Teerijärven entisen kansakoulun suojeluasiassa kielteinen päätös (Pohjanmaa)
Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 17.12.2024 kielteisen rakennussuojelupäätöksen Teerijärven koulun rakennussuojeluasiassa.
Teerijärven entinen kansakoulu valmistui vuonna 1957 arkkitehtitoimisto Erik Kråkströmin ja Ahti Korhosen laatimien suunnitelmien pohjalta. Syntyjään pedersöreläinen arkkitehti Erik Kråkström (22.9.1919 - 13.1.2009) suunnitteli Pohjanmaan rannikkoalueelle lukuisia kouluja ja julkisia rakennuksia ja oli mukana alueen merkittävissä kaavahankkeissa. Koulusuunnittelun osalta hänen merkittävimpinä suunnittelukohteinaan voidaan pitää Mustasaaren Sulvan koulua (1951), Helsingin svenska social- och kommunalhögskolania (1963) ja Vartiokylän ruotsinkielistä yhteiskoulua (1967).
Teerijärven koulu on pääosin kaksikerroksinen ja sen muotokieli, ikkunajaotus ja rappauspintojen sekä puupaneloinnin vuorottelu vastaa tyyliltään toimiston aiemmin suunnittelemaa Sulvan kansakoulua ja Pedersören Ytteressen koulua.
Vaikka Teerijärven entisen kansakoulun rakennukset ovat rakennussuunnittelun ja henkilöhistorian osalta edustava esimerkki jälleenrakennuskauden koulurakentamisesta, ei kohteen suojelun osalta voida soveltaa lakia rakennusperinnön suojelusta. Alkuperäiseen koulurakennukseen on tehty merkittäviä muutoksia eikä kohdetta ole huomioitu ajantasaisessa 22.5.2017 hyväksytyssä Teerijärven asemakaavan tarkistuksessa, jonka valmistelun yhteydessä on laadittu erillinen rakennushistoria- ja kulttuuriympäristöselvitys.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
Ryhmäpäällikkö Juhani Hallasmaa, puh. 0295 027 458
Ylitarkastaja Carina Ahlvik-Fors, puh. 0295027815
Tietoa julkaisijasta
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15
0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.
ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.
NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaalla marraskuun lopussa 6633 työtöntä työnhakijaa23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Etelä-Pohjanmaan alueella 7,7 prosenttia, joka oli Manner-Suomen toiseksi alhaisin. Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 10,9 prosenttia.
Fyra områden med betydande översvämningsrisk har angetts i de österbottniska landskapen (Landskapen i Österbotten)20.12.2024 14:53:18 EET | Pressmeddelande
Jord- och skogsbruksministeriet har 19.12.2024 angett 18 områden med betydande översvämningsrisk längs vattendrag och havskusten i Finland för åren 2025–2030. Fyra av dessa finns i de österbottniska landskapen: Ilmajoki–Seinäjoki och Ylistaro–Kvevlax (Kyro älv), Laihela–Toby–Runsor (Toby-Laihela å) och Lappfjärd (Lappfjärds å).
Pohjalaismaakuntien alueelle nimettiin neljä merkittävää tulvariskialuetta (Pohjalaismaakunnat)20.12.2024 14:53:18 EET | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriö on nimennyt 19.12.2024 Suomeen 18 merkittävää vesistöjen ja meren rannikon tulvariskialuetta vuosille 2025–2030. Näistä neljä sijaitsee pohjalaismaakuntien alueella: Ilmajoki-Seinäjoki ja Ylistaro-Koivulahti (Kyrönjoki), Laihia-Tuovila-Runsor (Laihianjoki) sekä Lapväärtti (Lapväärtin-Isojoki).
Underhåll av landsvägsanslutningarna på vintern – anvisningar för väganvändarna20.12.2024 13:53:04 EET | Pressmeddelande
Vintern innebär utmaningar för underhållet av landsvägsanslutningarna. Vinterunderhållet av landsvägarna omfattar utöver plogning och halkbekämpning också att packad snö tas bort, snövallarna görs lägre och att fåror grävs för snömodd. I samband med plogning och annat vinterunderhåll av landsvägarna kan det samlas snö och is i anslutningarna, som det hör till innehavarna av anslutningarna att ta bort. NTM-centralen påminner om ansvaret för underhållet av anslutningarna och ger anvisningar för att säkerställa trafiksäkerheten under vinterperioden.
Liittymien kunnossapito maanteillä talviaikaan – ohjeita tienkäyttäjille20.12.2024 13:53:04 EET | Tiedote
Talvi tuo omat haasteensa maanteiden liittymien kunnossapitoon. Maanteiden talvihoitoon kuuluu aurauksen ja liukkauden torjunnan lisäksi polanteen poistoa, lumivallien madallusta ja sohjo-ojien tekoa. Maanteiden aurauksen ja muun talvihoidon yhteydessä liittymiin voi kertyä lunta ja jäätä, jonka poistaminen kuuluu liittymien haltijoille. ELY-keskus muistuttaa liittymien kunnossapidon vastuista ja antaa ohjeita talvikauden liikenneturvallisuuden varmistamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme