Nuorten naisten sepelvaltimotautikohtausten ilmaantuvuuden lasku hidastunut
Suomessa ei ole onnistuttu vähentämään sepelvaltimotautikohtausten ilmaantuvuutta nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla. Ikääntyvillä naisilla ja miehillä kohtausten määrä väheni vuosittain 2010-luvulle saakka, mutta nyt lasku on hidastunut. Sairauteen kuolleisuutta on kuitenkin onnistuttu laskemaan. Edelleen tulee kiinnittää huomiota sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn.
Sydän- ja keuhkokeskuksessa sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) tutkittiin sepelvaltimotautikohtausten trendejä 35–74-vuotiailla naisilla ja miehillä vuosina 1996–2021. Tutkimuksessa selvitettiin ilmaantuvuuden, kuolleisuuden ja kohtaustappavuuden kehittymistä.
”35–74-vuotiaiden naisten sepelvaltimotautikohtausten ilmaantuvuus laski vuosittain keskimäärin 1,7 %, mutta lasku pysähtyi 2010-luvun vaihteessa. Nuorilla ja keski-ikäisillä, 35–55-vuotiailla, naisilla ilmaantuvuudessa ei tapahtunut muutosta tutkimusjakson aikana”, kertoo lääketieteen lisensiaatti Atte Kallström.
Miehillä sepelvaltimotautikohtausten ilmaantuvuus laski kaikissa ikäryhmissä, mutta lasku hidastui 2010-luvun vaihteessa. Vuosittainen ilmaantuvuus laski keskimäärin 2,0 %.
”Varsinkin nuorten naisten sepelvaltimotaudin sekä sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisy ei ole onnistunut 2000-luvulla valistuksesta ja uusista lääkityksistä huolimatta. Myös vanhemmilla naisilla ja kaiken ikäisillä miehillä ilmaantuvuuden laskun jatkamiseksi tulisi ennaltaehkäisyyn kiinnittää enemmän huomiota”, painottaa lääketieteen tohtori Markus Ramste Sydän- ja keuhkokeskuksesta.
Sydäninfarktin oireissa osataan hakeutua hoitoon
Kuolleisuuden lasku oli paljon nopeampaa kuin ilmaantuvuuden lasku ja pysyi tasaisena koko jakson ajan. Kuolleisuus laski vuosittain keskimäärin miehillä 4,4 % ja naisilla 5,0 %. Kohtaustappavuus laski vuosittain keskimäärin miehillä 2,7 % ja naisilla 3,3 %.
Kuolleisuuden lasku kertonee sepelvaltimotautikohtausten parantuneista hoitokäytänteistä ja siitä, että ihmiset ovat valveutuneempia hakeutumaan hoitoon sydäninfarktin oireissa.
Myös tarkkojen verikokeiden laaja käyttöönotto terveydenhuollossa saattaa olla syynä, että potilaiden “pienemmät” sydäninfarktit havaitaan aikaisempaa helpommin. Se vaikuttaa kuolleisuuden ja kohtaustappavuuden laskuun.
”Kuolleisuus on laskenut pitkään ja ilmaantuvuudessakin on tapahtunut laskua, mutta voimme saavuttaa parempia tuloksia. Länsi-Euroopan monissa maissa kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin on Suomea matalammalla tasolla”, sanoo professori Juha Sinisalo Sydän- ja keuhkokeskuksesta.
Linkki tutkimukseen:
Full article: Divergent trends in the incidence and mortality of acute myocardial ischaemic syndrome, especially in women. Evidence from Finland in 1996–2021
Yliopistollisessa sairaalassa tutkimus on osa hoitoa: arvioimme ja kehitämme jatkuvasti hoitoa tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja potilaskokemukseen perustuen. Teemme HUSissa tiivistä tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Julkaisemme vuosittain noin 2400 vertaisarvioitua tutkimusta, joita nostamme esiin uutisissamme.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Sinisaloosastonylilääkäri, kardiologian professori
Puh:050 427 9007juha.sinisalo@hus.fiMarkus Ramstelääketieteen tohtori, kliininen tutkija, HUSin Sydän- ja keuhkokeskus
markus.ramste@helsinki.fiAtte Kallströmlääketieteen lisensiaatti, HUSin Sydän- ja keuhkokeskus
atte.kallstrom@helsinki.fiTietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS utökar användningen av eKonsultationer30.12.2024 10:56:44 EET | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträdde den 30 december 2024 för att behandla bland annat verkställigheten av sammanslutningens stämmas beslut av den 19 december 2024 samt en utökad användning av eKonsultationer mellan Nylands välfärdsområden, Helsingfors stad och HUS.
HUS laajentaa eKonsultaation käyttöä30.12.2024 10:56:44 EET | Tiedote
HUSin yhtymähallitus kokoontui 30.12.2024 käsittelemään muun muassa HUSin yhtymäkokouksen 19.12.2024 päätösten toimeenpanoa sekä eKonsultaation käytön laajentamista Uudenmaan hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUSin välillä.
HUS önskar ett tryggt nyårsfirande och eget initiativ vid sjukdomsfall och olyckor30.12.2024 10:01:23 EET | Pressmeddelande
HUS prehospitala akutsjukvård har förberett sig på ett ökat antal uppdrag till följd av nyårsfirandet. Cirka 20 procent av larmen under tidigare år hade kunnat hanteras utan prehospital akutsjukvård genom att på egen hand uppsöka vård.
HUS toivoo turvallista uuden vuoden juhlintaa ja omatoimisuutta sairaustapauksissa ja tapaturmissa30.12.2024 10:01:23 EET | Tiedote
HUSin ensihoito on varautunut uuden vuoden juhlinnasta aiheutuviin tehtävämäärien kasvuun. Aikaisempien vuosien hälytyksistä noin 20 prosenttia olisi voitu hoitaa ilman ensihoitoa omatoimisella hoitoon hakeutumisella.
HUS hopes that people celebrate the New Year safely and manage independently in cases of accidents and illnesses30.12.2024 10:01:23 EET | Press release
HUS prehospital emergency medical services are prepared for the increase in callouts due to New Year’s Eve celebrations. In previous years, about 20 percent of callouts could have been managed without the EMS by seeking treatment independently.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme