Museovirasto jakoi lähes miljoona euroa avustuksina 672 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille ympäri Suomen
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 946 570 euroa. Avustuksia myönnettiin 291 eri näyttelyhankkeen palkkioihin, joita maksetaan 672 taiteilijalle. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Näyttelypalkkiolla korvataan taidenäyttelyyn osallistuminen ja muu sen yhteydessä tehtävä työ. Näyttelypalkkiojärjestelmä auttaa turvaamaan pitkäjänteisesti taiteellista työtä ja kuvataiteen kehitystä. Avustushakemuksia näyttelypalkkioihin saapui 105 ja haettu summa oli yhteensä lähes 1,2 miljoonaa euroa. Keskimääräinen myönnetty avustussumma oli 10 070 euroa.
”Vaikeutuvassa taloustilanteessa näyttelypalkkioavustukset ovat olleet valopilkku niin näyttelynjärjestäjille kuin kuvataiteilijoille. Taiteilijapalkkiot ovat oleellinen osa ammattikuvataiteilijoiden toimeentuloa, ja vastaanottamamme hakemusmäärät ja niiden korkea taso kertovat siitä, miten merkittävä tämä tukimuoto on kuvataiteelle Suomessa”, kertoo erikoisasiantuntija Anna Stockley Museovirastosta.
Vuonna 2024 Museovirasto onkin tukenut yhteensä lähes 500 taidenäyttelyn taiteilijapalkkioita noin 1,4 miljoonalla eurolla.
Tällä hakukierroksella Salon kaupungille myönnettiin avustuksia useampaan tulevan näyttelykauden taiteilijapalkkioon.
“Näyttelypalkkioavustukset tukevat vahvasti kaikkien Salon taidemuseo Veturitallissa sekä Salon historiallisessa museossa esiintyvien kuvataiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia. Näyttelyiden valmistelu vaatii valtavasti työtunteja ja työhön sitoudutaan jo vuosia aiemmin: esimerkiksi tammikuussa avautuvaa valokuvanäyttelyänsä varten kuvataiteilija Harro Koskinen digitoi ja käsitteli tuhansia kuvia, joista sitten vain jotkin päätyvät esille. Museot ovat kuntien nykyisessä taloustilanteessa haastavassa tilanteessa ilman näyttelypalkkiojärjestelmää – on ensiarvoisen tärkeää, että kuvataiteilijan saa työstään asianmukaisen korvauksen”, sanoo Salon taidemuseon intendentti Minna Nyqvist.
Suurimman avustuksen, 181 600 euroa, sai Helsingin taidemuseo HAM Helsinki Biennaali 2025 ja ARS FENNICA 2025 -näyttelyihin. Muut näyttelypalkkioavustukset jaettiin monipuolisesti eri toimijoille erityyppisiin näyttelyihin ympäri Suomen. Museovirasto jakoi avustuksia esimerkiksi seuraavien näyttelyiden taiteilijapalkkioihin:
- Pohjoista nykytaidetta esittelevä Lumipalloefekti 5 Kemin taidemuseossa
- Virolaisen nykykorutaiteen näyttely Metsä kuiskaa Suomen Kello- ja korumuseo Kruunussa Espoossa
- Jasmin Anoschkinin lasi- ja keramiikkataide Suomen lasimuseossa Riihimäellä
- Kaupunkitilan käyttöä pohtiva Katutila-näyttely ja Mimmit peinttaa -katutaidekollektiivin yhteisöllinen työpaja Vantaan taidemuseossa
- Kansainvälinen grafiikkatriennaali Graphica Creativa Jyväskylän taidemuseossa
- Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen taiteilijoiden ryhmänäyttely Nelimarkka-museossa Alajärvellä
- Angela Glajcarin paperi-installaatiot Kajaanin taidemuseossa
- Ulla Harjun ja Kaija Hinkulan minitaidekaapit, jotka kiertävät Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun päiväkodeissa Oulun taidemuseon kulttuuripalveluna
- Kankaanpään taidekoulun 60-vuotisjuhlanäyttely Kankaanpään kaupunginmuseossa
- Sakke Yrjölän näyttely Pohjolan kalat - Koillis-Atlantin kalalajeja Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä
- Anu Tuomisen kierrätysmateriaalitaide Aboa Vetus Ars Nova -museossa Turussa
- Saamelaisen nykytaiteen ja duodjin ryhmänäyttely Sápmi Triennale Rovaniemen taidemuseossa
- Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely Sateenkaarevia perhetarinoita Suomesta Työväenmuseo Werstaassa Tampereella
- Nykyakvarellitaiteen Akvarell Nu -ryhmänäyttely Voipaalan taidekeskuksessa Valkeakoskella.
Seuraava hakukierros avautuu helmikuussa 2025, jolloin avustuksia voi edelleen hakea vuosina 2025–2026 järjestettävien kuvataidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin. Avustusta haetaan valtionhallinnon yhteisessä Haeavustuksia.fi-palvelussa. Vuodesta 2024 alkaen myönnettyjä valtionavustuksia voi tarkastella Tutkiavustuksia.fi-palvelussa.
Lisätiedot:
Erikoisasiantuntija Anna Stockley, puh. 0295 33 6178, etunimi.sukunimi@museovirasto.fi
Avainsanat
Linkit
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 59 000 euroa aineettoman kulttuuriperinnön avustuksia Suomen Unesco-kohteille18.12.2024 14:02:32 EET | Tiedote
Vuoden 2024 avustukset jaettiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloissa olevien kohteiden tukemiseen (saunaperinne, kaustislainen viulunsoitto, pohjoismainen limisaumaveneperinne, käsin valmistettuun lasiin liittyvä tietotaito). Museovirasto jakoi avustusta 59 000 euroa kuudelle hankkeelle. Hakemuksia saapui 16.
Pariisissa 11.–12.12.2024 järjestettävässä Haagin sopimuksen kokouksessa Suomea edustaa Museoviraston erikoisasiantuntija – haastattelut paikan päältä mahdollisia5.12.2024 13:42:44 EET | Tiedote
Unescon alainen Haagin sopimus vuodelta 1954 turvaa kulttuuriomaisuuden suojelua aseellisissa selkkauksissa. Sopimuksen toisen protokollan komitea kokoontuu vuosittain päättämään avustuksista ja tehostetusta kulttuuriomaisuuden suojelusta. Pariisissa 11. ja 12.12. järjestettävässä kokouksessa asialistalla ovat tehostetun suojelun kohteet ja niiden rahallinen tukeminen. Pariisin-kokous päättää myös Suomen vuoden kestäneen puheenjohtajuuskauden.
Restauroinnin ammattilaiset kokoontuvat Valtio restauroi -seminaariin11.11.2024 11:42:02 EET | Kutsu
Seitsemäs vuotuinen Valtio restauroi -seminaari järjestetään Pasilassa 13.11.2024. Tämän vuoden teema on Oppia ja osaamista. Seminaaria voi seurata etäyhteydellä.
Arkeologiska objekt av riksintresse har bekräftats7.11.2024 14:07:35 EET | Pressmeddelande
Museiverket har utarbetat en inventering av arkeologiska objekt av riksintresse, där de viktigaste arkeologiska objekten i Fastlandsfinland har fastställts. Statsrådet har 7.11.2024 godkänt den som en inventering som avses i de riksomfattande målen för områdesanvändning som grundar sig på markanvändnings- och bygglagen. Inventeringen träder i kraft 1.3.2025. Totalt 1 391 arkeologiska objekt har valts ut som objekt av riksintresse.
Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet on vahvistettu7.11.2024 14:07:35 EET | Tiedote
Museovirasto on laatinut valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden inventoinnin, jossa on määritetty manner-Suomen merkittävimmät arkeologiset kohteet. Valtioneuvosto on hyväksynyt sen maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamaksi inventoinniksi 7.11.2024. Inventointi tulee voimaan 1.3.2025. Merkittäviksi valittuja arkeologisia kohteita on yhteensä 1391.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme