Keskitysleireiltä selviytyneen lehtimiehen silminnäkijäkuvaus on unohdettu mestariteos
New York Times nosti viime vuoden kymmenen parhaan kirjan listalle József Debreczenin teoksen Kylmä krematorio. Siinä unkarinjuutalainen toimittaja kuvaa "Auschwitzin valtakunnan" kauheuksia tuoreeltaan vapautumisensa jälkeen. Poliittisten syiden vuoksi pimentoon jäänyt teos on vasta nyt julkaistu laajasti ympäri maailmaa.
József Debreczeni: Kylmä krematorio – Raportti Auschwitzin valtakunnasta
Ilmestyy 17.1.2025
József Debreczeni kertoo kirjassaan Kylmä krematorio journalistin kylmäpäisellä tarkkuudella koettelemuksistaan kolmella eri pakkotyöleirillä. Väkivalta ja saksalaisten yritysten häikäilemätön orjatyövoiman käyttö olivat leirien arkipäivää. Vuoden kestänyttä vankeutta leimasivat nälkä, sairaudet ja alituinen pelko, jota satunnaiset toveruuden ja inhimillisyyden pilkahdukset eivät onnistuneet lievittämään.
Teos on sekä ainutlaatuinen historiallinen dokumentti että vaikuttavaa kirjallisuutta, jonka kerronnan runollisuus on raastavassa ristiriidassa järkyttävän sisällön kanssa. Hurjassa eloonjäämiskamppailussa kävi nopeasti ilmi, miten hauraita solidaarisuus ja myötätunto ääriolosuhteissa ovat. Debreczeni kuvaa myös ilmaisuvoimaisesti, mitä ihmiset ajattelevat ja mistä he puhuvat viimeisillä hetkillään.
Debreczeni on kirjannut muistonsa tuoreeltaan sodan jälkeen. Vuonna 1950 ilmestynyt, palkittu muistelmateos julkaistiin vasta vuonna 2023 englanniksi, sillä aikalaiset pitivät sen loppua liian neuvostomielisenä.
Kirjasta on tullut kansainvälinen arvostelumenestys. Debreczeniä on verrattu Primo Leviin, ja teosta on luonnehdittu holokaustikirjallisuuden helmeksi. New York Times nosti Kylmän krematorion yhdeksi vuoden 2024 kymmenestä parhaasta kirjasta ja sen käännösoikeudet on jo nyt myyty yli 15 maahan.
József Debreczeni (oik. József Bruner, 1905–1978) oli unkarinjuutalainen lehtimies, joka joutui Auschwitziin vuonna 1944 ja selvisi elossa ainoana perheestään. Vapauduttuaan hän muutti Jugoslaviaan ja jatkoi työtään journalistina, kirjailijana ja kääntäjänä.
Kansainvälistä holokaustin uhrien muistopäivää vietetään 27.1. Tänä vuonna keskitys- ja tuhoamisleireistä suurimman, Auschwitzin, vankien vapauttamisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta.
“COLD CREMATORIUM is an indispensable work of literature, and a historical document of unsurpassed importance. It should be required reading.” —Jonathan Safran Foer
"As immediate a confrontation of the horrors of the camps as I’ve ever encountered. It’s also a subtle if startling meditation on what it is to attempt to confront those horrors with words…Debreczeni has preserved a panoptic depiction of hell, at once personal, communal and atmospheric." ―New York Times
"A treasure...Debreczeni’s memoir is a crucial contribution to Holocaust literature, a book that enlarges our understanding of 'life' in Auschwitz." ―Wall Street Journal
Ilmestyy painettuna, e- ja äänikirjana. Suomentaja: Minnamari Sinisalo
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloMarkkinointi- ja viestintäpäällikkö
Tietokirjat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Like Kustannus
Uutta, rohkeaa ja kantaaottavaa – Like esittelee kevään 2025 kustannusohjelmansa30.10.2024 08:32:34 EET | Tiedote
Särmikäs ja kantaaottava Like Kustannus on ollut toisenlaisten tarinoiden puolella jo vuodesta 1987. Kevään 2025 kustannusohjelma tarjoaa laadukasta kaunokirjallisuutta Suomesta ja maailmalta, rohkeita ja ajankohtaisia tietokirjoja sekä rouheita sarjakuvia.
Tuntematon Juice Leskinen -kirjassa tähtiartistit kertovat legendoja Juicen kanssa tehdystä yhteistyöstä8.10.2024 13:40:37 EEST | Tiedote
Juice Leskinen (19.2.1950–24.11.2006) tunnetaan suurista hiteistään, jotka hän itse lauloi. Ahkerana kynämiehenä Leskinen teki oman tuotantonsa lisäksi myös valtavan määrän kappaleita muille artisteille. Juicen muille tekemien biisien syntyvaiheisiin liittyy entuudestaan tuntemattomia tarinoita, jotka kuitenkin ovat olennainen osa suomalaisen musiikin historiaa. Timo Kalevi Forssin kirjoittama Tuntematon Juice Leskinen on tietokirja näistä muille tehdyistä lauluista ja tarinoista.
Vesterinen Yhtyeineen on Roosa nauha 2024 -suunnittelija – Yhtyeestä tänään julkaistava kirja on mukana kampanjassa19.9.2024 10:31:24 EEST | Tiedote
Vesterinen Yhtyeineen on vuoden 2024 Roosa nauha -suunnittelija, ja Antti Heikkisen kirjoittama historiikki yhtyeestä on Roosa Nauha -tuotteena. Like lahjoittaa jokaisesta myydystä kirjasta euron syöpätutkimukseen kampanja-aikana 19.9.–31.10.
Vesterinen yhtyeineen on tämän hetken suurin iskelmäbändi, mutta miten tähän on tultu? Antti Heikkinen avaa bändin tarinan, jota ei ole koskaan aiemmin kerrottu23.8.2024 10:41:20 EEST | Tiedote
Mikä tekee Vesterinen Yhtyeineen -orkesterista yhden Suomen suosituimmista livebändeistä, joiden hitit ovat radiokanavien vakiosoitossa? Kymmenhenkinen yhtye on onnistunut luovimaan päivänpopin, hiphopin ja sooloartistien miinoittaman musiikkikentän lävitse ja löytänyt yleisönsä soundilla, joka asettuu suomirockin ja iskelmän leikkauspisteeseen. Nykyään bändin kiertueet myydään hetkessä loppuun, ja tunnelma keikoilla on suorastaan hurmoksellinen.
Pedro Hietasen tarina imaisee matkalle läpi yhteiskunnan ja musiikkialan muutoksen22.8.2024 14:49:37 EEST | Tiedote
Mikä oli "pedrohietasuuden" ydin? Kuka oli tämä kaikkien syvästi rakastama ja läpeensä sympaattinen ihminen? Kulttuurin moniottelija Pedro Hietanen kertoi pitkään harkittuaan hillittömät tarinansa ja syvät mietteensä musiikkitoimittaja Janne Flinkkilälle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme