Valvira

Soteri-rekisteriä koskeva eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu on Valviralle ja aluehallintovirastoille merkittävä

Jaa

Valvira ja aluehallintovirastot ottavat toimintansa suunnittelussa ja kehittämisessä huomioon eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen 12.12.2024 antaman ratkaisun Soteri-rekisterin käyttöönotosta ja hakemusten ruuhkautumisesta.

Tietokone ja silmälasit pöydällä.
Kuvituskuva. Freepik.

Apulaisoikeusasiamies katsoo muun muassa, että Soteri-rekisteriin jätettyjen hakemusten käsittely ei ole ollut asianmukaista ja viivytyksetöntä. Ratkaisussa todetaan lisäksi, että lain hyväksymisen jälkeen sen voimaantuloon tulee varata riittävästi aikaa, jotta hallinnolla on tosiasiallinen mahdollisuus toimeenpanna lainsäädäntö välittömästi lain voimaantulosta lukien. Lue lisää eduskunnan oikeusasiamiehen tiedotteesta.

Valvira korostaa, että Soteri-rekisterin valmisteluun ja käyttöönottoon jäänyt aika oli liian lyhyt. Rekisterin käyttöönottoa edellyttänyt sote-valvontalaki vahvistettiin huhtikuussa 2023, ja laki tuli voimaan 1.1.2024. 

"Tämä oli aivan liian lyhyt aika näin laajakantoisen kokonaisuuden valmisteluun, minkä vuoksi Soterin sähköisen asioinnin ensimmäiseen versioon jäi puutteita. Rakentamisen aikaistaminen olisi ollut hyvin vaikeaa jo pelkästään vaativan hankintaprosessin vuoksi", toteaa Valviran ylijohtaja Markus Henriksson

Rekisterin puutteita on aktiivisesti korjattu kuluneen vuoden aikana, ja alkuvuoden tilanteeseen nähden rekisteröintiprosessi ja Soterin sähköisen asioinnin käytettävyys ovat parantuneet. Myös hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on lyhentynyt. Käsittelyprosessin läpinäkyvyyttä on kehitetty julkaisemalla ajantasaiset käsittelyaikatiedot Valviran verkkosivuilla.

Vuoden 2024 aikana Valvira ja aluehallintovirastot ovat tehneet yli 12 000 uuden tai toimintaansa olennaisesti muuttaneen yksityisen sote-palveluntuottajan rekisteröintiä. Rekisteröintiprosessin tarkoituksena on varmistaa, että palveluntuottajien toiminta on asianmukaista ja että potilas- ja asiakasturvallisuus toteutuu. Useita hakemuksia on myös hylätty. 

Valvontalain tilapäinen sääntely tuo helpotusta yksin toimiville palveluntuottajille

Tasavallan presidentti on juuri vahvistanut lain, joka väliaikaisesti mahdollistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon yksin toimivat palveluntuottajat voivat aloittaa toimintansa heti hakemuksen jättämisen jälkeen, kuten aiemminkin ennen uutta valvontalakia. Muutos mahdollistaa elinkeinon harjoittamisen rekisteröintipäätöstä odotellessa, ja turvaa samalla sekä henkilöstön saatavuuden että palveluiden jatkuvuuden. Valvira ja aluehallintovirastot ovat kannattaneet tätä tilapäissääntelyä, jolla yksin toimivat palveluntuottajat voisivat nykyistä nopeammin päästä aloittamaan toimintansa.

”Nyt, kuten aikaisemminkin, virastojen tavoitteena on edelleen se, että rekisteröintiprosessi toimii jatkossa sujuvammin. Teemme tätä varten paljon työtä”, Henriksson toteaa.

Lue Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote: Soteri-rekisteröintiä koskeva lakimuutos hyväksytty.

Lue Markus Henrikssonin aikaisempi blogikirjoitus: Soteri-rekisteröinnin sujuvoittaminen on yhteinen tavoite.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Markus Henriksson, 0295 209 300 (tavoitettavissa 20.12. klo 16 saakka)

Johtaja Helena Mönttinen, 0295 209 404

etunimi.sukunimi@valvira.fi

Tietoja julkaisijasta

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Valvira
PL 43
00521 Helsinki

valvira.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Moni tupakka- ja sähkösavuketuotteiden valmistaja laiminlöi maksunsa vuonna 202323.9.2024 08:54:34 EEST | Tiedote

Tupakka- ja sähkösavuketuotteiden valmistajan tai maahantuojan tulee toimittaa ennen uuden tuotteen markkinoille tuloa ilmoitus tuotteesta EU:n yhteiseen ilmoitusportaaliin ja maksaa ilmoitusmaksu. Tupakkatuotteiden, kuten savukkeiden ja sikarien, valmistajista ja maahantuojista 62 % maksoi viime vuonna ilmoitusmaksunsa Suomessa. Sähkösavukepuolella tilanne on erityisen huono, kun 86 % valmistajista ja maahantuojista jätti ilmoitusmaksunsa maksamatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye