Apteekissa voidaan pian vaihtaa yhä useampi biologinen lääke edullisempaan vaihtoehtoon
Vuoden 2025 alusta alkaen yhä useampi potilaalle määrätty biologinen lääke voidaan vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtokelpoiseen valmisteeseen. Lääkevaihdolla halutaan lisätä hintakilpailua ja vähentää lääkekorvauskustannuksia.
Lääkäreillä on ollut jo vuodesta 2017 alkaen velvollisuus määrätä edullisinta potilaan hoitoon soveltuvaa biologista lääkettä. Huhtikuussa 2024 vaiheittain käynnistynyt biologisten lääkkeiden lääkevaihto mahdollistaa lääkkeen vaihdon edullisempaan vastaavaan valmisteeseen myös apteekissa.
Apteekkivaihto etenee porrastetusti vuoden 2026 alkuun asti
Biologisten lääkkeiden lääkevaihto apteekeissa käynnistyi huhtikuussa 2024, kun laskimotukosten estoon ja hoitoon käytettävät enoksapariinivalmisteet tulivat ensimmäisinä biologisina lääkkeinä apteekissa toteutettavan lääkevaihdon piiriin. Tammikuussa 2025 lääkevaihto laajenee insuliineja lukuun ottamatta kaikkiin muihin biologisiin lääkkeisiin, joilla hoidetaan esimerkiksi reumaa, psoriasista, astmaa ja tulehduksellisia suolistosairauksia.
Lääkevaihto laajenee diabeteksen hoidossa käytettäviin insuliineihin kahdessa erässä. Glargininsuliinien lääkevaihto alkaa huhtikuussa 2025 ja muiden pitkävaikutteisten insuliinien tammikuussa 2026. Lyhytvaikutteiset insuliinit eivät kuulu lääkevaihdon piiriin.
Alle 18-vuotiaiden potilaiden biologisia lääkkeitä ei vaihdeta apteekissa. Fimean lääkehaun avulla voi tarkistaa, mitkä lääkkeet ovat biologisia lääkkeitä.
Biologinen alkuperäislääke ja biosimilaari ovat hoidollisesti samanarvoisia
Biologinen lääke on valmiste, jonka vaikuttava aine on biologinen aine. Biologinen lääke annetaan yleensä infuusiona laskimoon tai pistoksena ihon alle. Biologisten lääkkeiden lääkemääräykset ovat voimassa vain vuoden kerrallaan.
Biosimilaari on yhtä tehokas ja yhtä turvallinen kuin alkuperäinen biologinen lääke. Se sisältää samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäislääke. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea määrittelee keskenään vaihtokelpoiset biologiset lääkkeet neljä kertaa vuodessa.
Laiteneuvonnalla varmistetaan turvallinen lääkevaihto
Alkuperäisen biologisen lääkkeen ja biosimilaarin antolaitteiden toiminta voi erota toisistaan. Vaihtokelpoisten valmisteiden antolaitteet ovat kuitenkin siinä määrin samankaltaisia, että vaihto voidaan toteuttaa turvallisesti apteekin farmaseuttisen henkilökunnan antaman laiteneuvonnan jälkeen. Apteekit opastavat antolaitteiden käytössä. Lääkehoitoon liittyvistä asioista kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.
Lue lisää
Lisätietoja antaa
Jukka Sallinen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3410
Apteekkien ohjaus: Pirjo Rosenberg, jaostopäällikkö, p. 029 522 3246
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi
Avainsanat
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, veri- ja kudostuotteita, biopankkeja sekä kehittää lääkealaa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Opettaja voi tukea lasten ja nuorten turvallista lääkkeiden käyttöä3.12.2024 10:09:45 EET | Tiedote
Opettaja voi lisätä lasten ja nuorten terveysosaamista sekä vahvistaa omaan terveyteen liittyviä päätöksentekotaitoja. Apuna toimii UKK-instituutin ylläpitämä tervekoululainen.fi-sivusto, joka tarjoaa opetusmateriaalia terveydenhoidosta, liikunnasta, unesta ja ravitsemuksesta.
Yhteisillä Pohjoismaisilla lääkepakkauksilla tavoitellaan saatavuuden parantumista2.12.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Pohjoismaiden lääkeviranomaiset ovat tehneet jo vuosikymmeniä yhteistyötä lisätäkseen lääkkeiden saatavuutta maissamme yhteispohjoismaisten lääkepakkausten avulla. Tuoreimman saatavuushankkeen tavoitteena on parantaa kriittisten sairaalavalmisteiden saatavuutta kaikissa Pohjoismaissa yksinkertaistamalla tuotantoa ja jakelua.
Fimea varoittaa: Opioidilaastarin käyttö saunoessa voi aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen26.11.2024 09:07:03 EET | Tiedote
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muistuttaa, että opioidilääkelaastareiden altistuminen ulkoiselle lämmölle voi lisätä ihon kautta annosteltavan lääkeaineen pitoisuutta veressä, ja tämä voi johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen. Opioideja sisältäviä lääkelaastareita ei tule altistaa esimerkiksi saunalle, lämpötyynyille tai kuumille kylvyille, sillä tämä saattaa lisätä lääkkeen tarpeettoman voimakasta imeytymistä elimistöön. Opioidia sisältävä lääkelaastari tulee ottaa pois ennen saunomista. Fimean tietoon on tullut Suomesta viisi viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunutta tapausta, jossa fentanyyliä sisältävä opioidilaastari on saunomisen yhteydessä aiheuttanut kuoleman fentanyylimyrkytykseen. Tarkista käyttöohje pakkausselosteesta Opioidia (esimerkiksi fentanyyliä tai buprenorfiinia) sisältävien lääkelaastarien kiinnityskohtaa ei saa altistaa ulkoiselle lämmönlähteelle, kuten saunomiselle, lämpötyynylle tai huovalle, lämmitettävälle vesisängylle, lämpölampulle, au
Fimea påminner: Läkemedel som man inte själv behöver ska inte säljas eller användas av andra11.11.2024 07:30:00 EET | Pressmeddelande
I hushållen blir det då och då kvar användbara läkemedel i skåpen som inte längre behövs. Fimea påminner om att försäljning av läkemedel endast är tillåten för apotek och att det inte heller är en bra idé att donera onödiga läkemedel.
Fimea muistuttaa: Itselle tarpeeton lääke ei kuulu myytäväksi tai muiden käytettäväksi11.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Kotitalouksiin jää silloin tällöin varastoon vielä käyttökelpoisia lääkkeitä, joille ei enää ole tarvetta. Fimea muistuttaa, että lääkkeiden myyminen on sallittua vain apteekeille eikä tarpeettomien lääkkeiden lahjoittaminenkaan ole hyvä ajatus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme