Tieteen päivät Jyväskylässä 8.-11.1.2025 – avartavia keskusteluja lukumotivaatiosta, kestävyysmurroksesta, nuoruudesta, koulusta ja kestävästä työurasta
Valtakunnallinen tiedetapahtuma Tieteen päivät saapuu jälleen Jyväskylään tammikuussa 2025 teemalla Oivallus ja erehdys! Teema puhuttaa lukumotivaation, kestävyysmurroksen, nuoruuden, koulun ja kestävän työuran näkökulmista. Tilaisuudet ovat kaikillle avoimia, tervetuloa!
Valtakunnallisia Tieteen päiviä vietetään heti loppiaisen jälkeen 8.-12.1.2025, ja ohjelmaa järjestetään sekä Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa että Mikkelissä.
Jyväskylässä tapahtumia on keskiviikosta lauantaihin 8.–11.1.2025 Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä ja päärakennuksen juhlasalissa Seminaarinmäellä.
- Keskiviikkona 8.1. tiedeillassa pohditaan lukemisen hyötyä sekä lukumotivaatiota lukutaidon ja aivotutkimuksen näkökulmista. Illan asiantuntijoina ovat Jyväskylän yliopiston professori, lukutaidon tutkija Minna Torppa, apulaisprofessori, aivotutkija Tiina Parviainen, sekä toimittaja, opettaja ja oppikirjailija Aleksis Salusjärvi. Illan juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä.
- Torstaina 9.1. resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin lounaskollokviossa tutkitaan kestävyysmurrosta nuorten kanssa. Miten löydämme tien parhaaseen mahdolliseen tulevaisuuteen tämän päivän nuorille ja tuleville sukupolville? Paneelikeskustelun puheenjohtajana toimii dosentti Raija Foster Itä-Suomen yliopistosta ja panelisteina tutkimusprofessori Sofia Laine Nuorisotutkimusseurasta, yliopistonlehtori Panu Halme Jyväskylän yliopistosta sekä opiskelijaedustajia.
- Torstaina 9.1. tietokirjaillassa vierailee Jyväskylän yliopiston alumni, psykologi Leea Stenvall (ent. Mattila). Tilaisuudessa keskustellaan, miksi murrosikä on tärkeä elämänvaihe niin nuorelle itselleen kuin hänen aikuisille läheisilleen. Stenvall avaa mentalisaatioteoriaa eli kykyä ymmärtää omia tunteitaan ja reaktioitaan sekä eläytyä toisen mieleen. Juontajana on alumnikoordinaattori Heli Mäki Jyväskylän yliopistosta.
- Perjantaina 10.1. ääneen pääsevät tutkijaverkostot JYU.Edu ja JYU.Well sekä digitaalinen kansalaistiedekeskus. JYU.Edu ruotii väitteitä ja puolustuspuheita koulusta. Tilaisuuden juontaa vanhempi yliopistonlehtori Matti Rautiainen ja asiantuntijoina kuullaan professori Mira Kalalahtea, tutkijatohtori Elina Hämäläistä ja aineenopettaja Olli-Pekka Saloa. JYU.Well pohtii kestävän työuran oivalluksia ja erehdyksiä. Työ voi olla hyvinvoinnin lähde, tai tuoda haasteita hyvinvoinnille. Pohtimassa Jyväskylän yliopiston asiantuntijat professori Mikaela von Bonsdorff, apulaisprofessori Kaija Collin, professori Taru Feldt sekä työelämäprofessori Salla Toppinen-Tanner.
Jyväskylän yliopiston digitaalinen kansalaistiedekeskus tulee esittelemään kansalaistiedettä. Tilaisuudessa opitaan, kuinka kansalaistiedettä tehdään. Mukana ovat Jyväskylän yliopiston ja digitaalisen kansalaistiedekeskuksen asiantuntijat akatemiaprofessori Otso Ovaskainen, pääarkkitehti Ari Lehtiö, postdoc-tutkija Isabella Aura, tiedekasvatuksen asiantuntija Anniina Koliseva sekä professori Raija Hämäläinen. - Lauantaina 11.1. JYUniorit järjestävät lasten tiedelauantain. Tutkitaan yhdessä, miten oppiminen ja oivallukset syntyvät! Pääset näkemään muun muassa, miltä lihaksen supistuminen näyttää sisältä päin ja mihin muisti taipuu. Pääset myös testaamaan luovia supervoimiasi. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 05.01.2025! Työpajaa vetämässä on eri alojen opiskelijoita.
- Jyväskylän Tieteen päivät huipentuu lauantaina Maukan ja Väykän tarinakonserttiin. Maukka ja Väykkä on kirjailija Timo Parvelan kirjoittama kertomussarja ystävyydestä ja erilaisuuden tunnistamisesta sekä hyväksymisestä.
Lisätietoja Jyväskylän tapahtumista ja asiantuntijoista sekä linkit verkkolähetyksiin löydät Jyväskylän yliopiston verkkosivuilta: https://www.jyu.fi/fi/tapahtumat/tieteen-paivat-8-1112025
Jyväskylän yliopiston asiantuntijoita on mukana myös Tieteen päivien Helsingissä järjestettävässä ohjelmassa. Verkon välityksellä pääset kuulemaan, kun väitöskirjatutkija Antti Laine keskustelee huippu-urheilun globaaleista muutoksista ja niiden vaikutuksista Suomeen. Väitöskirjatutkija Nina Väkeväinen on mukana keskustelemassa perhe-elämän odotuksista.
Helsingissä kuullaan myös asiantuntijoitamme:
-
Luontokato, sen syyt, seuraukset ja mahdollisuudet välttää, Panu Halme ja Mikko Mönkkönen
-
Kriittinen ja rakentava voima: Mitä historiantutkimus tarjoaa yhteiskunnalle?, Kaisa Vehkalahti
-
Muutos poliittisena ja yhteiskunnallisena innovaationa, puheenjohtajana Sara Heinämaa, keskustelemassa Onni Hirvonen ja Ari-Elmeri Hyvönen
-
Sisulla PISA-tulokset nousuun?, Jenna Hiltunen ja Tuire Koponen
-
Taide, muutos, oivallus, puheenjohtajana Pauline von Bonsdorff, keskustelemassa Anna-Kaisa Koski
-
Mitä turvallisuuden edistäminen tarkoittaa?, Pauline von Bonsdorff
-
Konfliktit ja rauhantyö, puheenjohtajana Petri Karonen
-
Do you speak Finnish? Is it possible to live and work in Finland without speaking the language?, Quivine Ndomo
Valtakunnallisten Tieteen päivien koko ohjelman ja tiedot löydät osoitteesta: https://tieteenpaivat.fi/fi
Tule mukaan oppimaan, oivaltamaan ja viihtymään!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 472 1162tanja.s.heikkinen@jyu.fiKuvat
Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Tilastotieteen menetelmillä entistä tarkempaa tietoa vanhoista kauppareiteistä ja tartuntatautien leviämisestä (Pasanen)3.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston tuoreessa väitöskirjatyössä on kehitetty tilastotieteellisiä menetelmiä alueellisten ilmiöiden mallintamiseen. Väitöstyössä on tutkittu Suomen nälänhädän aikaisten viljamarkkinoiden toimintaa ja tarttuvien tautien leviämistä esiteollisessa Suomessa sekä vanhempainvapaiden käyttöä kuluvalla vuosituhannella. Uusien mallinnusten avulla voidaan saada entistä yksityiskohtaisempaa tietoa esimerkiksi vanhoista kauppareiteistä tai tartuntatautien leviämisestä.
Uusi kirja hiilihydraateista ja niiden johdannaisista27.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Moninaisten biosynteesivaiheiden kautta fotosynteesin reaktiotuotteina syntyviä hiilihydraatteja tavataan runsaasti kasvibiomassassa. Niiden hyötykäyttö yhdistettynä kiertotalouteen muodostaa yhä enenevässä määrin kasvavan globaalin suuntauksen.
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu muutti viisivuotiaiden lasten kasvuympäristöä varhaiskasvatuksessa20.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Vuosina 2021–2024 toteutetun kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun seurannassa arvioidaan paitsi lasten oppimisvalmiuksien kehittymistä myös kokeilun yhteyksiä esiopetus- ja varhaiskasvatustoiminnan järjestämiseen. Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet varhaiskasvatuksen laadun rakennetekijöitä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun kokeilu- ja verrokkiryhmissä.
Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeille 2,5 miljoonan euron EU:n Horisontti Eurooppa -rahoitus19.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote
Horisontti Eurooppa (Horizon Europe) on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelman tavoitteena on luoda Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja vahvistamalla EU-alueen tieteellistä osaamista, tukemalla uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa yrityksissä ja etsimällä ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin Euroopassa. Jyväskylän yliopiston hankkeet saivat ohjelmasta rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyvät alkuvuodesta.
Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivat muodostaa positiivisen kehän19.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan taipumus kokea positiivisia tunteita myötävaikutti siihen, että ihmiset olivat koronarajoitusten aikaan fyysisesti aktiivisia tai jopa lisäsivät aktiivisuuttaan. Masennusoireiden yhteys fyysiseen aktiivisuuteen oli päinvastainen. Tulokset viittaavat siihen, että mielen hyvinvointi voi auttaa ylläpitämään liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa. Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivatkin muodostaa positiivisen kehän.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme