Yrittäjät: YEL-selvityksen varmistettava yrittäjien luottamus eläkkeisiin
Suomen Yrittäjät on vaatinut, että hallitus aloittaa nopeasti eduskunnan ja hallitusohjelman edellyttämän selvityksen yrittäjän eläkelaista (YEL). Tänään sosiaali- ja terveysministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) on asettanut filosofian tohtori Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. – Erinomaista, että työ alkaa. Selvityksen tavoitteena on oltava sellainen eläkejärjestelmä, johon yrittäjät myös luottavat, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.
Selvityshenkilön tehtävänä on miettiä muun muassa YEL-työtulon määrittämisen vaihtoehtoja.
“Selvityshenkilön tulee avoimesti arvioida YEL-järjestelmään esitettyjä uskottavia kehittämisehdotuksia, kuten pakollisen YEL-vakuuttamisen alarajan nostoa. Lisäksi on arvioitava ainakin yrittäjän vapauden lisäämistä YEL-työtulon määrittämisessä, rahastoinnin käynnistämisen mahdollisuutta ja ansiotulojen käyttämistä vakuuttamisen perusteena”, Hellstén toteaa.
Selvityksen tulee olla valmis viimeistään 30.11.2025.
“On hyvä, että selvityshenkilö saa riittävästi aikaa myös arvioida esitystensä vaikutuksia sekä yrittäjille, eläkejärjestelmälle ja muulle sosiaalivakuutukselle että laajemminkin yhteiskunnassa”, Hellstén arvioi.
Varsinaisen lainsäädäntötyön osalta on Yrittäjien mukaan hyvä huomioida, että 2023 voimaan tulleen muutoksen siirtymäaika päättyy vuoden 2028 lopussa. Tämä tarkoittaa sitä, että vuosi 2029 on ensimmäinen, jolloin eläkelaitoksen aloitteesta YEL-työtuloa voidaan nostaa enemmän kuin 4 000 euroa.
“Mahdollinen uusi lainsäädäntö olisikin siksi syytä saattaa voimaan viimeistään vuoden 2029 alusta lukien”, Hellstén jatkaa.
Selvitystyön tukena toimii sosiaali- ja terveysministeriön nimeämä seurantaryhmä, johon kutsutaan edustajat sosiaali- ja terveysministeriöstä, valtiovarainministeriöstä, Suomen Yrittäjistä, Mikro- ja yksinyrittäjistä, työmarkkinakeskusjärjestöistä, Eläketurvakeskuksesta, Verohallinnosta, Työeläkevakuuttajat Telasta sekä Finanssialasta.
“On tärkeää, että seurantaryhmästä huolimatta selvityshenkilö toimii riippumattomasti ja saa myös työrauhan. Erikoista on, että seurantaryhmässä on mukana palkansaajakeskusjärjestöt, joille yrittäjien eläketurva ei varsinaisesti kuulu”, Hellstén pohtii.
Suomen Yrittäjien ratkaisut yrittäjien eläkeläin (yel) kehittämiseksi:
-
Yrittäjän eläkelain mukaisen pakollisen vakuuttamisen alaraja tulee nostaa nykyiseltä tasolta vähintään yrittäjän ansiosidonnaisen työttömyysturvan alarajalle, jolloin perusturvan varassa olevia yrittäjiä ei velvoitettaisi maksamaan korkeita eläkevakuutusmaksuja ja pakollisen järjestelmän piirissä olevien etuudet ylittäisivät vähimmäisturvan
-
Vakuuttamisvelvollisuuden täyttyminen voisi jatkossakin perustua yrittäjän työpanoksen arviointiin, mutta alarajan yläpuolella yrittäjän vapautta valita turvansa taso tulee lisätä
-
Lisäksi on selvitettävä rahastoinnin sisällyttäminen myös YEL-järjestelmään, sillä se on ainoa keino pienentää kasvavaa valtion osuutta yrittäjien eläkkeistä.
Lisätietoa:
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellsten, harri.hellsten@yrittajat.fi, 050 502 0111
Yhteyshenkilöt
Harri Hellsténtyömarkkina-asioiden päällikkö
Puh:050 502 0111harri.hellsten@yrittajat.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät: Suomalaisten huippuosaaminen luku- ja numerotaidossa ovat pk-yritysten kilpailuetu10.12.2024 13:12:36 EET | Tiedote
“Suomalaisten luku- ja numerotaidon ja ongelmanratkaisun kärkiosaaminen tukee yritystemme menestymistä ja antaa erinomaiset lähtökohdat työntekijöiden osaamisen kehittymiselle. Tämä on kilpailuetu tuottavuuden parantamiselle ja uusien teknologioiden hyödyntämiselle”, koulutuspoliittinen asiantuntija Mikko Kinnunen Suomen Yrittäjistä kommentoi PIAAC-tuloksia.
Yrittäjägallup: Pk-yritysten rahoituksen saanti vaikeutunut - ”Ongelma uhkaa räjähtää”5.12.2024 07:31:00 EET | Tiedote
Reilu viidennes pk-yrityksistä kertoo rahoituksen saannin vaikeutuneen viimeisen vuoden aikana. Erityisesti työnantajayritykset ovat törmänneet kasvaviin haasteisiin saada rahoitusta, osoittaa Yrittäjägallup. Kysely kertoo, että rahoituksen pullonkaulat hidastavat entistä useamman pk-yrityksen kasvua.
Kasvuyrityskysely: Vain 13 prosenttia yrittäjistä kokee, että Suomessa on riittävästi kannustimia kasvattaa yritystä3.12.2024 15:00:00 EET | Tiedote
Kaikista yrityksistä vain 13 prosenttia ja voimakkaasti kasvuhakuisista yrityksistä runsas viidennes (22 %) arvioi, että yrittäjillä on Suomessa riittävästi kannustimia kasvattaa yrityksiään. 68 prosenttia sanoo, että kasvuun ei ole riittävästi kannustimia, Epicenterin ja Suomen Yrittäjien kasvuyrityskysely kertoo.
Yrittäjät: Historiallinen uudistus – sopimisen kiellot poistuvat viimein. “On pettymys, että henkilöstön kanssa yhdessä sopimista ei toteutettu”29.11.2024 14:09:00 EET | Tiedote
Eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunta on tänään saanut valmiiksi mietintönsä paikallisesta sopimisesta. – Hienoa, että uudistus etenee ja sopimisen mahdollisuudet laajenevat niin yleissitovaa työehtosopimusta noudattaviin järjestäytymättömiin yrityksiin kuin yrityskohtaisiinkin työehtosopimuksiin. Sopimisen kieltojen poistaminen on historiallinen uudistus, jota Yrittäjät on tavoitellut pitkään, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjägallup: Yrittäjien tyytyväisyys hallitukseen laskee edelleen27.11.2024 11:00:20 EET | Tiedote
Yrittäjien ja pk-yritysten tyytyväisyys Suomen hallitukseen on edelleen hieman laskenut syksyn edetessä. Lähes puolet (49 %) yrittäjistä on tyytyväisiä hallituspohjaan, mutta 41 prosenttia hallituksen toimintaan. Vielä kesäkuussa 60 prosenttia kertoi olevansa tyytyväinen hallituspohjaan ja 54 prosenttia hallituksen toimintaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme