Kuluttajien luottamus heikkeni entisestään joulukuussa
Kuluttajien luottamusindikaattori painui joulukuussa alimmilleen sitten kevään 2024.
Arviot sekä kuluttajien oman että Suomen talouden nykytilasta heikkenivät edelliskuuhun verrattuna.
”Joulukuussa jo kaksi kolmasosaa kuluttajista ajatteli, että Suomen talous on nyt huonommassa kunnossa kuin vuosi sitten”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Kangassalo kertoo.
Suomen taloustilanteen paranemiseen seuraavan vuoden aikana uskoi vain noin viidesosa kuluttajista.
Ajankohtaa pidettiin edelleen hyvin epäedullisena kestotavaroiden ostamiselle.
”Yksityisestä kulutuksesta on toivottu piristystä Suomen taloudelle, mutta luottamusindikaattorin perusteella tilanne näyttää heikolta. Joulukuussa rahankäyttöaikeita kulutukseen oli entistäkin niukemmin”, Kangassalo sanoo.
Kuluttajista ainoastaan 11 prosenttia piti ajankohtaa otollisena hintaville hankinnoille. Asunnon- tai autonostoaikeita oli aiempaa harvemmalla.
Kangassalon mukaan työttömyyden pelko hillitsee nyt kulutusaikeita.
”Kuluttajien kuva yleisestä työttömyyskehityksestä on synkentynyt alkuvuoteen verrattuna. Joulukuussa 60 prosenttia uskoi, että työttömyys tulee lisääntymään seuraavan vuoden aikana.”
Entistä useampi näkee työttömyyden nyt myös henkilökohtaisena uhkana.
”Joulukuussa lähes kolmannes kuluttajista arvioi, että riski työttömyydestä on kohonnut heidän omalla kohdallaan.”
Kuluttamisen sijaan rahaa laitetaankin nyt mieluummin säästöön. Joulukuussa entistä useampi piti ajankohtaa otollisena säästämiseen. Lainanottoaikeita oli aiempaa harvemmalla.
Kuluttajien arviot kyselyhetken inflaatiosta ja hintojen muutoksesta vuoden kuluttua nousivat jälleen ja olivat melko korkeat.
”Kaksi kolmasosaa kuluttajista oli sitä mieltä, että hinnat ovat nousseet vuodessa paljon tai melko paljon, ja yli puolet odotti hintojen nousevan vähintään samaa vauhtia myös tulevina kuukausina”, Kangassalo kertoo.
Kuluttajat arvioivat, että hinnat ovat nousseet 5,3 prosenttia edellisvuoden joulukuusta.
Tilastokeskuksen mittaama inflaatio oli marraskuussa 1,0 prosenttia.
”Reaalisesti inflaatio on hidastunut, ja korot ovat laskeneet, joten ostovoima on parantunut. Kuluttajien kuva tilanteesta on kuitenkin toisenlainen. Rahaa ehkä olisi jo käyttää, mutta sitä laitetaan nyt mieluummin säästöön”, Kangassalo sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pertti KangassaloYliaktuaari
Puh:029 551 3598pertti.kangassalo@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Maahanmuutto väheni tammi-maaliskuussa25.4.2025 08:04:22 EEST | Tiedote
Maahanmuutto Suomeen väheni alkuvuonna. Ulkomailta muutti Suomeen tammi–maaliskuun aikana 10 379 henkeä, mikä on 5 349 vähemmän kuin vuosi sitten. Suomesta ulkomaille muutti 3 213 henkeä, 18 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Tiedot perustuvat maaliskuun väestön ennakkotilastoon.
Lopettaneiden yritysten määrä ennätystasolla 2024 – muutos verotuksessa voi selittää kasvua23.4.2025 08:02:47 EEST | Tiedote
Lopettaneita yrityksiä oli vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä 16 188, mikä on lähes kaksinkertaisesti vuotta aiempaan verrattuna. Kasvua selittää etenkin luonnollisten henkilöiden yritysten luokka, jossa lopettaneiden yhden hengen yritysten määrä kasvoi vielä selvemmin 4 654:stä 11 310:een.
Myymälävarkauksien määrä kasvanut alkuvuonna16.4.2025 08:01:11 EEST | Tiedote
Poliisin tietoon tuli alkuvuonna selvästi enemmän myymävarkauksia kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.
Nyt tiedetään, miksi kuluttajat eivät luota Suomen talouteen: Syinä maailman myllerrykset ja inflaatio14.4.2025 12:22:12 EEST | Tiedote
Kuluttajien usko Suomen talouteen ja odotukset sen kehityksestä ovat olleet miinuksella jo kolmen vuoden ajan. Tuoreiden tietojen mukaan tärkein selittävä tekijä on maailmanlaajuinen kehitys, kuten sodat, konfliktit sekä kauppapolitiikka. Toiseksi nousee inflaatio.
Konkurssihakemuksissa kasvua maaliskuussa – 12 kuukauden aikavälillä synkin tilanne sitten vuoden 199711.4.2025 08:02:26 EEST | Tiedote
Maaliskuussa pantiin vireille 350 konkurssia, mikä on 76 konkurssia enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Myös konkurssiin haettujen yritysten henkilötyövuosien määrä oli hieman korkeampi kuin vuosi sitten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme