Arbetslivspensionen fungerar som planerat, men når endast en avgränsad grupp
Arbetslivspension som infördes i pensionsreformen år 2017 verkar fungera som planerat: som specialpension för personer som arbetat länge i tunga arbeten. Pensionsskyddscentralens (PSC) forskning visar att de som får arbetslivspension i genomsnitt har arbetat 44 år vid 63 års ålder och utsatts för fysisk ansträngning under arbetslivet.

När den lägsta åldern för ålderspension stegvis stiger, ger arbetslivspensionen en möjlighet att gå i pension vid 63 års ålder för personer som har arbetat minst 38 år i ett arbete som varit ansträngande och som fått en nedsatt arbetsförmåga.
I en undersökning av Pensionsskyddscentralen utreddes om arbetslivspensionen fungerar som specialpension för personer med tungt arbete eller om den snarare är en sjukpension eller ett sätt att lämna arbetslivet i ett tidigare skede.
Enligt undersökningen avviker arbetslivspensionstagarna klart från andra grupper som tar ut pension i förtid, såsom sjukpensionstagare eller personer med partiell ålderspension.
– De som pensioneras med arbetslivspension har arbetat i uppgifter där de utsatts för tung fysisk belastning, vilket kan leda till växande hälsoproblem och svårigheter att klara sig i arbetet nära pensionsåldern. De som pensioneras med sjukpension har däremot ofta hälsoproblem redan flera år innan de pensioneras, vilket är ovanligare för dem som får arbetslivspension, säger specialforskare Aart-Jan Riekhoff från Pensionsskyddscentralen.
De som får arbetslivspension är ofta män och lågt utbildade
Över 90 procent av dem som får arbetslivspension är män. Andelen män är mycket större än för andra förtidspensioner.
Arbetslivspensionstagarna är relativt lågt utbildade; mindre än fyra procent av dem hade en lägre eller högre högskoleexamen. De som fick arbetslivspension hade också längre arbetsliv än andra grupper.
Ansökan om arbetslivspension avslås oftast för att arbetet inte har varit tillräckligt tungt
Den vanligaste grunden för ett beviljande beslut om arbetslivspension var sjukdomar i rörelseorganen. Nästan tre fjärdedelar av dem som pensionerades med arbetslivspension hade fått en diagnos om sjukdom i rörelseorganen. Endast mycket få av dem hade en psykisk störning eller en hjärt- och kärlsjukdom.
Ansökan om arbetslivspension avslogs oftast för att det utförda arbetet inte kunde anses vara tillräckligt tungt eller det inte gick att påvisa att arbetet var tungt. För män var detta orsaken till avslagsbeslutet i 73 procent av fallen och för kvinnor i 79 procent av fallen.
Arbetslivspensionen blir knappast ett betydligt vanligare sätt att träda ut ur arbetslivet
Sammanlagt 459 personer började få arbetslivspension åren 2018–2023. Användningen av arbetslivspension som ett sätt att träda ut ur arbetslivet i ett tidigt skede kan öka i framtiden, då pensionsåldern stiger ytterligare och den möjliga tiden med arbetslivspension förlängs till sammanlagt två år.
– Trots detta finns det ingen anledning att tro att arbetslivspensionen ändras till ett betydligt mer allmänt sätt att lämna arbetslivet, när man beaktar de stränga villkoren för arbetslivspension och det krävande ansökningsförfarandet, säger specialforskare Anu Polvinen från Pensionsskyddscentralen.
I ansökan om arbetslivspension ska innehållet i arbetslivet dokumenteras i detalj, dessutom behövs ett läkarutlåtande och arbetsgivarens beskrivning av arbetet.
Enligt specialforskare Aart-Jan Riekhoff kan det krävande ansökningsförfarandet leda till att endast vissa grupper ansöker om arbetslivspension, till exempel de som arbetar för stora arbetsgivare.
– De som inte känner till arbetslivspensionen eller inte får tillräckligt med stöd i ansökningsprocessen ansöker inte om pensionen, även om de är berättigade till den och skulle gagnas av att gå i arbetslivspension, säger Riekhoff.
Forskningspublikationen: Arduous careers in times of longer working lives
Närmare: Specialforskare Aart-Jan Riekhoff, Pensionsskyddscentralen, tfn 029 411 2361, e-post arie.riekhoff@etk.fi
Specialforskare Anu Polvinen, Pensionsskyddscentralen, tfn 029 411 2218, e-post: anu.polvinen@etk.fi
Forskningswebbinariet Should people with long careers in demanding work be allowed to retire earlier? ordnas tisdagen 14.1.2025 kl. 14.00–15.15. Läs mer om programmet och anmäl dig på webbplatsen Etk.fi. Webbinariet hålls på engelska.
Nyckelord
Andra språk
Följ Eläketurvakeskus (ETK)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Eläketurvakeskus (ETK)
Upp till 40 procent av årskullen tar ut partiell ålderspension före pensionsåldern3.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Partiell förtida ålderspension har ökat avsevärt i popularitet de senaste åren. Cirka 20 procent av dem som är födda 1956 tog ut pension före pensionsåldern, medan motsvarande andel av dem som är födda 1959 redan var 40 procent, visar Pensionsskyddscentralens nya undersökning.
Osittaisen vanhuuseläkkeen ottaa ennen eläkeikää jopa 40 prosenttia siihen oikeutetuista3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Vuonna 1956 syntyneistä osittaiseen vanhuuseläkkeeseen oikeutetuista noin 20 prosenttia otti sen ennen vanhuuseläkeikää, kun vuonna 1959 syntyneillä vastaava osuus oli jo 40 prosenttia, selviää Eläketurvakeskuksen (ETK) uudesta tutkimuksesta.
Medelpensionen steg till 2 100 euro27.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Finländarnas genomsnittliga månadspension fortsatte att öka i fjol. År 2024 betalades sammanlagt 39,1 miljarder euro i arbetspensioner och FPA-pensioner.
Keskieläke nousi 2 100 euroon27.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke jatkoi viime vuonna kasvuaan. Työeläkkeitä ja Kelan eläkkeitä maksettiin vuonna 2024 yhteensä 39,1 miljardia euroa.
Pensioneringsåldern fortsätter att stiga snabbt10.2.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Finländarna förlänger tiden i arbetslivet snabbare än beräknat. I fjol inleddes arbetspensionen i genomsnitt vid 63,1 års ålder. Målet för 2025 har redan uppnåtts och passerats med mer än ett halvår.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum