Hundarna sover i Eva-Stina Byggmästars hjärta – ny diktsamling om filosofi, hundar och poetens många roller
Eva-Stina Byggmästar har länge hyllats som en av Nordens främsta poeter för sin naturnära, innovativa och glädjebringande poesi. I den nya diktsamlingen Hundarna sover i mitt hjärta men jag är vaken närmar hon sig hundens okonstlade väsen, och tillåter sig själv att inte bara skriva det lättsmälta.
Den här diktsamlingen känns lite mörkare och mer jordnära än dina tidigare. Hur kommer det sig?
– Länge ville jag renodla allt så att bara det rosa och gulliga fick vara med; inga skarpa hörn, inga knivar, inget vasst. Jag tänkte att om jag släpper fram all min svärta så drunknar jag i den. Men någon sa att konst är att förena motsatser, och då trillade polletten ner i min reptilhjärna. Jag vill tillåta mig själv att inte bara skriva det lättsmälta.
– Det har också med åldern att göra. Jag har blivit tvungen att bli starkare i mig själv och komma närmare kärnan. Jag är inte längre så rädd för mitt eget mörker, för att vara fel. Hur jag än gör sticker det ändå alltid ut en svans eller tass på fel ställe, men numera ser jag det som tillgång.
Du är en av våra främsta naturlyriker. Vad är det som inspirerar dig i naturen?
– Jag umgås hellre med träd, stenar och djur än med människor. Människor skrämmer mig. Bara i naturen och utanförskapet är jag trygg och har frid.
Du beskriver den känslan i dikten som handlar om den kalla, stumma staden. Hur kom den till?
– Jag försökte plantera mig i Stockholm. Man tog emot mig mycket generöst och på bästa sätt, men jag vantrivdes. Det fanns ingenting att göra. Människor stirrade på mig. Det fanns förvildade kaniner i rondellerna och råttor i parkerna, men det var inte tillräckligt för mig. Jag längtade bara till Norrland.
– Sen flyttade jag till Kautokeino i Nordnorge och kände i hela kroppen hur de extrema naturförhållandena med -40 graders kyla knuffade igång mitt skrivande.
– Jag har verkligen försökt tycka om Ankara, Rom och Washington, men det går bara inte. Jag kommer alltid tillbaka till skogen och slätten. Jag undrar om det kanske är min roll – att tolka naturen åt dem som inte kan bo på landet.
Och hundarna i boken och hjärtat, varifrån kommer de?
– Hundarna har alltid varit med mig, ända sedan jag räddade en hundvalp från döden när jag var tio år gammal. Hundar hyser ingen bitterhet och har inga baktankar, de är brutalt ärliga. Jag tänker ibland att meningen med mitt liv är att ha hund. Det ger mig en ro som gör att jag kan vara med människor. Hunden figurerar också i nästan alla kulturers myter och folktro som en symbol mellan himlen och människan.
Du har sagt att du egentligen är mer bildkonstnär än lyriker. Berätta!
– Det viktiga för mig är att skapa en bild som går att transportera till läsarens huvud – en diabild som hen kan sätta in i sitt eget huvud och klicka igång. Bilden är diktens essens, orden finns egentligen inte.
– Det här med poesin är ett stort misstag – jag har ju dyslexi och kan inte skriva en enda mening utan att det blir åtminstone fem fel. Som barn ville jag bli konstnär för att dölja att jag inte kunde bokstäver och text. Så bilderna och jag hör ihop. Orden är bara den farliga transportsträckan.
Du menar också att ditt skrivande är ett slags forskning, att du skriver för att förstå dig själv och världen.
– Så är det. Varför skulle jag annars hålla på med lyrik och inte bara hitta ett vanligt jobb där jag får vara anonym och köra omkring med makaronipaket på något lager? Jag har alltid varit väldigt nyfiken. Som barn stack jag en spik i eluttaget, bara för att testa! Jag klättrade upp i höga träd, och alltid upp på taken. Jag fortsätter att utmana mig själv genom att besöka nya landskap och platser – senast har det blivit Estland, Karelen och norra Norge. Jag märker att platserna smyger sig in i mina dikter. Platserna börjar tala till mig och väcker tankar, det blir ett slags samtal.
Hundarna sover i mitt hjärta men jag är vaken har recensionsdatum 30.1 2025.
Kontakta undertecknad för PDF och recensionsexemplar.
Nyckelord
Kontakter
Susanna SucksdorffProducent
Tel:0505746966susanna.sucksdorff@sets.fiBilder
S&S Litteratur
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors
S&S Litteratur ger ut skönlitteratur, facklitteratur och böcker för barn och unga av hög kvalitet.
Följ Schildts & Söderströms
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms ger ut deckartrilogi av Anne Hietanen och Michaela von Kügelgen18.12.2024 12:23:13 EET | Pressmeddelande
Sista ordet är en roman om familj, heder och att upprätthålla kulisserna – till vilket pris som helst. Boken är den första delen i en planerad Helsinki Noir-trilogi och utkommer på Schildts & Söderströms hösten 2026.
Idag publiceras Schildts & Söderströms vårkatalog4.11.2024 15:00:26 EET | Pressmeddelande
Schildts & Söderströms vårkatalog erbjuder ett välavvägt sortiment; romaner, nyutgåvor, lyrik, fackböcker och litteratur för barn och unga. Här kan du bläddra i katalogen. Många av våra svenska böcker utkommer också på finska på Kustantamo S&S. På vår webbplats kan du läsa mer om de enskilda titlarna.
"Minst tusen ord per dag försöker vi få ihop"29.10.2024 12:35:35 EET | Pressmeddelande
Janne och Johnny Ramstedt kom på andra plats i Schildts & Söderströms tävling Lyssnar du? där vi sökte nya manus för ljudboksformatet. Deras första bok om polisen Hanna Becker utkommer i november men många nya delar är redan under arbete. Vi var nyfikna på hur de jobbar ihop.
Annika Åman skriver kvinnohistoria15.10.2024 10:31:53 EEST | Pressmeddelande
Annika Åmans andra roman Utbryterskan handlar om kvinnorna vid Oravais fabrik – en av landets viktigaste textilindustrier. Den tar vid där den första boken, Lumpänglar, slutade och skildrar åren 1933–1944. De politiska spänningarna ökar, världsläget blir allt osäkrare och Finland befinner sig snart i krig. Romanerna baserar sig på Åmans pjäser som gjort succé på Oravais Teater.
Ny bok: Laurin Zilliacus och drömmen om den nya skolan11.10.2024 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Det började redan på BB. Annika Luther var två timmar gammal när hon skrevs in i Zilliacuska skolan. Ända sedan dess har arvet från dess mytiske grundare, Laurin Zilliacus, regelbundet tangerat hennes eget liv. I boken Kosmopoliten i klassrummet. Laurin Zilliacus och drömmen om den nya skolan spårar Annika Luther den stridbare rektorns liv via brev och efterlämnade dokument och upptäcker en både karismatisk och förtvivlad människa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum