Pohjois-Karjalan vedenpinnat olivat edelleen matalalla marraskuussa
Kuukauden keskilämpötila oli noin 1,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Vedenkorkeudet olivat pääosin vielä matalalla. Osaan erityisesti pienemmistä vesistöistä on muodostunut kantavia jäitä, mutta ihmisiä kehotetaan varovaisuuteen jäillä liikkuessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli Pohjois-Karjalassa noin 1,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Marraskuun keskilämpötila oli maakunnassa 0,2 pakkasastetta, kun keskilämpötila on pitkän aikavälin seurantajaksolla ollut 1,9 pakkasastetta.
Marraskuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa ajankohdan keskitason mukainen. Kuukauden aikana satoi 53–61 mm, kun pitkän aikavälin keskimääräinen sademäärä on 57 mm. Lumen vesiarvo oli marraskuun puolivälissä noin 17 mm, kun se tyypillisesti on 10 mm.
Pielisen vedenkorkeus oli 58 cm ajankohdan pitkän ajan keskiarvoa alempana eli noin +93,43 m (N2000). Pielinen on noin 127 cm alempana vuoden 2023 marraskuun loppuun verrattuna. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee 5–10 cm seuraavan kahden kuukauden aikana.
Marras-joulukuun vaihteessa Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli 22 cm ajankohdan keskiarvoa alempana, eli noin +75,95 m (N2000). Orivesi-Pyhäselkä on noin 78 cm alempana vuoden 2023 marraskuun loppuun verrattuna. Ennusteen mukaan vedenpinnan korkeus pysyy suunnilleen samana kevättulviin saakka.
Varisvesi Karvion vedenkorkeus oli 4 cm pitkäaikaisen tarkastelujakson keskiarvoa ylempänä. Ruunaalla vedenpinnan korkeus oli 31 cm, Pyhäjärvellä 6 cm, Kermajärvellä 2 cm, Juojärvellä 9 cm, Vaivion Viinijärvellä 30 cm ja Kajoonjärvellä 6 cm pitkäaikaisen tarkastelujakson keskiarvoa alempana.
Pielisjoen, Lieksanjoen ja Saramojoen marraskuun keskivirtaamat olivat noin 50 % keskimääräiseen verrattuna. Höytiäisen Puntarikosken, Koitajoen Pamilon sekä Jänisjoen Vääräkosken virtaamat olivat marraskuussa noin 10–20 % pitkäaikaistarkastelun keskivirtaamasta.
Marraskuun lopussa pohjavedenkorkeus oli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jakokoskella 34 cm ja Nurmeksen Juutilankankaalla 15 cm keskimääräistä alempana. Kontiolahden Jaamankankaalla vedenpinta oli 17 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaaralla 96 cm keskimääräistä ylempänä. Kuuksenvaaran korkeat vedenpinnankorkeudet selittyvät mittauspisteen läheisyydessä toteutetuilla metsänhakkuilla ja maanmuokkauksella. Marraskuun lopussa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen havaintopisteillä oli 0 cm routaa, kun keskimääräisesti ajankohtana routaa on 2–6 cm.
Pohjois-Karjalan vesistöissä jäätä jo esiintyy, ja pienemmät järvet sekä lammet ovat juuri jäätyneet umpeen. Mittausasemilta ei ole vielä marraskuun aikana saatu turvallisesti luettua jäänpaksuuslukemaa. Vesistöt ovat pääsääntöisesti liian heikkoja turvalliseen jäänpaksuuden mittaukseen. On syytä muistaa, että vasta 5 cm:n vahvuinen teräsjää kantaa yhden henkilön turvallisesti. Samankin vesistön eri osissa jäätilanne voi nyt vaihdella suuresti.
Jäällä liikuttaessa on noudatettava suurta varovaisutta ja varustauduttava jäänaskalein!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Milla Sallinen
vesitalousasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 162, vaihde p. 0295 026 000
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Yhteystiedot
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Juuan veet ja vaarat – Pohjois-Karjalan ensimmäinen Helmi-keskittymä7.4.2025 15:11:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on valmistellut alueellisen Helmi-METSO -yhteistyöryhmän kanssa maakunnan ensimmäisen Helmi-elinympäristöohjelmaan kuuluvan Juuan veet ja vaarat -keskittymän. Keskittymä nimettiin joulukuussa 2024. Juuassa sijaitsevan keskittymän tavoitteena on edistää ja jatkaa luonnontilan parantamista niin suojelualueilla kuin niiden ulkopuolella. Juuan veet ja vaarat -keskittymästä järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus Juuan kunnantalon valtuustosalissa tiistaina 15.4.2025 klo 18 alkaen.
Maaseuturahoitus luo uusia työpaikkoja Pohjois-Karjalan maaseudulle – katsaus vuoteen 20242.4.2025 09:03:31 EEST | Tiedote
Maaseuturahoitus vauhditti uusien työpaikkojen syntymistä Pohjois-Karjalassa. Viime vuonna rahoitetut yrityshankkeet toivat arviolta 48 uutta työpaikkaa, ja maatalous tarjoaa edelleen mahdollisuuksia uusille yrittäjille. Vuonna 2024 hankkeiden aiheina korostuivat huoltovarmuus ja varautuminen.
Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen vuosikatsaus v. 202425.3.2025 14:41:37 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus saavutti viime vuoden tulostavoitteet hyvin. ELY-keskusten toimintaa ohjaavat neljä yhteistä tavoitetta: lisäämme elinvoimaa, toteutamme kestävää ja puhdasta siirtymää, edistämme varautumista ja kokonaisturvallisuutta, sekä turvaamme hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.
Pohjois-Karjalassa oli helmikuussa 11 107 työtöntä25.3.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli helmikuun lopussa 11 107 työtöntä työnhakijaa, 1 086 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuna oli 1 104. Lomautettujen määrä vähentyi 66 henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna.
Helmikuu oli Pohjois-Karjalassa keskimääräistä lämpimämpi24.3.2025 13:32:50 EET | Tiedote
Kuukauden keskilämpötila oli noin 3,7 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Vedenkorkeudet olivat maakunnan isoissa vesistöissä vielä matalalla. Lunta satoi keskimääräistä vähemmän. Jäänpaksuudesta suuri osa oli edelleen teräsjäätä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme