Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston opiskelijoiden hiiliviisaita ratkaisuja esillä Porvoon pääkirjastossa

Jaa

Hiiltä ja maata näkyvissä -näyttelyssä 13.1.–19.1.2025 tutustutaan Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden Porvoosta.

Mitä on hiiliviisaus ja maaperätietoisuus? Mikä rooli kasvillisuudella ja maaperällä on ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja sen hillinnässä, luontokadon torjumisessa ja terveyden tukemisessa? Tähän kaikkeen saadaan vastauksia näyttelyssämme, jossa esitellään maisema-arkkitehtiopiskelijoiden visioita tulevaisuuden Porvoosta.

Opiskelijoiden työt ovat syntyneet maisemanhoidon maisterivaiheen kurssilla, jonka suunnittelukohteena on ollut Porvoo. Näyttelyssä on esillä otteita 16 opiskelijan paritöistä. Ne herättävät keskustelua siitä, miten Porvoota voidaan kehittää ilmastonkestävämpään ja luontoviisaampaan suuntaan.

Työt esittelevät erilaisia maaperää ja viherrakennetta huomioonottavia ratkaisuja. Aiheina ovat esimerkiksi hulevesien hallinnan luontopohjaiset ratkaisut Hornhattulassa, maaperän puhdistaminen kasvillisuuden avulla Hattulassa ja luontokosketusta edistävä Edelfeltin uimaranta. Töissä haettiin myös ratkaisuja monimuotoisemmalle kaupunkiluonnolle esimerkiksi Gammelbackassa ja Kevätkummussa ja esittämällä vaihtoehtoinen metsitysstrategia pirstoutuville taajamapelloille Gammelbackan ja Kokonniemen välissä.

”Työt osoittavat, että maaperän huomioonottavalla suunnittelulle voidaan tehostaa hiilensidontaa, edistää terveyttä tukevaa luontokosketusta ja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Työt korostavat monihyötyisyyttä: kun panostamme maaperän terveyteen ja hiiltä sitovaan kasvillisuuteen, investoimme paitsi omaan myös muiden lajien ja koko planeettamme hyvinvointiin”, sanoo professori Ranja Hautamäki Aalto-yliopistosta.

Kurssi toteutettiin syksyllä 2024 Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmassa. Opiskelijat saivat itse valita aiheensa ja ratkaisunsa, ja heitä kannustettiin tarttumaan rohkeasti kiperiinkin suunnittelukysymyksiin ja katsomaan kauaksi tulevaisuuteen. Kurssi liittyy Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaan CoCarbon-hankkeeseen, jossa kiritetään kaupunkeja hiiliviisaudessa ja tuotetaan menetelmiä hiiliviisauden tukemiseksi.

Näyttely on esillä Porvoon pääkirjastossa (Papinkatu 20) 13.1.–18.1.2025 ma-pe klo 9–19 ja la klo 9–15.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ranja Hautamäki
Professori, Aalto-yliopisto
ranja.hautamaki@aalto.fi
p. 050 523 2207

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston akateemiset tulokset ja kansainvälinen arvostus pysyivät vahvoina vuonna 20244.4.2025 14:10:00 EEST | Tiedote

Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 3.4.2025 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024. Aalto-yliopisto sijoittui vuonna 2024 erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kansainvälinen QS World University Rankings sijoitti Aalto-yliopiston Suomen ykköseksi ja sijalle 113 maailmanlaajuisesti. Taide ja muotoilu sijoittui hienosti maailmassa kahdeksannelle sijalle. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 21. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Aalto-yliopisto sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) excellence-laatuleiman osoituksena poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä. Keväällä 2024 myös saatettiin päätökseen yliopiston strategian arviointi ja päivitys. Tutkimustoiminta pysyi korkealla tasolla. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä nousi 2 384:ään (2 210 edellisvuonna). Eniten viittauksia saavia ja korkean vaikuttavuuden top 10 % -julkaisuja näistä oli 1 

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye