rauhanlahettilasakatemia.fi

Kevään 2025 rauhanlähettilään peruskurssin haku on auki nyt: https://www.rauhanlahettilasakatemia.fi/?p=297

Tammikuun avoin luento Yritykset rauhan tukijoina pidetään 14.1.2025. Lue lisää: https://www.rauhanlahettilasakatemia.fi/?page_id=101

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen Setlementtiliitto

Suomen Setlementtiliitto on setlementtiliikkeen keskusjärjestö sekä kansalaisjärjestö, jonka toiminta-alue kattaa koko elämän kirjon sivistystyöstä sosiaalisiin palveluihin. Jäseninä on 32 paikallista setlementtiä. Toiminta on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta sekä voittoa tavoittelematonta.

Suomen Setlementtiliitto ry
Sturenkatu 11 A
00510 Helsinki
www.setlementti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Setlementtiliitto ry

Tyttöjen tulevaisuus ei ole vain ”tyttöjuttuja”9.10.2024 12:34:44 EEST | Tiedote

Kansainvälisenä Tyttöjen päivänä teema on “Tyttöjen visio tulevaisuudesta”. Tulevaisuudenusko on voimavara, joka voi torjua elämän syrjäyttävät tekijät. Sitä vasten nuorten hyvinvointitilastot tarjoavat karua kertomaa. Suurimmassa osassa kouluista jopa puolet 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä kokee ahdistusta. Myös lähes puolet nuorista naisista on huolissaan tulevaisuuden jaksamisestaan, kun miehistä vain 27 % kokee samoin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye