Vantaan ja Keravan hyvinvointialueVantaan ja Keravan hyvinvointialue

Tee turvallisuusteko: Tarkista läheistesi akkukäyttöisten laitteiden kunto

Jaa

Joulunpyhinä vieraillaan usein ikääntyvien läheisten luona, ja samalla on erinomainen hetki tarkistaa, missä kunnossa läheisen akkukäyttöiset laitteet ovat. Poista käytöstä laitteet, joiden akussa tai paristossa on vaurioita.

Kannettava tietokone, joka on näppäimistön kohdalta pullistunut.
Kannettavassa tietokoneessa vioittunut akku voi näkyä esimerkiksi näppäimistön pullistumisena. Kati Kottila-Etuaro Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Vikaantuneessa akussa tai paristossa voi näkyä vaurioita tai se voi olla pullistunut. Litiumioniakulle on ominaista pieni turpoaminen käytön aikana, ja sen saavuttaessa elinkaarensa loppupään, voi turpoaminen tulla voimakkaasti esiin.

Akun tai pariston vikaantuminen voi näkyä myös niin, että se haisee tai siitä lähtee ääntä. Akku tai paristo saattavat kuumentua tavallista enemmän tai ne voivat vuotaa. Litiumakun tunnistat merkinnästä Li, Lithium tai Li-ion.

Tarkista samalla latausjohdot ja mahdolliset jatkojohdot sekä palovaroittimen paristo.

Kaikki vialliset akut ja paristot voivat sytyttää tulipalon

Akkupalojen ja niistä johtuvien rakennuspalojen määrä nousee koko Suomessa, vaikka kokonaismäärä on vielä suhteellisen vähäinen. Kotitalouksissa on yhä enemmän laitteita, jotka toimivat akuilla tai paristoilla.

“Erityisesti paloriskiä aiheuttavat litiumakut. Niiden palot ovat reaktioltaan nopeita ja ne ruokkivat paloa itsestään. Oikein käytettyinä ehjät akut ovat kuitenkin lähtökohtaisesti turvallisia”, sanoo Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen apulaispalopäällikkö Antti Soila.  

Akku voi vaurioitua ulkoisesta iskusta, esimerkiksi maahan tippuessaan. Akku voi mennä myös oikosulkuun. Litiumpariston oikosulkuun riittää, että vain osa pariston navasta pääsee kosketuksiin metallin kanssa.

Kun akku on ladattu täyteen, tulee se irrottaa latauksesta. Apulaispalopäällikkö Soila muistuttaa kuitenkin, että vaurioitunut akku on vaarallinen, vaikkei se olisikaan latauksessa. Hän kannustaa miettimään etukäteen, miten toimia, jos akku syttyy palamaan.

Voiko alkavaa akkupaloa sammuttaa itse?

Paras keino sammuttaa palava akku on upottaa akkulaite veteen, mutta käytännössä se voi olla vaikeaa. Laitteen voi yrittää kuljettaa ulos esimerkiksi sammutuspeitteen avulla. Ensisijaisesti tulee pyrkiä siihen, ettei akku pääse syttymään.

Tarkista siis akkulaitteiden kunto, poista vialliset laitteet heti käytöstä ja toimita ne viipymättä asianmukaisesti kierrätykseen. Valvo aina laitteiden latausta, jotta ehdit tarvittaessa reagoida nopeasti, mikäli latauksen aikana ilmenee häiriöitä.

“Erityisesti tulee kiinnittää huomiota siihen, missä akkuja säilytetään ja ennen kaikkea missä niitä ladataan. Lähellä ei saa olla palavaa materiaalia, eikä laitetta saa ladata poistumisreitillä”, Soila muistuttaa.

Vie kierrätykseen usein – älä varastoi suurta määrää kotona

Käytöstä poistettu akku on yhä riski, joten se tulee kierrättää asianmukaisesti. Käytetyt paristot ja akut viedään niille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Litiumioniakut ja -paristot voi kierrättää maksutta useimmissa niitä myyvissä kaupoissa.

Kokonaisen akkulaitteen voi palauttaa akkuineen sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräykseen. Lähin keräyspiste löytyy osoitteesta kierratys.info. Muista teipata pariston navat. Paras tapa on teipata pariston molemmat päät ja nappiparisto kauttaaltaan. Litiumakkujen virtanavat muistuttavat usein metallisia hampaita.

Joulunpyhät ovat aikaa yhdessäololle. Huolehdi läheisesi turvallisuudesta, ja varmista, että hänen akkulaitteensa ovat kunnossa ja turvallisia käyttää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kannettava tietokone, joka on näppäimistön kohdalta pullistunut.
Kannettavassa tietokoneessa vioittunut akku voi näkyä esimerkiksi näppäimistön pullistumisena.
Kati Kottila-Etuaro Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Lataa
Pullistunut kannettavan tietokoneen akku.
Litiumioniakulle on ominaista pieni turpoaminen käytön aikana, ja sen saavuttaessa elinkaarensa loppupään, voi turpoaminen tulla voimakkaasti esiin.
Kati Kottila-Etuaro Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Lataa

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Tehtävänämme on pelastustoiminnan järjestäminen, onnettomuuksien ehkäisy sekä häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautuminen toiminta-alueellamme.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kuuluu hallinnollisesti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueeseen, mutta palvelee myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta. Toimimme kahdeksan kunnan alueella tiiviissä yhteistyössä lähialueiden pelastuslaitosten ja muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa.

Paloautoja ja ambulansseja paloaseman edessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Välfärdsområdesstyrelsen sammanträdde för sista gången i år – Dickursby hälso- och familjecenter beslutades att genomföras som hyresprojekt17.12.2024 13:27:58 EET | Pressmeddelande

Välfärdsområdesstyrelsen för Vanda och Kervo välfärdsområde (VAKE) sammanträdde 17.12.2024 för sista gången i år. Vid behandling var bland annat rapporteringen av den interna revisionen, riktlinjer för genomförandeformen av Dickursby hälso- och familjecenter samt ge anvisningen åt representanten för sammanslutningens stämma för HUS-sammanslutningens följande sammanträde.

Aluehallitus kokoontui viimeistä kertaa tänä vuonna – Tikkurilan terveys- ja perhekeskus päätettiin toteuttaa vuokrahankkeena17.12.2024 13:27:58 EET | Tiedote

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) aluehallitus kokoontui tänään 17.12.2024 viimeistä kertaa tänä vuonna. Käsittelyssä olivat muun muassa sisäisen tarkastuksen raportointi, Tikkurilan terveys- ja perhekeskuksen toteutusmuodon linjaaminen sekä toimiohjeen antaminen yhtymäkokousedustajalle seuraavaan HUS-yhtymän yhtymäkokoukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye