Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingissä yli 30 ostereiden aiheuttamaa ruokamyrkytystä

Jaa

Helsingin elintarviketurvallisuusyksikön tietoon on tullut joulukuussa yli 30 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet sairastuneensa syötyään ostereita. Ilmoituksia on tullut useista eri ravintoloista.

Helsinkiläisiin ravintoloihin on tehty tarkastuksia ja niistä on haettu elintarvikenäytteitä ruokamyrkytysepäilyiden vuoksi. Tulokset eivät ole vielä valmistuneet. Potilasnäytteiden perusteella ruokamyrkytyksiä on aiheuttanut norovirus.

Ruokamyrkytysepäily kohdistuu useiden eri maahantuojien ostereihin. Tuotteiden alkuperämaat ovat Hollanti, Ranska, Espanja ja Irlanti.

Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään vedessä, joka on saastunut ihmisen ulosteella. Jos osterit ovat saastuneet noroviruksella, voivat ruokailijat sairastua. Ravintolat eivät voi havaita osterissa olevaa norovirusta, eikä nopea kuumentaminen välttämättä tuhoa virusta.

Norovirus tuhoutuu kuumennettaessa elintarvike +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan. 

Noroviruksen itämisaika on noin 12–48 tuntia ruokailusta. Tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Virus leviää perheissä ja muissa kontakteissa helposti.

Sairastuneita pyydetään ilmoittamaan ruokamyrkytysepäilyistä

Ruokailijoiden, jotka epäilevät sairastuneensa ostereista joulukuussa, toivotaan ottavan yhteyttä elintarvikevalvontaan sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella. Sairastuminen on voinut tapahtua joko ravintolassa ruokailun jälkeen tai myymälästä ostetusta elintarvikkeesta.

Jos ravintola tai muu elintarvikealan toimija saa ruokamyrkytysilmoituksen asiakkaalta, on toimijalla lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa asiasta viipymättä kunnan elintarvikevalvontaan. Ilmoitus tehdään osoitteessa https://ilppa.fi.

”Ostereihin liittyviä ruokamyrkytyksiä selvitetään Helsingissä ja Suomessa vuosittain. Ostereiden syöminen raakana on aina riski, vaikka kaikki osterit eivät ole saastuneita”, elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg toteaa.

Elintarviketurvallisuusyksikkö jatkaa epidemian selvittämistä yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa.

Tämä tiedote julkaistaan hel.fi-sivustolla myös ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ruokamyrkytysepidemia ja osterit:
Riikka Åberg, elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala, Helsingin kaupunki
Puh. 09 310 32010
riikka.aberg@hel.fi.

23.12–31.12. lisätietoja antaa Riikka Åbergin sijaan:
Minna Ristiniemi, kaupungineläinlääkäri
Kaupunkiympäristön toimiala, Helsingin kaupunki
Puh. 09 310 31585
minna.ristiniemi@hel.fi

Norovirusinfektion oireet:
Elina Erra, tartuntataudeista vastaava lääkäri
Epidemiologinen toiminta, Helsingin kaupunki
elina.erra@hel.fi

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye