Arkkitehtuuri- ja designmuseo

Maija Lavonen förtjänar en plats bland de stora finländarna – utställningen på Arkitektur- och designmuseet visar i en aldrig tidigare skådad bredd livsverket denna förnyare av textilkonsten utförde

Dela

Maija Lavonen (1931–2023) är en av Finlands mest betydande konstnärer och en internationellt erkänd förnyare av textilkonsten. Under sin långa karriär utvecklade Lavonen nya tekniker, förnyade ryatraditionen och var med om att skapa en boom inom den finländska textilkonsten genom storskaliga rumsliga verk. Ännu på 2000-talet utvecklade hon vävningen av ljusfibrer som en del av sina verk. Utställningen på Arkitektur- och designmuseet visar i bred skala Lavonens produktion. Utställningen baserar sig på den betydande arkivdonation vi erhöll år 2023.

Maija Lavonen ställde ut sitt ljusfiberverk i en grupputställning på Hélène Aziza Gallery i Paris år 2012. Utställningen inkluderade även den franske fotografen Xavier Lambours, som tog detta foto av Maija Lavonen i utställningens samband.
Maija Lavonen ställde ut sitt ljusfiberverk i en grupputställning på Hélène Aziza Gallery i Paris år 2012. Utställningen inkluderade även den franske fotografen Xavier Lambours, som tog detta foto av Maija Lavonen i utställningens samband. Xavier Lambours

Maija Lavonen: Stillsamt monumental öppnar på Arkitektur- och designmuseet den 31 januari 2025. Nästan samtidigt, den 7 februari 2025, öppnar museet en separatutställning av Marie-José Van Hee, som tilldelades det internationella Alvar Aalto-priset 2024: Marie-José Van Hee: Hem som solen målat.

INBJUDAN: En presskonferens kommer att hållas torsdagen den 6 februari kl. 9.00. Kaffe och lätt frukost serveras från kl. 8:45. Registrera dig för evenemanget i förväg på martta@juni.fi.

”Jag springer till en äng som är full av smörbollar som öppnat sig. Jag är så liten att det gula färghavet böljar i ögonhöjd. Jag springer in bland det, och precis i det ögonblicket glimmar förståelsen av färgen till, den gula massan runt mig, blommornas doft när kvällsfukten redan anländer. Där förstod jag att en färg kan vara en känsla som spricker ut, en yta som breder ut sig åt alla håll, en dröm om ljus och även doft.” – Maija Lavonen

En betydande förnyare av och föregångare inom textilkonsten

Maija Lavonen förtjänar en plats bland de stora finländska mästarna inom design och konst”, konstaterar Arkitektur- och designmuseets kurator Harry Kivilinna. ”Inom textilkonsten skedde en viktig brytning från och med början av 1970-talet, och Lavonen var en central aktör som gjort internationell karriär, och som under hela sin karriär på ett mångsidigt sätt tog i bruk nya material. Traditionen att experimentera med material och tekniker i verken har fortsatt till våra dagar. Tack vare Lavonen betraktas textilkonsten inte längre som sin egen lilla sfär utan är den del av nutidskonstfältet.”

Lavonen blev redan på 1980-talet en av de mest framgångsrika textilkonstnärerna i Finland, och hennes verk blev kända via betydande offentliga och halvoffentliga rum. Just nu riktar sig en rivningsvåg mot byggnader byggda på 1970- och 1980-talet, och samtidigt förstörs den rumsliga konsten i interiörerna.

1980-talets högkonjunktur revolutionerade den rumsliga konsten – Lavonen blev ett internationellt toppnamn

Även om det i Finland har funnits professionell utbildning inom textilkonsten ända sedan 1929, och det under årtiondenas lopp inom branschen har funnits många betydande aktörer, nådde textilkonsten sin guldålder först på 1980-talet. Under den ekonomiska högkonjunkturen föddes många nya offentliga byggnader och företags, till exempel bankers, huvudkontor, till vars interiörer man beställde stora och imponerande textilverk. Textilkonstnärerna blev i sin tid hyllade konstnärer, som framträdde i offentligheten.

Lavonen hade redan på 1970-talet gått över till att bli fri textilkonstnär, och efter att ha förnyat ryatraditionen fortsatte hon med att skapa stora rumsliga verk. En uppfinning Lavonen gjorde var att förena breda band som vävts för hand till konstverk. I början av 2000-talet blev ljusfibrerna det viktigaste av de material hon använde. Dialogen mellan textilernas material och strukturer samt det omgivande rummet var viktig för Lavonen, och utgångspunkten för många av hennes verk är just rummens arkitektur och ljus. Att förena tekniska material med textil fascinerade Lavonen. Verket Voyage som hon sammanställt av bitar som klippts ur kopparnät och oxiderats visades år 2002 i meditationsrummet planerat av Tadao Ando i Unescos högkvarter i Paris.

Havet, skogen och det nordliga ljuset – Lavonens verk fann inspiration i barndomsupplevelser  

Upplevelser från den tidiga barndomen och särskilt naturen i norra Finland: havet, skogen och ängarna, hade för textilkonstnären en betydelse stor som hela livet, och hon återvände ständigt till dessa minnen. Minnena av färger och naturupplevelser överfördes på Lavonens textilverk. Till exempel verket Yö Olhavassa (Natt i Olhava), där Lavonen för första gången använder sig av ljuset, beskriver stjärnbilden Björnvaktaren på norra halvklotet under en kall januarikväll och baserar sig på minnet av hur Lavonen satt utomhus på sin fars axlar efter bastun.

”Det arv Maija Lavonen lämnat efter sig till den finländska konsten och designen är betydande. Hon förnyade uttrycket hos den traditionella textilkonsten, men höll i sitt eget arbete samtidigt hårt fast vid sin moderna och minimalistiska stil. Centralt i hennes produktion har varit ett modigt experimenterande och en bottenlös nyfikenhet”, säger Kivilinna. ”Lavonen står i främsta ledet av finländska designer tillsammans med Yrjö Kukkapuro och Oiva Toikka. På Designmuseets utställning ville vi presentera Lavonens produktion i den bredd – och den känslighet – den förtjänar.”

”I mitt arbete söker jag efter ett mänskligt budskap, jag vill ge något åt de trötta människorna. Jag skulle vilja förmedla till exempel hur sommarljuset rör sig på havets yta, böljornas sång, de rodnande tonerna på klippiga skär och hur solen bränner på dem, stenarnas värme under de sakta förbiglidande molnen.” – Maija Lavonen

Maija Lavonen

Maija Lavonen (f. Luukela) föddes i Olhava by och tillbringade sin barndom och ungdom i Kemi. Lavonen var till sin utbildning kläddesigner. Hon började emellertid redan i slutet av 1960-talet designa inredningstextilier och grundade år 1968 i Helsingfors det avantgardistiska företaget Poppi Boutique som verkade i gränslandet mellan mode och bildkonst. I slutet av 1970-talet övergick hon till att bli fri textilkonstnär och från och med 1980-talet var hon en av Finlands mest betydande textilkonstnärer. Verk av Lavonen finns bland annat i Riksdagshuset, i ministerier och Finlands Banks huvudkontor samt i ambassader och kyrkor. Lavonens make var bildkonstnären Ahti Lavonen, och makarna utövade ett viktigt ömsesidigt inflytande över hur den andras konstuppfattning formades. Som en följd av sorgearbetet efter makens död föddes Maija Lavonens första privatutställning på Glogalleriet år 1970. Vändpunkten i hennes karriär var privatutställningen på Wäinö Aaltonens museum i Åbo 1978. Lavonen verkade förutom som konstnär också som lärare bland annat på Konstindustriella högskolan åren 1985–1994. Hon valdes år 1996 till Årets textilkonstnär och hedersmedlem i Ornamo.

Maija Lavonen: Stillsamt monumental
31.1–14.9.2025 Arkitektur- och designmuseet

Marie–José Van Hee: Hem som solen målat
7.2.2025 - 14.9.2025 Arkitektur- och designmuseet

Kontakter

Bilder

Maija Lavonen ställde ut sitt ljusfiberverk i en grupputställning på Hélène Aziza Gallery i Paris år 2012. Utställningen inkluderade även den franske fotografen Xavier Lambours, som tog detta foto av Maija Lavonen i utställningens samband.
Maija Lavonen ställde ut sitt ljusfiberverk i en grupputställning på Hélène Aziza Gallery i Paris år 2012. Utställningen inkluderade även den franske fotografen Xavier Lambours, som tog detta foto av Maija Lavonen i utställningens samband.
Xavier Lambours
Ladda ned bild

Arkitektur- och designmuseet

Högbergsgatan 23,
00130 Helsingfors

Tis 11–20
Ons–Sön 11–18
Mån Stängt

Andra språk

Följ Arkkitehtuuri- ja designmuseo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arkkitehtuuri- ja designmuseo

Arkitektur- och designmuseets utställningar 2025 lyfter fram tre oväntade mästare21.11.2024 12:30:42 EET | Pressmeddelande

Under år 2025 lyfter Arkitektur- och designmuseets utställningar fram tre unika mästare inom kreativitetens sfär, som genom sitt arbete inspirerar nya generationer av formgivare. Utställningarna hedrar Maija Lavonen, en pionjär inom finsk textilkonst; Marie-José Van Hee, en belgisk arkitekt och mottagare av Alvar Aalto-medaljen; samt Tove Jansson, skapare av Mumindalen och av fantasifulla rum.

Arkkitehtuuri- ja designmuseon vuoden 2025 näyttelyt nostavat esille kolme yllättävää mestaria21.11.2024 12:30:42 EET | Tiedote

Vuonna 2025 Arkkitehtuuri- ja designmuseon näyttelyt nostavat valokeilaan kolme omaleimaista luovuuden mestaria, jotka inspiroivat esimerkillään uusia suunnittelijasukupolvia: suomalaisen tekstiilitaiteen uudistajan Maija Lavosen, Alvar Aalto -mitalilla palkitun belgialaisen arkkitehdin Marie-José Van Heen sekä Muumilaakson suunnittelijan ja mielikuvituksellisten tilojen luojan Tove Janssonin.

Arkitektur- och designmuseet presenterar en ny sida av Tove Jansson hösten 202524.10.2024 09:46:24 EEST | Pressmeddelande

Tove Jansson är känd som en lysande författare och bildkonstnär, men hon var även en mästare på att skapa utrymmen. Jubileumsåret Mumin 80 kulminerar i en utställning på Arkitektur- och designmuseet som öppnar i oktober 2025 och ger en unik inblick i Toves och Mumins värld. Utställningen utforskar hur Tove Jansson såg på arkitektur och design i sitt eget liv och hur detta återspeglas i berättelserna om Mumindalen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye